20 Ιουλ 2012

Αστική ευθύνη: Ασφαλιστική κάλυψη για τα πορθμεία





Να λυθεί άμεσα το θέμα της αστικής ευθύνης έναντι των επιβατών που έχουν τα πορθμεία ζήτησε η Ενωση Πλοιοκτητών Πορθμείων Εσωτερικού σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη.

Η Ενωση ζητεί για τα επιβατηγά - οχηματαγωγά ανοικτού τύπου να ισχύουν διατάξεις με περιορισμένα όρια ασφαλιστικής κάλυψης.



Ειδικότερα ζητεί ιδιαίτερη μέριμνα, σε ό,τι αφορά την κάλυψη της αστικής ευθύνης των μεταφορέων για τα πλοία που εκτελούν πλόες σε προστατευμένες περιοχές κατηγορίας πλόων Γ, Δ', και τοπικών πλόων, όπου γενικότερα ισχύουν κανονιστικές διατάξεις ηπιότερου χαρακτήρα, σε σχέση με τις άλλες θαλάσσιες περιοχές.

Προτείνει, λοιπόν, να γίνει χρήση της δυνατότητας που παρέχει η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (να ρυθμίζονται ορισμένα θέματα με ηπιότερο κανονιστικό πλαίσιο) όπου εκεί δύναται να ενταχθεί και η «αστική ευθύνη» και να υιοθετηθούν οι προτάσεις του Ναυτικού Επιμελητηρίου και να γίνει άμεσα σχετική ρύθμισή του, θέτοντας και οροφή ως ελάχιστο όριο ασφαλιστικής κάλυψης.

Η Ενωση ζητεί, επίσης, κατάργηση των κρατήσεων υπέρ τρίτων και κατάργηση του ορίου της 30ετίας για την απομάκρυνση των πλοίων.

Επίσης ζητεί την αύξηση του χρόνου ακινησίας λόγω ετήσιας επιθεώρησης του πορθμείου από τις 60 ημέρες στις 90 ημέρες κ.ά.