13 Νοε 2014

Βράβευση των νικητών του 1ου διαγωνισμού για την θαλάσσια οικονομία «BLUE GROWTH PIRAEUS»




Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την ανάδειξη των νικητών του 1ου Διαγωνισμού Καινοτομίας για την Θαλάσσια Οικονομία με την ονομασία «Blue Growth Piraeus», η οποία πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ, υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά,  στον πολυχώρο «Passport».

Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν τέσσερις από τις εννέα ομάδες για τις καινοτόμες  προτάσεις τους σε τομείς όπως: Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών, Ενέργεια & Περιβάλλον/Πράσινη Ναυσιπλοΐα, Καινοτομία στον Θαλάσσιο Πρωτογενή Τομέα – Υδατοκαλλιέργειες, Αειφόρος Θαλάσσιος Τουρισμός & Πολιτισμός και Θαλάσσιες μεταφορές.
Στις τρείς νικήτριες ομάδες απονεμήθηκαν χρηματικά έπαθλα συνολικής αξίας 15.000 ευρώ και έχουν τη δυνατότητα στέγασης και «εκκόλαψης» στο πρότυπο πρόγραμμα νεοφυών επιχειρήσεων Aephoria.net. Στην τέταρτη ομάδα απονεμήθηκε το τιμητικό βραβείο «LIVING SEA».
Οι προτάσεις που υποβλήθηκαν από τους συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν από ειδική επιτροπή οκτώ αξιολογητών εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας στις υπό εξέταση θεματικές περιοχές.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος  Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, τόνισε :  
«Είχα πει και προεκλογικά ότι η σύγχρονη διοίκηση ενός Δήμου, κατά την άποψή μου τουλάχιστον, αφορά στο να υπάρχει ένας Δήμαρχος, όχι ένας Δήμαρχος «ορχήστρα», αλλά ένας Δήμαρχος που να έχει πολύ αξιόλογους και ικανούς συνεργάτες και να συντονίζει αυτούς τους ανθρώπους.
Χαίρομαι ιδιαίτερα, διότι αυτά που έλεγα προεκλογικά ισχύουν  και εκδηλώνονται και σήμερα.  Χαίρομαι πολύ γιατί αυτές οι δράσεις που ο Πέτρος Κόκκαλης ξεκίνησε προεκλογικά, είναι όλες δράσεις υψηλού επιπέδου και μια από αυτές ήταν η αντίστοιχη που είχαμε κάνει προεκλογικά εδώ, και συνεχίζονται και μετεκλογικά.  Είναι μια δουλειά 6 μηνών για να φθάσουμε σήμερα εδώ.
Αυτή η δράση θα συνεχιστεί ώστε να έχουμε πιο απτά αποτελέσματα για το βασικό μας στόχο που είναι η ανάπτυξη στον Πειραιά.
Θέλω να συγχαρώ τον Πέτρο και να τον ευχαριστήσω για τη δουλειά που έκανε αυτούς τους 6 μήνες και για τη δουλειά που θα κάνει το επόμενο διάστημα.
Είναι γεγονός ότι βασικός μας άξονας προεκλογικά και παραμένει ήταν η  οικονομική ανάπτυξη του Πειραιά. Είχαμε πει που πρέπει να στραφεί ο Πειραιάς; Ο Πειραιάς πρέπει να στραφεί  προς τη θάλασσα και να αναπτυχθεί με βάση  τη ναυτιλία, το θαλάσσιο τουρισμό, την επιχειρηματικότητα που να έχει στόχο τη θαλάσσια οικονομία ή την καινοτομία που συζητάμε σήμερα. Βλέπω ότι αυτό αρχίζει σταδιακά και υλοποιείται. Είναι ένας στόχος δύσκολος. Δεν είναι ένας στόχος εύκολος να υλοποιηθεί και να δούμε αποτελέσματα, ούτε κάτι που μπορεί να γίνει σε 5- 6 μήνες ή 1,5 με 2 χρόνια. Αυτός είναι ένας στόχος πενταετίας. Νομίζω όμως ότι ξεκινάμε δυναμικά.
Βλέπετε και σήμερα εδώ, η αίθουσα είναι γεμάτη. Βλέπω νέους ανθρώπους και όπως είχα πει στην πρώτη εκδήλωση  πιστεύω ότι ένας κρυμμένος πλούτος για τη χώρα είναι τα μυαλά νέων Ελλήνων επιστημόνων. Τον πλούτο αυτό πρέπει να χρησιμοποιήσουμε, να τους εντάξουμε στη μηχανή ανάπτυξης της χώρας και του Δήμου συγκεκριμένα που μπορούμε εμείς τουλάχιστον να πράξουμε. Δεν μπορούμε να το εφαρμόσουμε, να το επιβάλλουμε σε όλη τη χώρα και νομίζω αυτό γίνεται πράξη και αυτό είναι ιδιαίτερα ευχάριστο για μας. 
Ήδη,  και στους άλλους τομείς που ανέφερε ο Πέτρος και στη ναυτιλία και στον θαλάσσιο τουρισμό κάνουμε αντίστοιχες δράσεις, αντίστοιχες συναντήσεις ώστε να μπορέσουμε σιγά - σιγά να αρχίσουμε να υλοποιούμε αυτό το πρόγραμμα.
Ένας άξονας ήταν  η νεανική επιχειρηματικότητα που τον έχει αναλάβει μαζί με άλλα κομμάτια ο Πέτρος. Η επιχειρηματικότητα, η στροφή στις επιχειρήσεις. Είχαμε στο πρόγραμμά μας και απώτερος στόχος μας είναι να στεγάσουμε σε κτίριο τις νέες αυτές επιχειρήσεις και να τις βοηθήσουμε στο πρώτο ξεκίνημά τους με μια σειρά παροχών: στέγαση, παροχή νομικών, συμβουλευτικής,  το πώς χρηματοδοτούνται, το να έχουν τα γραφεία τους, το internet τους, τα τηλέφωνά τους, τα fax τους. Είναι  κάτι το οποίο θα υποβληθεί μαζί με πολλά άλλα βεβαίως, σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο φτιάχνουμε για το πώς εμείς σκεφτόμαστε την ανάπτυξη του Πειραιά τα επόμενα χρόνια και μέσω του οποίου θα ζητήσουμε  να χρηματοδοτηθούμε

