14 Νοε 2013

Ναυτιλία: Πτώση της ναυλαγοράς ξηρού φορτίου προκαλεί ανησυχίες

Με εντονότατο ενδιαφέρον παρακολουθεί η παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία την αγωνιώδη προσπάθεια της ναυλαγοράς ξηρού φορτίου να κρατηθεί σε επίπεδα υψηλότερα των 1.500 μονάδων.  Την προηγούμενη εβδομάδα ξεπέρασε τις 1.600 όμως χθες έκλεισε  στις 1.531 παρουσιάζοντας και πάλι πτωτική τάση.

Οι περισσότεροι αναλυτές υποστηρίζουν ότι από το 2014 θα υπάρξει σταθερή ανάκαμψη της ναυλαγοράς και περιμένουν  την πρωτοχρονιά για να σημάνει η αντεπίθεση.
Ύστερα από την θετική εκτίμηση για την ναυλαγορά της Precious Shipping  σειρά παίρνει η Pacific Basin, μία από τις κυριότερες εταιρίες του κλάδου.
Σύμφωνα με την ανάλυσή της οι παραδόσεις των νεότευκτων πλοίων για το σύνολο του 2013 αναμένεται να είναι αρκετά χαμηλότερες από αυτές που αρχικά είχαν εκτιμήσει στις αρχές του έτους, κάνοντας αναφορά στην πρόσφατη εκτίμηση της R.S Platou η οποία εκτιμά τη συνολική αύξηση των πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου στο 7,9%, οριακά χαμηλότερα από την εκτίμηση για αύξηση της ζήτησης του 8,1%.
Για το 2014, η Pacific Basin εκτιμά ότι οι συνθήκες της ναυλαγοράς θα είναι καλύτερες από τις φετινές καθώς υπολογίζει την αύξηση του συνολικού στόλου κάτω από το 5% και την αύξηση της ζήτησης πάνω από το 7%. Παράλληλα επισημαίνει ότι η φθίνουσα πορεία των παραδόσεων έχει συμβάλει και στην μείωση της αύξησης του στόλου παρά το γεγονός ότι και ο αριθμός των διαλύσεων το 2013 θα είναι πτωτικός ύστερα από τα επίπεδα ρεκόρ του 2012.
«Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι ο στόλος των πλοίων μεταξύ 25.000 – 40.000 παρουσίασε μηδενική καθαρή αύξηση το 3ο τρίμηνο όταν η αύξηση του συνόλου των πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου το ίδιο διάστημα ήταν 1%.
Εκτιμώντας βραχυπρόθεσμα την πορεία της αγοράς η Pacific Basin, αναφέρει ότι αναμένει στα τέλη του έτους η ζήτηση να είναι αυξημένη λόγω εποχικότητας ενώ οι παραδόσεις θα είναι περιορισμένες, το οποίο θα ωφελήσει περισσότερο τα πλοία από Handysize έως Supramax και Ultramax, αλλά στις αρχές του 2014 η εικόνα αυτή θα αντιστραφεί προσωρινά και πάλι λόγω εποχικότητας, καθώς το πρώτο τρίμηνο κάθε χρόνου παραδοσιακά έρχεται αντιμέτωπο με αύξηση των παραδόσεων, τις αργίες της Κίνας αλλά και την μείωση της ζήτησης λόγω των καιρικών συνθηκών» επισημαίνει σε ανασκόπηση της αγοράς ο διεθνής ναυλομεσιτικός οίκος G.Moundreas SA:
«Κλείνοντας την έκθεση της, εκτιμά ότι τα μικρότερου τονάζ πλοία, αυτό που λέμε ότι ανήκουν στο “Minor Bulk Segments” θα «συμπεριφερθούν» καλύτερα από τα μεγαλύτερου τονάζ πλοία, Panamax και Capes, για τα οποία θα χρειαστεί λίγο περισσότερο διάστημα ώστε να απορροφηθεί πλήρως το πλεονασματικό τονάζ»

Πηγή: Ναυτιλία: Πτώση της ναυλαγοράς ξηρού φορτίου προκαλεί ανησυχίες | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/29434/naytilia-ptosi-tis-naylagoras-xiroy-fortioy-prokalei-anisyhies#ixzz2kcN2X6CA


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.