28 Ιουλ 2014

Ελπίδα για την ανεργία η ψηφιακή εποχή στη Ναυτιλία

του Γιώργου Μαρινάκη*
Η Ναυτιλία, βασική συνιστώσα του κλάδου των μεταφορών και μία από τις σημαντικότερες βιομηχανίες σε παγκόσμιο επίπεδο, διακρίνεται εκτός των άλλων για την ικανότητά της να προσαρμόζεται γρήγορα στα νέα δεδομένα με γνώση, δυναμισμό, σωστές επενδυτικές αποφάσεις και χρήση σύγχρονων τεχνολογικών επιτευγμάτων με σκοπό κάθε φορά τον έλεγχο του κόστους, την μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας, της ασφάλειας αλλά και της ανάπτυξης.

Η δημιουργική αξιοποίηση των επιτευγμάτων της τεχνολογίας στην ναυτιλία αποτελεί ένα αδιαφιλονίκητο πρόκριμα για το πέρασμα σε μια νέα εποχή.
Είναι γεγονός ότι οι νέες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, μεταμορφώνουν ραγδαία το τοπίο της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης. Νέα, υβριδικά επαγγέλματα αναδύονται σε όλο το φάσμα της αγοράς, με δημιουργικό περιεχόμενο, με τεχνολογικό ενδιαφέρον και συναρπαστικές προοπτικές.
Η έναρξη της ψηφιακής εποχής στη ναυτιλία, αυξάνει σήμερα τις ανάγκες για εξειδικευμένους και πολύπλευρα κατηρτισμένους τεχνολόγους υπολογιστών και επικοινωνιών για τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις δίνοντας επαγγελματικό διέξοδο και ελπίδα τους ανέργους. Οι ευκαιρίες για όσους αναζητούν εργασία και είναι αρκετά νέοι και έτοιμοι να αποκτήσουν εξειδικευμένη πρακτική άσκηση και μόρφωση, στα πλαίσια μιας δια βίου εκπαίδευσης, μπορεί να είναι πολύ μεγάλες.
Εξαιρετικά ευνοϊκές ευκαιρίες στην ναυτιλία, αναμένεται να υπάρξουν για απόφοιτους με πτυχίο Μηχανικού Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών ή Επιστήμης των Υπολογιστών. Στο ίδιο πλαίσιο, υψηλών προσδοκιών είναι οι σπουδές πληροφορικής στον τομέα του Αναλυτού συστημάτων δικτύων & επεξεργασίας δεδομένων - Network systems and data communications analysts (Σύνθετη ειδικότητα υποστηριζόμενη από γνώσεις σε τεχνολογίες λογισμικού, δικτύων, και τηλεπικοινωνιών).
Οι μεγάλες ευκαιρίες για επαγγελματική αποκατάσταση δεν έχουν εκλείψει, παρά τις αντίθετες απόψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αρκεί ο επαγγελματικός στόχος που θα προβληθεί να μπορεί να υποστηριχθεί από το προφίλ του υποψηφίου.
Η οικονομική κρίση βρήκε την ελληνική ναυτιλία με ισχυρές αντιστάσεις, αλλά και ενισχυμένες προοπτικές. Το μέγεθος και η δυναμική της μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην απορρόφηση ανέργων, καθώς η ελληνόκτητος ναυτιλία έχει την προοπτική να προσφέρει πολυάριθμες θέσεις εργασίας στους νέους που βρίσκονται εκτός αγοράς.
Στη Setel Hellas  βλέπουμε συχνά, όλο και πιο έντονα τις ευκαιρίες που προσφέρει η θάλασσα σε ενημερωμένους νέους  που κατέχουν  το “password” της νέας εποχής.
Αυτή ακριβώς την αναστροφή θελήσαμε να κάνουμε πράξη αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία “Free Job Training”. Η πρωτοβουλία μας για την απασχόληση των νέων βρίσκεται στην καρδιά του σχεδιασμού της Setel και βασίζεται σε ένα καινοτόμο συνεργατικό πρότυπο που εγκαινίασε πριν από έναν μήνα ακριβώς η Setel Hellas μαζί μα την Furuno Hellas την CISCO και το GMC Maritime Training Center.
Αυτό που επιδιώκουμε δεν περιορίζεται σε μια ποσοτική αύξηση της διείσδυσης της χρήσης των νέων τεχνολογιών από νέους. Αυτό που επιθυμούμε είναι πιο ανατρεπτικό: να πείσουμε τους νέους να «ανέβουν πίστα». Να φύγουν από το επίπεδο του χρήστη των ψηφιακών τεχνολογιών. Η απλή εφαρμογή μιας τεχνολογίας από μόνη της δεν αποτελεί επανάσταση.


Ακόμη και στην Ελλάδα της κρίσης, το 20% των προσφερόμενων θέσεων εργασίας από επιχειρήσεις σε πεδία νέων τεχνολογιών, δεν μπόρεσε να καλυφθεί λόγω έλλειψης κατάλληλων ειδικοτήτων.

Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι τελευταίες τεχνολογικές τάσεις και εξελίξεις στον κλάδο φέρνουν νέες θέσεις εργασίας... Η ανάπτυξη των σωστών ψηφιακών δεξιοτήτων στα νέα παιδιά θα φέρει  την «Επιταγή εισόδου» στην αγορά εργασίας. Είναι σαφές ότι, το μέλλον ανήκει σε αυτούς που το προετοιμάζουν και μάχονται γι' αυτό.

* Ο Γιώργος Μαρινάκης είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Setel Hellas

Πηγή: Ελπίδα για την ανεργία η ψηφιακή εποχή στη Ναυτιλία | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/60256/elpida-gia-tin-anergia-i-psifiaki-epohi-sti-naytilia#ixzz38ktlNc2v

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.