26 Νοε 2013

Βαρβιτσιώτης στο CNBC: Η συμφωνία με την Cosco ανοίγει το δρόμο για περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις

Η σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και Cosco σηματοδοτεί ισχυρή ένδειξη εμπιστοσύνης των επενδυτών στην Ελλάδα και θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα σε περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις, δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξή του στο CNBC.
“Είναι η μοναδική μεγάλη ξένη άμεση επένδυση στην Ελλάδα μετά το ξέσπασμα της κρίσης”, λέει ο κ. Βαρβιτσιώτης στην εκπομπή "CNBC's "Worldwide Exchange". “Είναι πολύ σημαντική και σημαντικό το ότι η Ελλάδα συγκεντρώνει νέες επενδύσεις. Αυτή η επένδυση είναι ζωτικής σημασίας¨.

Το διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο αναφέρει λεπτομέρειες για την συμφωνία μεταξύ Cosco και ΟΛΠ, επισημαίνοντας ότι ο κινεζικός κολοσσός θα επενδύσει 230 εκατ. ευρώ για την επέκταση της προβλήτας τρία του λιμανιού, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη διακίνηση 6 εκατ. containers στο λιμάνι ετησίως.
Ο Ελληνας υπουργός τονίζει ότι “το λιμάνι του Πειραιά θα γίνει ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου, ενώ θα διπλασιάσει τα containers που θα διακινούνται. Θα διπλασιαστεί επίσης ο αριθμός των πλοίων, που εισέρχονται στο λιμάνια, και κατ' επέκταση θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας στον Πειραιά. 
Ο Βαρβιτσιώτης δήλωσε ότι αναμένει την έγκριση της συμφωνίας από την Ε.Ε σύντομα. “Χρειαζόμαστε πραγματικά επενδύσεις σαν και αυτή στην Ελλάδα”, λέει και προσθέτει ότι εάν εγκριθεί η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση ολόκληρου του λιμανιού του Πειραιά, καθώς και άλλων λιμανιών.
“Για πρώτη φορά χρησιμοποιούμε τη γεωγραφική μας θέση προκειμένου να προσελκύσουμε επενδύσεις στα λιμάνια μας, στο σιδηροδρομικό μας δίκτυο και το δίκτυο μεταφορών γενικότερα”, τονίζει ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Ο υπουργός επεσήμανε ακόμη ότι η βιομηχανία της ναυτιλίας θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της Ελλάδας, καθώς αποτελεί το 7% του ελληνικού ΑΕΠ και έχει δημιουργήσει περισσότερες από 500.000 θέσεις εργασίας στη χώρα, όπου η ανεργία έχει φθάσει στο 27,3%.
"Το πιο σημαντικό είναι ότι κατά την περίοδο της κρίσης, η ελληνική ναυτιλία δεν έχασε τη θέση της  και γι'αυτό μπορούμε να πούμε ότι οι Ευρωπαίοι πρωταθλητές σε έναν τομέα της οικονομίας”, συμπληρώνει
" Τους τελευταίους μήνες έχουμε δει αύξηση στην απασχόληση και δεν μπορώ να πω ότι έχουν αλλάξει όλα. Ωστόσο, υπάρχει μία τάση προς τη σταθεροποίηση”, καταλήξει ο υπουργός, τονίζοντας ότι “θέλουμε να διευκολύνουμε τις επενδύσεις και να προσελκύσουμε χρήματα στη χώρα”.
Μαζί του δείχνει να συμφωνεί και ο στρατηγικός αναλυτής της UBS,  Stephane Deo. “H πρόοδος, που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα, είναι εντυπωσιακή.  Εχουμε αρχίσει να βλέπουμε αποτελέσματα όλων των προσπαθειών, που έχουν γίνει στο παρελθόν και αυτού του είδους η επένδυση δείχνει ότι είμαστε κοντά στο να δούμε την οικονομία να ανακάμπτει", τονίζει ο Deo.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.