19 Ιουλ 2012

Πλοία-Bonus στην κυβέρνηση έταξαν οι Έλληνες εφοπλιστές



Σε «πανηγυρικό» κλίμα έγινε το απόγευμα η συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

Ουσιαστικά ήταν μία συνάντηση όπου επικυρώθηκε το «Νενικήκαμεν» της Ελληνικής Ναυτιλίας με την επανίδρυση του υπουργείου. Αποκαταστάθηκε  η τάξη , και αυτό είναι αλήθεια.

Μέσα στην ατμόσφαιρα αυτή χαράς και ικανοποίησης πιστεύω ότι πέρασαν σε δεύτερη μοίρα όλα τα άλλα θέματα. Εξάλλου μπορούν να τα συζητήσουν οι δύο πλευρές σε ανύποπτο χρόνο.

Μάλιστα ο πρόεδρος της Ένωσης, Θοδωρής Βενιάμης δήλωσε ότι οι Έλληνες εφοπλιστές θα φέρουν όσα περισσότερα πλοία μπορούν στην Ελληνική Σημαία.

Τώρα θα αρχίσει η στατιστική παρακολούθηση του θέματος για να διαπιστώσουμε κατά πόσο οι λέξεις θα γίνουν πράξεις.

Μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού η δύναμη του ελληνικού νηολογίου μειωνόταν. Άραγε ήταν από αντίδραση στην κατάργηση του υπουργείου ή λόγω τακτικής; Θα φανεί.

  Ελληνικών συμφερόντων είναι 3.760 πλοία και στο ελληνικό νηολόγιο περίπου 860.
Εάν δεν αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των υπό ελληνική σημαία τότε θα έχουμε να κάνουμε με μία ανακοίνωση της ΕΕΕ πολιτικής στήριξης της κυβέρνησης σε μία δύσκολη στιγμή.

Εάν ο αριθμός αρχίσει και αυξάνει σημαντικά τότε πραγματικά θα μιλάμε από άλλη βάση.

Βέβαια και παλαιότερα είχε γραφτεί ότι θα έρθουν 1.000 πλοία στο ελληνικό νηολόγιο όμως αποδείχθηκαν οι χίλιες και μία νύχτες της Χαλιμάς.

 «Ως προς το νηολόγιο, εμείς θα σταθούμε αρωγοί στην προσπάθεια της κυβέρνησης, ώστε να φέρουμε όσα περισσότερα πλοία μπορούμε κάτω από την Ελληνική σημαία» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θοδωρής Βενιάμης και προσέθεσε:

«Χαιρόμαστε που επανασυστάθηκε το Υπουργείο Ναυτιλίας. Αυτό για μένα είναι το πιο σημαντικό, διότι η ναυτιλία παραμένει ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας στη σημερινή εποχή που τα πάντα καταρρέουν. Ενημερώσαμε τον Υπουργό για διάφορα θέματα, όπως η εκπαίδευση, η πειρατεία, ο IMO, όλα τα διεθνή.»

Από την πλευρά του ο Κωστής Μουσουρούλης ανέλυσε τις ακόλουθες προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου: 1) τη δημιουργία ενός σταθερού και σύγχρονου ναυτιλιακού επιχειρηματικού περιβάλλοντος με σεβασμό στο ναυτεργατικό δυναμικό,
2) την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης ως επένδυση για την απασχόληση σε μια κρίσιμη εποχή για τη χώρα,
3) την ελκυστικότητα της ελληνικής σημαίας,
4) την αναβάθμιση της Ελληνικής ναυτιλιακής διπλωματίας,
5) την ανάπτυξη και προσέλκυση επισκευαστικού έργου στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη.

Επίσης συζητήθηκαν αναλυτικά τα θέματα που απασχολούν την ελληνόκτητη ναυτιλία, που κατέχει την πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη και το 15% της παγκόσμιας χωρητικότητας, μεγάλο μέρος της οποίας εκπροσωπεί η ΕΕΕ.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Μουσουρούλης δήλωσε:  «Ήταν μια συνάντηση  ενημερωτική και γνωριμίας με όλο το Προεδρείο. Συζητήσαμε σε βάθος ορισμένα ζητήματα που έχουν ενδιαφέρον και για το Υπουργείο και για την Ένωση. Συζητήσαμε και για τη ναυτική εκπαίδευση. Συνδιαμορφώσαμε ένα πλαίσιο αρχών και από εκεί και πέρα η Ένωση με το Υπουργείο, αλλά και με τους εμπλεκόμενους φορείς, θα συνεχίσει τον εποικοδομητικό διάλογο».