και  να το πράξουμε. Άρα, αυτό παραμένει στόχος μας. Είναι όμως μια αρχή, είναι  μια αρχή πολύ ελπιδοφόρα.
Να συγχαρώ όσους παρίστανται και την επιτροπή που κρίνει, αλλά κυρίως τους συμμετέχοντες που είναι νέοι επιστήμονες με πάρα πολύ όμορφες ιδέες, έξυπνες, καινοτόμες και πραγματικά είναι για εμάς μεγάλη χαρά που βρισκόμαστε ξανά σήμερα εδώ.
Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει αντίστοιχη, ανάλογη και καλύτερη συνέχεια στον τομέα αυτό.
Να δώσω συγχαρητήρια σε όλους. Σας ευχαριστώ».

Ο Εντεταλμένοs  Δημοτικός Σύμβουλος  Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Blue Growth Piraeus  κ. Πέτρος Κόκκαλης, ανέφερε στην ομιλία του:

«Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος, που βλέπουμε  όλοι ότι σήμερα σχεδόν έξι μήνες, μετά την πρώτη εκδήλωση, που έγινε στην ίδια σκηνή εδώ και τρεις μήνες αργότερα όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επώασης των νέων εταιρειών, θα σημαίνει ότι εννέα μήνες μετά την πρώτη εκδήλωση, θα έχουμε τις τρεις πρώτες startup στο χώρο της γαλάζιας οικονομίας στην πόλη του Πειραιά. Αυτό είναι για μένα πάρα πολύ σημαντικό γιατί δείχνει ότι μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα να ξεκινήσουν, μπορούμε να έχουμε μια αρχή.
Αυτή η πόλη χρειάζεται μια τρίτη αρχή. Ιδρύθηκε μια φορά από τους αρχαίους σαν ένας χώρος με θαλάσσια ανάπτυξη, μια τότε «γαλάζια

