10 Νοε 2014

Νέο ρεκόρ για τον τουρισμό το 2014 στην Ελλάδα


Νέο ρεκόρ για τον τουρισμό στη χώρα μας, με τους τουριστικούς φορείς να  αναθεωρούν για μία ακόμη φορά τις προβλέψεις τους προς τα πάνω ως προς τον αριθμό των τουριστών που θα επισκεφθούν εφέτος τη χώρα μας, φέρνοντας πιο κοντά τον στόχο των 27 εκατ. τουριστών έως το 2021.
Mε βάση τα στοιχεία Οκτωβρίου o  Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεω νπροχωρά σε νέα αναθεώρηση της εκτίμησης των αφίξεων επισκεπτών από το εξωτερικό για το 2014. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι ο αριθμός των αφίξεων εξωτερικού θα φθάσει τα 20,5 εκατ. αφίξεις, έναντι 19,5 εκατ. αφίξεων της προηγούμενης εκτίμησης, χωρίς να συνυπολογίζονται οι αφίξεις κρουαζιέρας.
Σε περίπτωση, μάλιστα, που θα επιβεβαιωθούν τα προσωρινά στοιχεία της ΤτΕ για επιπλέον 1,2 εκατ. οδικές και ακτοπλοϊκές αφίξεις κατά το διάστημα Ιουλίου - Αυγούστου 2014, οι συνολικές αφίξεις -πλην κρουαζιέρας- εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 21 εκατ. από 17,9 εκατ. το 2013 και 15,5 εκατ. το 2012.
 
Οι αφίξεις κρουαζιέρας, παρά τις αρχικές προβλέψεις που τις έδειχναν στάσιμες σε σχέση με το 2013, κατέγραψαν αύξηση κατά 100.000 το πρώτο εξάμηνο και σε σύνολο έτους, αναμένεται να κινηθούν περί τα 2,5 εκατ., έναντι των 2,2 εκατ. του 2013.  
 
Συνολικά, επομένως, για το 2014, η νέα εκτίμηση των συνολικών αφίξεων επισκεπτών -με όλα τα μέσα- κινείται προς το επίπεδο των 23 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 15% σε σχέση με το 2013.
 
Σε επίπεδο αεροπορικών αφίξεων από το εξωτερικό, συνεχίστηκε και ενισχύθηκε περαιτέρω τον Οκτώβριο η ανοδική πορεία σε ποσοστό +23,5%, με αποτέλεσμα σε επίπεδο δεκάμηνου (Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2014) η αύξηση πλέον να ανέρχεται στο 15%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013, στο σύνολο των βασικών αεροδρομίων της χώρας. Πέραν της εντυπωσιακής αυτής αύξησης για δεύτερη συνεχή χρονιά, καταγράφονται δύο ιδιαίτερα ενθαρρυντικές τάσεις: 
 
Η πρώτη αφορά στην σαφή επιμήκυνση της περιόδου με τον Απρίλιο 2014 στο +36,4% και τον Οκτώβριο 2014 στο +23,5%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013, ποσοστά πολύ υψηλότερα των αντίστοιχων του διαστήματος Ιουνίου – Σεπτεμβρίου.
 
Η δεύτερη, αφορά στην εξίσου σημαντική ενίσχυση της κίνησης προς την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, αλλά και τη διάχυση του τουριστικού ρεύματος προς πολλούς μικρότερους ή λιγότερο καθιερωμένους προορισμούς, οι οποίοι κατέγραψαν υψηλά διψήφια ποσοστά αύξησης σε σχέση με καθιερωμένους προορισμούς που κινήθηκαν με μονοψήφια ποσοστά αύξησης.
 
Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέας Α. Ανδρεάδης δήλωσε σχετικά:
 
«Τα τελευταία στοιχεία, αποδεικνύουν την εξαιρετική δυναμική του ελληνικού τουρισμού. Παρά την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος σε Ευρώπη και Ρωσία και το ιδιαίτερα ασταθές περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή, στο τέλος του 2014,  η Ελλάδα αναμένεται να ανέλθει στη δεκαπεντάδα της παγκόσμιας κατάταξης των μεγαλύτερων τουριστικά χωρών. Κινούμαστε σημαντικά γρηγορότερα από τα αναμενόμενα προς την επίτευξη των στόχων του στρατηγικού σχεδίου και του Τουριστικού Οδικού Χάρτη 2021.
 
