28 Νοε 2013

ΟΛΠ: Οι επενδύσεις της Cosco και οι άλλοι ενδιαφερόμενοι

Το θέμα της πώλησης των μετοχών της ΟΛΠ ΑΕ και πιο συγκεκριμένα, του 67% , προχωράει με αργούς ρυθμούς. Η Cosco φαίνεται ότι είναι ο βασικός διεκδικητής ενώ οι πληροφορίες θέλουν να ενδιαφέρεται η MSC, ο όμιλος Morrison & Co και η ICM Limited από τη Νέα Ζηλανδία.

Οικονομικοί κύκλοι δεν είναι αισιόδοξοι για το αν θα περάσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού,  διότι η ΕΕ ζητάει τουλάχιστον δύο παρόχους σε λιμάνια  με πολλούς χρήστες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αντίθετη θέση που ακούγεται, είναι ότι αν μπει η Cosco θα είναι για τον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων και την προβλήτα Ι, ενώ αν υπάρξει έμπρακτο ενδιαφέρον από άλλες εταιρείες  θα είναι για άλλες χρήσεις όπως η ακτοπλοΐα, η κρουαζιέρα  και ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη.

Στο μεταξύ η ΣΕΠ-Cοsco υπολογίζεται ότι μέχρι το 2020 θα έχει επενδύσει στο λιμάνι του Πειραιά, συνολικά,  630 εκατομμύρια  ευρώ.  Μέχρι σήμερα οι Κινέζοι  έχουν δώσει 240 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι την ολοκλήρωση της ανατολικής πλευράς της προβλήτας ΙΙΙ θα εκταμιεύσουν επιπλέον  160 εκατ. ευρώ. Άλλα 230 εκατ. ευρώ που θα  δώσουν  για την   κατασκευή και τον εξοπλισμό  του δυτικού τμήματος της  προβλήτας ΙΙΙ, φθάνοντας συνολικά τα 630 εκατομμύρια.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.