31 Ιουλ 2014

Ναυλαγορά: Σημάδια αισοδοξίας στην καρδιά του καλοκαιριού





Σημάδια αισιοδοξίας αναζητούν οι οικονομικοί αναλυτές στη ναυλαγορά μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού. Για αυτό επισημαίνουν ότι  αν και είναι παραμονή Αυγούστου περίοδο κατά την οποία ο δείκτης των αγορών παρουσιάζει πτώση, παρ’ όλα αυτά  φέτος υπάρχουν σημάδια σταθεροποίησης, με οριακές τάσεις ανόδου αφού έχει σπάσει το  ψυχολογικό φράγμα των 600 μονάδων.  Χθες ο BDI έκλεισε στις  754 σημειώνοντας αύξηση  7 μονάδων.


Υπάρχουν οριακές αυξήσεις των επιμέρους δεικτών των Panamax και των Supramax.

«Στην πραγματικότητα βέβαια από πλευράς καθαρά ημερησίων εσόδων, η θετική αυτή συμπεριφορά του δείκτη λίγα ουσιαστικά έχει να προσφέρει αλλά από την άλλη δεν μπορούμε να μην λάβουμε υπόψη και τα σημεία αντοχής που παρουσιάζει σε μια περίοδο που ιστορικά είναι πτωτική, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει το πώς θα κινηθεί κατά τη διάρκεια του Αυγούστου και αν θα καταφέρει να κρατηθεί στα σημερινά επίπεδα» επισημαίνει ο διεθνής ναυλομεσιτικός οίκος G.Moundreas SA:

«Η αρνητική ψυχολογία που δημιούργησε η πορεία της αγοράς το 1ο εξάμηνο επηρέασε αντίστοιχα και την συμπεριφορά των πλοιοκτητών στις αγορές πλοίων. Παρά το γεγονός ότι οι τιμές των μεταχειρισμένων πλοίων τους τελευταίους 2 μήνες έχουν εισέλθει σε διορθωτική πορεία, λόγω και της πτωτικής πορείας της αγοράς, το ενδιαφέρον των πλοιοκτητών για αγορές μεταχειρισμένων πλοίων αρχίζει και φθίνει, αναμένοντας να δούνε πως θα κινηθεί η αγορά μετά το τέλος του καλοκαιριού.»

 Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση του Baltic Exchange, η τιμή ενός 5 χρόνων μεταχειρισμένου Cape στα τέλη Απριλίου ήτανε στα  50 εκ. δολάρια, ενώ σήμερα είναι περίπου στα  47,2 εκατομμύρια.

Τα Panamax στα τέλη Απριλίου ήτανε στα  27,5 εκ. δολάρια, έναντι  25 εκ. σήμερα, τα

Supramax στα  26,5 εκ. ενώ σήμερα στα  25 εκ.

« Το χαρακτηριστικό βέβαια της αγοράς είναι ότι η ταχύτητα προσαρμογής των τιμών των πλοίων όταν η αγορά είναι σε πτωτική πορεία είναι μικρότερη, δηλαδή χρειάζεται μεγαλύτερο διάστημα να πέσουν οι τιμές όταν η αγορά πέφτει συγκριτικά με την υψηλότερη ταχύτητα που προσαρμόζονται ανοδικά οι τιμές των πλοίων όταν και η αγορά έχει ανοδική πορεία. Αυτό σημαίνει ότι αν οι προβλέψεις για βελτίωση της αγοράς το τελευταίο τετράμηνο του χρόνου και μετά, όπως όλοι εικάζουν, επαληθευθούν, τότε σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δούμε και τις τιμές των πλοίων πολύ γρήγορα να προσαρμόζονται ανοδικά» επισημαίνει  ο G.Moundreas SA.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.