26 Νοε 2013

Δεν βγαίνει η εξίσωση ΟΛΠ - Cosco

Μπορεί χθες, μεσημέρι Δευτέρας, ο Υφυπουργός Μεταφορών της Κίνας, αρμόδιος για θέματα ναυτιλιακών μεταφορών, Weng Mengyong, να εξέφραζε τις ευχαριστίες του προς το πρόσωπο του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για την πολύτιμη συμβολή  του, προκειμένου να επέλθει η τελική συμφωνία μεταξύ COSCO και OΛΠ» , όμως η ελληνική κυβέρνηση έχει χαμηλώσει τους τόνους όσον αφορά στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του Οργανισμού στον κινεζικό κολοσσό.
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ένα επικοινωνιακό μπαράζ για τα οφέλη της συμφωνίας ΟΛΠ - Cosco, όμως το θέμα δεν είναι να πειστεί η ελληνική κοινωνία, αλλά οι ξένοι εταίροι.
Οι γνωρίζοντες θεωρούν  απίθανο να πάρουν το 66% του ΟΛΠ οι Κινέζοι και αυτό γιατί δημιουργείται στο λιμάνι μονοπώλιο που είναι αντίθετο στην πολιτική της ΕΕ. Ξεκάθαρα πράγματα.
Αντίκειται στους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θέλει τουλάχιστον δύο παρόχους σε κάθε λιμάνι και πολλούς χρήστες.

Όσοι αντιδρούν από το εξωτερικό και κυρίως οι βορειοευρωπαίοι, ναι μεν κινούνται από ιδιοτέλεια γιατί δεν θέλουν να χάσουν από τα λιμάνια τους τούς πελάτες τους, αφού από τον Πειραιά με σιδηρόδρομο τα φορτία μεταφέρονται πολύ πιο γρήγορα και με μικρότερο κόστος στην υπόλοιπη Ευρώπη, όμως πατάνε σε γερό επιχείρημα που είναι η επικείμενη δημιουργία μονοπωλίου.

«Κανείς δεν λέει να μην πουληθεί ο ΟΛΠ. Εκείνο που τονίζουν είναι ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί μονοπώλιο. Άλλο το ένα άλλο το άλλο, όμως «παίζουν» ταυτόχρονα σε επικοινωνιακό επίπεδο και δημιουργείται σύγχυση» επισημαίνουν οικονομικοί κύκλοι.

Ενάντια στην πώληση του 67% των μετοχών του Οργανισμού στην Cosco έχει ταχθεί και η διοίκηση του ΟΛΠ, η οποία σε κάθε συνάντηση με κυβερνητικούς αξιωματούχους επισημαίνει ότι η δημιουργία μονοπωλίου δεν επιτρέπεται από την ΕΕ.

Για τον ΟΛΠ έχουν δείξει ενδιαφέρον η Cosco, ο όμιλος Morrison & Co και ICM Limited από τη Νέα Ζηλανδία και ανεπίσημα η ιταλοελβετική εταιρεία διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων MSC. Κανείς όμως δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι δεν θα εμφανιστεί άλλος ενδιαφερόμενος οι θα καταθέσουν προσφορά οι τρεις όμιλοι.

Στις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της διαδικασίας που αφορά στην εκδήλωση ενός αρχικού ενδιαφέροντος. Επενδυτών. Θα ακολουθήσει η δημοσίευση της πρόσκλησης για την εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.