26 Ιουλ 2016

Arcadia: Η γαλανόλευκη δύναμη

Είναι η μόνη ναυτιλιακή εταιρεία παγκοσμίως η οποία στα 18 χρόνια λειτουργίας της διαχειρίζεται στόλο που αποτελείται αποκλειστικά από νεότευκτα πλοία. Στον ιστό των δεξαμενόπλοιών της κυματίζει η ελληνική σημαία ενώ οι αξιωματικοί της είναι Ελληνες. Πρόκειται για μια αμιγώς γαλανόλευκη εταιρεία η οποία έχει σε εξέλιξη ένα από τα μεγαλύτερα ναυπηγικά προγράμματα σε κορεατικά ναυπηγεία, ενισχύοντας τη δυναμική εικόνα της Ελλάδας στην πιο σκληρή και ανταγωνιστική βιομηχανία, τη ναυτιλιακή.

Ο λόγος για την Arcadia συμφερόντων της οικογένειας Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, η οποία έχει σε εξέλιξη πρόγραμμα για τη ναυπήγηση έξι suezmax δεξαμενόπλοιων, χωρητικότητας 159.000 τόνων το καθένα, στις γιάρδες του μεγαλύτερου ναυπηγείου του κόσμου, της Ηyundai Heavy Industries με έδρα το Ούλσαν της Κορέας.
Εκεί στις 5 Ιουλίου η Arcadia παρέλαβε το νεότευκτο δεξαμενόπλοιο τύπου suezmax «Αegean Unity», με όλους τους αξιωματικούς του να είναι Ελληνες. Ανάδοχος ήταν η Hye-Ryun Lee, σύζυγος του S. H. Ka, που είναι senior EVP και COO της Hyundai, θεωρείται το υπ’ αριθμόν 1 στέλεχός της και θρύλος στην εταιρεία. Πρόκειται ουσιαστικά για την επισφράγιση της στενής σχέσης μεταξύ Hyundai και Arcadia, που άρχισε το 1999. H τελετή ονοματοδοσίας τελέστηκε από τον ιερέα της Ορθοδόξου Εκκλησίας του Ούλσαν, υπό την παρουσία αντιπροσώπων της Arcadia και της Hyundai, καθώς και επιφανών εκπροσώπων της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας. Ο κ. Γιώργος Αγγελόπουλος, κατά τη διάρκεια της τελετής ονοματοδοσίας, ύψωσε στο πλοίο την ελληνική σημαία. Το «Aegean Unity» είναι το δεύτερο δεξαμενόπλοιο της σειράς των έξι νεότευκτων suezmax που έχουν παραγγελθεί από την Arcadia στα ναυπηγεία της Hyundai.
Στις 31 Μαΐου, μία μόλις ημέρα μετά την back to back κατάκτηση του πρωταθλήματος στο μπάσκετ από τον Ολυμπιακό, η εταιρεία παρέλαβε το πρώτο από τα έξι δεξαμενόπλοια, το «Aegean Marathon». Και στα έξι πλοία θα υψωθεί η ελληνική σημαία. Το ναυπηγικό αυτό πρόγραμμα της Arcadiα θεωρείται το μεγαλύτερο που υλοποιείται από έναν και μόνο πλοιοκτήτη σε ναυπηγείο της Κορέας για δεξαμενόπλοια αυτού του τύπου για τα έτη 2016-2017. Ολα τα νεότευκτα suezmax δεξαμενόπλοια της Arcadia έχουν παραγγελθεί με οικολογικές προδιαγραφές και ενεργειακές καινοτομίες, συμπεριλαμβανομένης της νέου τύπου, πλήρους ηλεκτρονικά ελεγχόμενης κύριας μηχανής MAN Super-Stroke (G-type), που αποδίδει περισσότερη ισχύ με μικρότερη κατανάλωση καυσίμου.
Σήμερα η Arcadia διαχειρίζεται έναν από τους μεγαλύτερους στόλους δεξαμενόπλοιων τύπου aframax και suezmax παγκοσμίως. Αποτελεί τη μοναδική εταιρεία που έχει αυξήσει τον στόλο της μόνο με νεότευκτα πλοία τα οποία ναυπηγήθηκαν από τη Hyundai και τη Samsung στην Κορέα. Το 2007 η εταιρεία είχε βραβευτεί με το Lloyd’s Award ως η καλύτερη εταιρεία δεξαμενόπλοιων. Ο λόγος ήταν η ολοκλήρωση τότε του επενδυτικού της προγράμματος που αφορούσε τη ναυπήγηση επτά σύγχρονων δεξαμενόπλοιων, πέντε