28 Νοε 2013

Θ.Δρίτσας: Κατέθεσε τις αναφορές των συνδικαλιστικών ενώσεων για το ν/σ του νέου οργανισμού ΥΝΑ



Κατάθεση ως αναφορών των ανακοινώσεων ΠΣΥΥΕΝ, ΠΕΑΛΣ και ΠΟΕΠΛΣ προς τον Υπουργό Ναυτιλίας σχετικά με το σχέδιο του νέου Οργανισμού του ΥΝΑ από τον βουλευτή Α΄ Πειραιά & Νησιών Θ. Δρίτσα



Ο βουλευτής Α Πειραιά & Νησιών και υπεύθυνος της ΕΕΚΕ Ναυτιλίας & Αιγαίου του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας κατέθεσε τις παρακάτω ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών ενώσεων ως αναφορές προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου στο πλαίσιο της διαδικασίας του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου ζητώντας την τοποθέτηση του κ. Υπουργού για το σύνολο των επιχειρημάτων που αναφέρονται σε αυτές. 



Το νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου που δόθηκε στη δημοσιότητα σε συνέντευξη τύπου από τον Υπουργό κ. Βαρβιτσιώτη παρουσιάστηκε ως ένα νέο ευέλικτο σχήμα που θα επιτυγχάνει μεταξύ άλλων την άρση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και θα εξασφαλίζει την αποτελεσματικότερη λειτουργία του Υπουργείου. Αποτελεί ωστόσο κοινή παραδοχή ότι η βιαστική ανακοίνωση των μειωμένων δομών του Υπουργείου σκοπεύει στην ικανοποίηση των τροικανών απαιτήσεων για μείωση του κράτους και όχι στην πραγματική ανάγκη για μία σύγχρονη και λειτουργική διάρθρωση.



Η διαπίστωση αυτή ενισχύεται και από τις ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών οργάνων του ένστολου και πολιτικού προσωπικού που δόθηκαν στη δημοσιότητα τις ημέρες που ακολούθησαν την ανακοίνωση του νέου οργανογράμματος. Ειδικότερα:



1.      Οι καταγγελίες του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας (ΠΣΥΥΕΝ) ότι ο νέος Οργανισμός δεν ανταποκρίνεται σε σύγχρονα διοικητικά πρότυπα, δεν αξιοποιεί ορθολογικά το προσωπικό, δεν έχει δημοσιονομικό όφελος και παραβιάζει κατάφορα διατάξεις του Ν. 4150/13 δεν είναι σύμφωνες με την εικόνα ενός ευέλικτου διοικητικού σχήματος με θεσμική θωράκιση όπως παρουσιάστηκε κατά τη συνέντευξη τύπου.



  1. Η έλλειψη αυτοτελούς και ανεξάρτητου κλάδου επιχειρήσεων από το νέο οργανόγραμμα που θίγεται σε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΟΕΠΛΣ) ως στοιχείο που ακυρώνει όλο το επιχειρησιακό κομμάτι και έργο του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ δεν είναι αντίστοιχη με τον στόχο για τον καλύτερο σχεδιασμό των δράσεων του Σώματος που εξήγγειλε ο κ. Υπουργός



  1. Η οργανωτική ανισσοροπία του νέου οργανογράμματος σε επίπεδο κλάδων και η υποβάθμιση σημαντικών υπηρεσιών όπως αυτών που είναι αρμόδιες για την έρευνα και διάσωση και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος που αναφέρονται σε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος (ΠΕΑΛΣ) δεν συνάδουν με την εικόνα του αποτελεσματικού σχήματος που προβάλλει η ηγεσία του Υπουργείου. Σημαντική είναι η διαπίστωση της ΠΕΑΛΣ ότι «η παρουσίαση της πρότασης για την αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών, δεν ανταποκρίνεται απολύτως στις απαιτήσεις των καιρών, ούτε και στις ανάγκες ενός σύγχρονου Λιμενικού Σώματος» καθώς και οι παρατηρήσεις που καταθέτει για την προτεινόμενη αναδιάρθρωση των περιφερειακών υπηρεσιών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.