15 Ιουλ 2016

Ναυλαγορά: Μύρισε… άνοιξη μέσα στο κατακαλόκαιρο

Ανοιξιάτικες επιδόσεις σημειώνει μέσα στο κατακαλόκαιρο ο δείκτης ναυλαγοράς ξηρού φορτίου. Πιο συγκεκριμένα βρίσκεται στα ίδια ακριβώς επίπεδα µε τα τέλη Απριλίου όταν είχε κλείσει επίσης στις 703 µονάδες. «Η διαφοροποίηση µεταξύ των δύο ηµεροµηνιών είναι στους υποδείκτες, καθώς στα τέλη Απριλίου ο µέσος όρος ηµερησίων εσόδων των Capes ήταν υψηλότερος κατά 1.742 δολάρια αλλά ο µέσος όρος ηµερησίων εσόδων των Panamax ήταν χαµηλότερος κατά 1.000, των Supramax ήταν χαµηλότερος κατά 683 ενώ των Handysize είναι στα ίδια επίπεδα µε τα σηµερινά» επισημαίνεται σε ανάλυση του διεθνούς ναυλομεσιτικού οίκου G.Moundreas SΑ και συνεχίζει:

«Από τις αρχές του 2ου τριµήνου, η αγορά των Capes άρχισε να παρουσιάζει ανοδική τάση Η βελτίωση της αγοράς των Capes, οφείλεται στην αύξηση της ζήτησης για Iron Ore καθώς τα αποθέµατα παρουσίασαν µείωση λόγω της αύξησης της ζήτησης από τις χαλυβουργίες.
Εικάζεται ότι η κυβέρνηση θα αρχίσει να δίνει κίνητρα ώστε να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή σιδήρου, όπως για παράδειγµα η µείωση των επιτοκίων και η πιστωτική χαλάρωση, η οποία λογικά θα ενισχύσει το ενδιαφέρον για αγορές σε Iron Ore».
Αντίστοιχα, η αύξηση της ζήτησης για Thermal Coal, από την Κίνα και την Ινδία, κατά τη διάρκεια του 2 ου τριµήνου, ωφέλησε τον κλάδο των Panamax, για φορτία προς Κίνα και των Supramaxes προς Ινδία.
«Παράλληλα, η αύξηση φορτίων σε Grains από South & North Atlantic, έχει επίσης βελτιώσει την αγορά των προαναφερόµενων πλοίων, ενώ η αύξηση της ζήτησης και της τιµής του Iron Ore έχει αυξήσει και την ζήτηση για Metallurgical Coal από East Coat Australia προς Κίνα. Οι αρνητικές εξελίξεις για τα Panamax και τα Supramax είναι οι εξαγωγές Nickel Ore από τις Φιλιππίνες. Στο σύνολο τους οι εξαγωγές Nickel Ore βρίσκονται σε καθοδική πορεία από τις αρχές του χρόνου έως τώρα και σε ετήσια βάση έχουν παρουσιάσει µείωση της τάξης του 27%. Αντίστοιχα, αρνητική εξέλιξη, περισσότερο για τα Supramax και λιγότερο για τα Panamax είναι και η ανακοίνωση για την συνέχιση της απαγόρευσης εξόρυξης Βωξίτη στην Μαλαισία και πιο συγκεκριµένα στην περιοχή της Kuantan» επισημαίνει ο G.Moundreas SA.
ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.