18 Νοε 2013

Dorian LPG: Προς την κορυφή με επενδύσεις 1 δισ.

Στο δεύτερο μεγαλύτερο πλοιοκτήτη πλοίων Very Large Gas Carrier (VLGC) αναδεικνύεται η Dorian LPG μετά τη στρατηγική συμφωνία που υπέγραψε με τη Scorpio Tankers.
Η συμφωνία αφορά στη συμμετοχή της Scorpio στο μετοχικό κεφάλαιο της Dorian μέσω της εισφοράς 11 υπό ναυπήγηση πλοίων VLGC. Η Dorian, μετά τη συμφωνία αυτή, θα υλοποιεί ένα επενδυτικό πρόγραμμα άνω των 950 εκατ. δολ., ενώ με την παραλαβή από τα ναυπηγεία όλων των πλοίων θα ελέγχει ένα στόλο από 17 VLGC.

Θα διαθέτει το νεότερο και πιο φιλικό προς το περιβάλλον στόλο πλοίων μεταφοράς υγραερίου επισημαίνει στη «Ν» ο κ. Nigel Widdowson, διευθυντής της Dorian LPG.
Θετικές προοπτικές
Οι προοπτικές για τα πλοία VLGC είναι πολύ θετικές καθώς, όπως αναφέρει ο κ. Widdowson, όλες οι εκθέσεις και οι στατιστικές έχουν δείξει ότι η αύξηση εξαγωγών υγραερίου από τις ΗΠΑ θα απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος, αν όχι το σύνολο του στόλου των VLGC που είναι υπό ναυπήγηση. Η γενική αύξηση των εξαγωγών, σε συνδυασμό με τη διεύρυνση της Διώρυγας του Παναμά, θα οδηγήσει σε αύξηση των εξαγωγών προς την Απω Ανατολή από τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρόσθεσε ο κ. Widdowson. Η Dorian LPG είναι μία εταιρεία που δημιουργήθηκε από τη ναυτιλιακή εταιρεία Dorian (Hellas) συμφερόντων της οικογένειας Ιωάννη Χατζηπατέρα και την αμερικανική Seacor, η οποία δραστηριοποιείται στη μεταφορά ενεργειακών και αγροτικών προϊόντων.
Αντικείμενο της Dorian LPG είναι η ανάπτυξη και η διαχείριση στόλου αποκλειστικά VLGC. Η Scorpio Τankers, όπως προβλέπει η σχετική συμφωνία, θα εισφέρει στην Dorian LPG 11 υπό ναυπήγηση VLGC, αξίας άνω των 740 εκατ. δολ. όπως επίσης και 1,9 εκατ. δολ. για να αποκτήσει το 30% των μετοχών της Dorian LPG. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η Dorian LPG θα ελέγχει ένα στόλο από τρία VLGC και ένα pressurized LPG vessel εν λειτουργία και θα έχει υπό ναυπήγηση 14 VLGC (11 της Scoprio και τρία δικά της αξίας 225 εκατ. δολ.).
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Dorian LPG θα πραγματοποιήσει δημόσια εγγραφή στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ή του Οσλο εντός του πρώτου εξαμήνου του 2014. H Dorian προχώρησε σε αυτή τη συμφωνία, όπως αναφέρει ο κ. Widdowson, γιατί τα περισσότερα από τα πλοία VLGC που έχει υπό ναυπήγηση η Scoprio είναι αδελφά πλοία με αυτά της Dorian LPG, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα πλοία της Dorian θα παραληφθούν το 2014, ενώ της Scorpio Tankers το 2015.
Επίσης, είναι πλέον σαφές ότι ο κλάδος των πλοίων μεταφοράς υγραερίου εισέρχεται σε περίοδο συγχωνεύσεων μετά και την πώληση των 10 VLGC από τη Maersk στην BW Group, μία συναλλαγή αξίας 600 εκατ. δολαρίων. Σύμφωνα με τη Fearnley Securities, τον Ιούλιο του 2013 τα εν λειτουργία VLGC ανέρχονταν σε 151, ενώ υπό ναυπήγηση ήταν ακόμη άλλα 25 πλοία.
Ιδιωτικές τοποθετήσεις
Επισημαίνεται ότι πρόσφατα η Dorian LPG ολοκλήρωσε με επιτυχία ιδιωτική τοποθέτηση σε Νορβηγούς επενδυτές 80.405.405 μετοχών, αντλώντας συνολικά 250 εκατ. δολ., τα οποία θα αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού της προγράμματος. Η ιδιωτική τοποθέτηση πραγματοποιήθηκε μετά τη συμφωνία με τη Scoprio. Επίσης, στις 30 του περασμένου Ιουλίου ολοκλήρωσε την πρώτη ιδιωτική τοποθέτηση 68,8 εκατ. μετοχών αντλώντας 168 εκατ. δολ., ενώ οι μετοχές της άρχισαν να διαπραγματεύονται στην Over the Counter (OTC) αγορά του Οσλο. 
ΛΑΜΠΡΟΣ - ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ - lkar@naftemporiki.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.