ανάπτυξη», μέσα από τις ναυτικές βάσεις της Μουνιχίας και της Ζέας, ιδρύθηκε μια δεύτερη φορά από το νεοσύστατο ελληνικό κράτος στα μέσα του 19ου αιώνα και ξανασχεδιάστηκε και επαναχτίστηκε για να γίνει ένα από τα σπουδαιότερα διαμετακομιστικά και βιομηχανικά κέντρα της Ανατολικής Μεσογείου. Τώρα ήρθε η ώρα να ιδρύσουμε για τρίτη φορά για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις και στις ανάγκες του 21ου αιώνα, που είναι πολύ διαφορετικές. Μια εποχή που χρειάζεται έξυπνη ανάπτυξη, χρειάζεται ένταση γνώσης, χρειάζεται προσοχή στη βιωσιμότητα, χρειάζεται μια διαφορετική ματιά.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους που εργάστηκαν πάρα πολύ για να γίνει αυτός ο διαγωνισμός πραγματικότητα. Την  ομάδα του Ηρακλή Μπουραντά, την ομάδα της «Aephoria», τον κ. Γιάννη Μώραλη για τη στήριξη όλης αυτής της προσπάθειας επί αρκετούς μήνες, τους κριτές μας, την κριτική επιτροπή στον πρώτο γύρο για τις 35 πάρα πολύ καλές υποβολές προτάσεων που είχαμε, τη δημιουργική επιτροπή που είχε το καθήκον να φέρει εδώ μπροστά 9 και από αυτές να δούμε τις 3 και βέβαια την ομάδα της «Aephoria» που θα αναλάβει για τους επόμενους 3 μήνες να  προσπαθήσει να τις βοηθήσει  όσο το δυνατόν γίνεται. Να καταφέρουμε μέσα σε 3 μήνες να είναι νομικά σχήματα, με όσο το δυνατόν πιο ισχυρά επενδυτικά σχέδια.
Θα ήθελα ακόμη να προσθέσω ότι στη διάρκεια των  3 μηνών σχεδιάζουμε να κάνουμε κι άλλες τρεις εκδηλώσεις, μικρότερες ίσως,  με την πολύ θερμή συνεργασία του Πανεπιστημίου Πειραιά: μία εκδήλωση για την καινοτομία στους 3 πυλώνες της γαλάζιας οικονομίας, μία εκδήλωση για την καινοτομία

στη ναυτιλία, μία εκδήλωση για την καινοτομία στο θαλάσσιο τουρισμό και μία εκδήλωση για την καινοτομία στο χώρο της πρωτογενούς παραγωγής και το ψάρεμα. Όπως θα δούμε σήμερα υπάρχουν προτάσεις  και για άλλους ανεξερεύνητους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής.
Με αυτές τις εκδηλώσεις και με την σημερινή στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τον πρώτο πυρήνα μιας κοινότητας ανθρώπων, που πιστεύουν ότι ο Πειραιάς μπορεί να ξανακερδίσει τα ηνία σε παγκόσμιο επίπεδο στη ναυτιλία και γι’ αυτό χρειάζεται μια καινοτομία  και χρειάζεται να είναι φιλικός προς τους νέους επιχειρηματίες. Θέλουμε λοιπόν να αρχίσουμε, με αυτήν και τις άλλες εκδηλώσεις, να συγκεντρώνουμε ένα πυρήνα  ανθρώπων, είτε ατόμων είτε φορέων, οι οποίοι ενδιαφέρονται και έχουν την ανάγκη να συμμετέχουν σε αυτό,  ώστε σιγά – σιγά να πιστέψουμε ότι η πόλη μας  μπορεί να πάει μπροστά».

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κ. Πέτρος  Κόκκαλης έδωσε βραβεία συμμετοχής σε  όσους συμμετείχαν.

Οι νικητές του 1ου Διαγωνισμού Καινοτομίας για τη Θαλάσσια Οικονομία με την ονομασία «Blue Growth Piraeus», είναι :

1ο Βραβείο SOL-BRINE: Το σύστημα SOL-BRINE αφορά μία ελληνική καινοτομία για την παραγωγή μηδενικών υγρών αποβλήτων από την αφαλάτωση, με ταυτόχρονη παραγωγή χρήσιμων τελικών προϊόντων (νερό και αλάτι).


2o Βραβείο PHEEMADE: Η εταιρεία χρησιμοποιεί τα νεκρά φύλλα από το φύκι Posidonia, που ξεβράζεται σε τεράστιες ποσότητες κατά μήκος πολλών ελληνικών ακτών, για να κατασκευάσει ανακυκλώσιμες επαναχρησιμοποιούμεvες επιφάνειες (πάνελ) που είναι 100% βιοδιασπώμενες.

3o Bραβείο NostimoSalt: Στόχος της μικρής startup είναι να αναδείξει στις διεθνείς αγορές ένα από τα πιο ποιοτικά αλλά ταυτόχρονα ανεκμετάλλευτα ελληνικά προϊόντα: το φυσικό ανεπεξέργαστο αλάτι.

Ειδικό Βραβείο – “LIVINGSEA”: Innovative BallastWater Treatment System- Καινοτόμο Σύστημα Επεξεργασίας Νερού Έρματος Πλοίων: Η ομάδα “Innovative BallastWater Treatment System” έχει αναπτύξει ένα σύστημα, βασισμένο στην ηλεκτρόλυση για να μην αναπτύσσονται μικροοργανισμοί στο θαλασσινό νερό που συλλέγουν τα πλοία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.