aframax στα ναυπηγεία Samsung και δύο suezmax στη Ηyundai. Ηταν το μεγαλύτερο ναυπηγικό πρόγραμμα στον κόσμο για δεξαμενόπλοια άνω των 100.000 τόνων. Παράλληλα, στηρίζει εμπράκτως την ελληνική σημαία στον σκληρό διεθνή ανταγωνισμό, παρά το γεγονός ότι το κόστος είναι υψηλότερο σε σύγκριση με τα ξένα νηολόγια. Εχει 15 πλοία στο νερό και τέσσερα υπό ναυπήγηση, με το 90% να είναι εγγεγραμμένο στο ελληνικό νηολόγιο, ενώ όλοι οι αξιωματικοί είναι Ελληνες.
H εταιρεία από το 1998 μέχρι και σήμερα έχει παραλάβει 36 νεότευκτα πλοία. Για τους σκοπούς αυτούς ο κ. Γιώργος Αγγελόπουλος έχει μεταβεί στην Κορέα περισσότερες από 40 φορές. Με φιλοσοφία που έχει στο επίκεντρο έννοιες όπως πατρίδα, οικολογική ευαισθησία και συνείδηση και πάνω απ’ όλα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, η Arcadia ακολουθεί τη δική της ρότα στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία.
Ως πρωτοπόρος στις θαλάσσιες μεταφορές, αναγνωρίζοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη θαλάσσια μεταφορά πετρελαιοειδών, έχει δεσμευτεί για την προστασία του περιβάλλοντος, την ασφάλεια των εργαζομένων της και την πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης. Και όλα αυτά με έργα. Παράλληλα, έχει προηγμένες απόψεις πάνω στη διαχείριση των πλοίων και αυτό την καθιστά μία από τις κορυφαίες ναυτιλιακές στον κόσμο.
Τα πλοία της Arcadia έχουν πιστοποιηθεί από ειδικούς επιθεωρητές για την υψηλή ποιότητα εταιρείας/πλοίου και τη συμμόρφωσή τους με πολύ υψηλές τεχνικά και περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Ειδικότερα, είναι πιστοποιημένα σύμφωνα με τις απαιτήσεις των διεθνών προτύπων ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001, ISO 50001, έχοντας επίσης πιστοποίηση συμμόρφωσης για τις προδιαγραφές οργανισμού Green Award. Είναι αξιοσημείωτο ότι τα πλοία της που επισκέπτονται τις ΗΠΑ έχουν επιβραβευτεί με Qualship 21 για την ποιότητά τους και την ασφάλεια, ενώ η εταιρεία είναι και μέλος της Helmepa. Εχει εγκαταστήσει σύστημα αξιολόγησης κινδύνων (risk assessment) με σκοπό την αξιολόγηση των κινδύνων και τη λήψη προληπτικών μέτρων.
Λαμβάνει προληπτικά μέτρα για την προφύλαξη από τραυματισμό και ασθένειες των εργαζομένων της τόσο επάνω στα πλοία όσο και στα γραφεία. Προστατεύει το περιβάλλον και συμμορφώνεται με τους διεθνείς και εθνικούς κανονισμούς προστασίας του περιβάλλοντος σύμφωνα με τις οδηγίες και τις απαιτήσεις που προτείνονται από τον ΙΜΟ, τους Νηογνώμονες και τους οργανισμούς της ναυτιλιακής βιομηχανίας και σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΙSO 14001 για το περιβάλλον, με το οποίο είναι πιστοποιημένη. Μεγάλη βαρύτητα δίνεται στην επιμόρφωση των πληρωμάτων της. Για τον λόγο αυτό από τον Μάρτιο του 2005 είναι εγκατεστημένο στα γραφεία της ειδικό Ναυτιλιακό Εκπαιδευτικό Κέντρο (Maritime Training Center), πιστοποιημένο από τον Νορβηγικό Νηογνώμονα (DNV) σύμφωνα με το πρότυπο «DNV Standards for certification of maritime training centers».
ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.