Είναι επιτακτική η ανάγκη, αυτή την κρίσιμη στιγμή, να προχωρήσουμε ενωμένοι, κυβέρνηση και κόμματα, κοινωνικοί εταίροι, τουριστικοί επιχειρηματίες και εργαζόμενοι, με στόχο την περαιτέρω θωράκιση του τομέα, την ενίσχυση των επενδύσεων, την ποιοτική αναβάθμιση, την υποστήριξη της μικρομεσαίας τουριστικής επιχείρησης, την ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της αειφορίας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, αλλά και την περαιτέρω ποιοτική και ποσοτική αύξηση της απασχόλησης στον τομέα.
 
Είναι, ακόμη, επιτακτική η ανάγκη, να διαμορφωθεί ένα ισχυρό πλαίσιο ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού, ο οποίος ήδη έδειξε τις πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης το 2014.
 
Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας έκθεσης World Travel Market στο Λονδίνο, επιδείξαμε μια ιδιαίτερα ελπιδοφόρα, σύγχρονη, δυναμική και συνεκτική εικόνα και επιβεβαιώθηκαν οι πρώτοι θετικοί οιωνοί για το 2015.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης Philoxenia, αυτή την εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, θα έχουμε την ευκαιρία να δώσουμε ως τομέας ένα μήνυμα αισιοδοξίας, συνοχής και πνοής στην ελληνική οικονομία και κοινωνία».
Χθες ο κ. Ανδρεάδης μέσω twitter δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη νέα στρατηγική που απαιτείται για την προσέλκυση Ρώσων τουριστών, οι οποίοι είχαν, προ της πολιτικής κρίσης στην περιοχή, ισχυρό ρεύμα προς Ελλάδα: «Η κατάρρευση του ρουβλίου και του ουκρανικού νομίσματος απαιτούν νέα στρατηγική  ενίσχυσης της μεγάλης αυτής τουριστικής δεξαμενής».
Η ‘’πρωταγωνίστρια’’ Αθήνα
Πρωταγωνίστρια πάντως της εφετινής ανόδου, είναι η Αθήνα, όπου τα νούμερα εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά, με τις μεγάλες διοργανώσεις του τελευταίου διμήνου να συμβάλλουν έτι περαιτέρω στις αυξημένες πληρότητες των ξενοδοχείων. Η χθεσινή διοργάνωση του Μαραθωνίου αποτυπώνει ακριβώς αυτή την πραγματικότητα με την ίδια την υπουργό Τουρισμού κ. Ολγα Κεφαλογιάννη να δηλώνει ότι «εκδηλώσεις όπως ο Μαραθώνιος της Αθήνας που προσελκύουν το διεθνές ενδιαφέρον, συμβάλλουν στην άφιξη τουριστών, στη λειτουργία των μονάδων του κλάδου και αποδεικνύουν στην πράξη ότι η Ελλάδα έχει υποδομές να φιλοξενεί επισκέπτες κάθε εποχή και κάθε μήνα του έτους.. Ο  εφετινός Μαραθώνιος, με το ρεκόρ  των 35.000 συμμετοχών, αναμένεται να αφήσει περισσότερα οφέλη εφέτος στην ελληνική πρωτεύουσα- τα ετήσια οφέλη κάθε χρόνο, με βάση τα στοιχεία του ΣΕΓΑΣ, υπολογίζονται σε 18 με 20 εκατ. ευρώ-, την ίδια στιγμή που οι πληρότητες των  αθηναϊκών ξενοδοχείων ξεπέρασαν, κατά τις εκτιμήσεις, ακόμη και το 90%. Τα νούμερα από την εφετινή διοργάνωση, αναφέρουν, επιπλέον των 35.000 συμμετοχών από 120 συνολικά χώρες, 55.000 συνοδούς, με την προβολή διεθνώς της Αθήνας ως πόλης που φιλοξενεί τον ‘’αυθεντικό’’ Μαραθώνιο να είναι φυσικά …ανεκτίμητη.
Αντίστοιχη προβολή της ελληνικής πρωτεύουσας κατά το μήνα Οκτώβριο εξασφάλισε και η οργάνωση Travel Bloggers Exchange (TBEX), όπου συμμετείχαν 850 ταξιδιωτικοί Bloggers, συντάκτες ταξιδιωτικών και τουριστικών media, φωτογράφοι, κινηματογραφιστές κ.τ.λ, από  συνολικά 53 χώρες και κυρίως από την Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Ασία. Μόνο στο twitter και μόνον οι επίσημες ετικέτες (hashtags) #ΤΒΕΧATHENS & #THISISATHENS, από 20 έως και 27 Οκτωβρίου «διαβάστηκαν» από περισσότερους από 11,7 εκατομμύρια μοναδικούς χρήστες και συγκέντρωσαν περισσότερες από 68.086.915 προβολές μέσα από 14.500 αναφορές από περισσότερους από 3.400 διαφορετικούς χρήστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.