14 Ιουλ 2016

Με διαφορετικές ταχύτητες και πορεία οι τομείς ξηρού φορτίου

Σταθερός στις 700 μονάδες περίπου παραμένει από τα τέλη Απριλίου ο δείκτης της ναυλαγοράς ξηρού φορτίου. Στις 29 Απριλίου 2016 ο BDI είχε κλείσει στις 703 μονάδες, ενώ χθες έκλεισε στις 726 μονάδες.
Διαφοροποίηση πάντως καταγράφεται στην αγορά, αλλά στους επιμέρους δείκτες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν διαφορετικές προκλήσεις αλλά και κινδύνους.

Για παράδειγμα στα τέλη Απριλίου, ο µέσος όρος ηµερήσιων εσόδων στα capes ήταν υψηλότερος κατά 1.742 δολάρια, αλλά ο µέσος όρος ηµερήσιων εσόδων των panamax ήταν χαµηλότερος κατά 1.000 δολάρια, των supramax ήταν χαµηλότερος κατά 683 δολάρια, ενώ των handysize παρέμενε στα ίδια επίπεδα.
Από τις αρχές του 2ου τριµήνου του έτους, σημειώνει σε ανάλυσή της η G. Moundreas, η αγορά των capes άρχισε να εκδηλώνει ανοδική τάση, έχοντας σαν αποτέλεσµα στις 8 Ιουνίου ένα cape 170.000 dwt για ταξίδι από από Key Port Hedland στη Δυτική Αυστραλία για Qingdao στην Κίνα να έχει φτάσει στο ετήσιο υψηλό των 4,95 δολαρίων ανά wmt από  4,30 δολάρια ανά wmt την 1η Ιουνίου. 
Αντίστοιχα, από Tubarao, Βραζιλία, προς Qingdao, ο µέσος όρος του Ιουνίου έκλεισε στα 9,09 δολάρια ανά wmt όταν στις 11 Μαΐου η τιµή ήτανε στα 7,3 δολάρια ανά wmt. Η βελτίωση της αγοράς των capes οφείλεται στην αύξηση της ζήτησης για σιδηρομετάλλευμα, καθώς τα αποθέµατα παρουσίασαν µείωση λόγω της αύξησης της ζήτησης από τις χαλυβουργίες. 
Την τελευταία εβδοµάδα του Ιουνίου, επίσης, τα αποθέµατα µειώθηκαν κατά 800.000 t, σηµατοδοτώντας τη µεγαλύτερη εβδοµαδιαία µείωση από τα τέλη Φεβρουαρίου, όπου είχε φτάσει στους 1,88 εκατ. τόνους. Εικάζεται ότι η κυβέρνηση της Κίνας θα αρχίσει να δίνει κίνητρα, ώστε να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή σιδήρου, όπως για παράδειγµα η µείωση των επιτοκίων και η πιστωτική χαλάρωση.
Στον αντίποδα, ο µόνος προβληµατισµός είναι η επαναδραστηριοποίηση όσων capes ήτα μέχρι τώρα «δεμένα», καθώς έως τις αρχές του μήνα περίπου 27 capes ήταν idle, εκ των οποίων περίπου 20 σε Cold Lay-up, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εφτά έχουν δέσει προσωρινά.
Αντίστοιχα, συνεχίζει ο Γιώργος Λογοθέτης της G. Moundreas, η αύξηση της ζήτησης για θερμικό άνθρακα από την Κίνα και την Ινδία, κατά τη διάρκεια του 2ου τριµήνου, ωφέλησε τον κλάδο των panamax. Ειδικά τα φορτία εκείνα με προορισμό την Κίνα, ενώ τα supramaxes ευνοήθηκαν στα φορτία με προορισμό την Ινδία. 
Παράλληλα, η αύξηση φορτίων σε δημητριακά  από τον νότιο αλλά και τον βόρειο Ατλαντικό έχει επίσης βελτιώσει την αγορά των πλοίων αυτών, ενώ η αύξηση της ζήτησης, αλλά και της τιµής του σιδηρομεταλλεύματος έχει αυξήσει και τη ζήτηση για μεταλλουργικό άνθρακα από την Αυστραλία προς Κίνα.
Αντίθετα αρνητικός για την αγορά των Panamax και των Supramax είναι οι εξαγωγές νικελίου από τις Φιλιππίνες. Στο σύνολο τους οι εξαγωγές νικελίου βρίσκονται σε καθοδική πορεία από τις αρχές του χρόνου έως τώρα και σε ετήσια βάση έχουν παρουσιάσει µείωση της τάξης του 27%.
Αντίστοιχα, αρνητική εξέλιξη, περισσότερο για τα Supramax και λιγότερο για τα Panamax είναι και η ανακοίνωση για τη συνέχιση της απαγόρευσης εξόρυξης βωξίτη στη Μαλαισία και συγκεκριµένα στην περιοχή της Kuantan.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.