17 Ιουλ 2012

Δ.Ν.Ε: "Γρήγοροι ρυθμοί ανάπτυξης χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες"

Εθιμοτυπική συνάντηση Προεδρείου Δ.Ν.Ε. με Υπουργό Ναυτιλίας

Η Δ.Ν.Ε εξέδωσε την ακόλουθη ανανκοίνωση:

"Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε την 13-07-2012, εθιμοτυπική συνάντηση στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας& Αιγαίου του Προεδρείου της Διεθνούς Ναυτικής Ενώσεως ήτοι του Προέδρου κ. Ιωαν. Χατζηαντωνίου, του Αντιπροέδρου κ. Ανακ. Ματαράγκα, και του Γεν. Γραμματέα κ. Νικ. Αρβανίτη με τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κωστή Μουσουρούλη.

Κατά την συνάντηση αυτή αναπτύχθηκαν στον κ. Υπουργό τα σοβαρότερα θέματα του Ναυτιλιακού Χώρου που απασχολούν τα Μέλη της Ενώσεώς μας κατά την άσκηση των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων, ζητήθηκε δε για ορισμένα εξ αυτών η παρέμβασή του προς διευθέτηση αυτών ως και γενικότερα η αποκρυστάλλωση των θέσεων της Πολιτείας ώστε να είναι γνωστά τα επιχειρηματικά πλαίσια μέσα στα οποία αναπτύσσονται οι δραστηριότητες των Μελών μας.



Αναφορικά με τις σχεδιαζόμενες αποκρατικοποιήσεις του ΟΛΠ.ΑΕ και ΟΛΘ.ΑΕ, εκ μέρους της Δ.Ν.Ε. επισημάνθηκε η επιτυχία της σύμβασης παραχώρησης του ΣΕΜΠΟ π2 Ικονίου και ότι η αποδοχή της από τους παράγοντες της αγοράς θα πρέπει να γίνει ο φάρος και άλλων αναπτυξιακών έργων. Έγινε σαφής η θέση της Ενώσεώς μας ότι δεν πρέπει να μας φοβίζει η πλήρης ιδιωτικοποίηση των Φορέων παροχής λιμενικών υπηρεσιών, αντίθετα έπρεπε να την είχαμε προχωρήσει πιο έγκαιρα και χωρίς καθυστερήσεις, θέτοντας όμως η Πολιτεία τους κατάλληλους κανόνες και ρυθμιστικούς φορείς σε λειτουργία. Δυστυχώς όμως χάθηκε πολύτιμος χρόνος και πρέπει να προχωρήσουμε με γοργά βήματα πλέον.

Τονίσθηκε επίσης η υπέρμετρη καθυστέρηση προώθησης των διαδικασιών της σιδηροδρομικής σύνδεσης των εμπορικών τμημάτων του λιμένος Πειραιώς Container Terminal, Car Terminal, με το Θριάσιο Πεδίο, το οποίο αποτελεί κομβική επένδυση για τη Χώρα μας. Τα έργα αυτά εκτιμούμε ότι είναι ζωτικής σημασίας και θα καταστήσουν τον Πειραιά μεγάλο διαμετακομιστικό Κέντρο παγκοσμίου ενδιαφέροντος που είναι και το ζητούμενο και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας πέραν των άλλων σε δεκάδες δορυφορικά επαγγέλματα που σχετίζονται με την ποντοπόρο Ναυτιλία (πρακτορεία, τροφοδοσίες, ναυπηγοεπισκευαστική κλπ).

Η Χώρα μας ιδιαίτερα στις σημερινές οικονομικές συνθήκες έχει ανάγκη από ένα ΣΟΚ αναπτυξιακών έργων με εξωστρέφεια χωρίς τις προκαταλήψεις του παρελθόντος. Η περαιτέρω ανάπτυξη υποδομών λιμένων και logistics στη Χώρα μας είναι ένα βασικό πεδίο πρώτης προτεραιότητας.

Απαιτούνται γρήγοροι ρυθμοί ανάπτυξης χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες. Οι επενδυτές πρέπει να έχουν το κατάλληλο – ευέλικτο και σίγουρο περιβάλλον. Προς τούτο οι θεσμικοί Φορείς της Πολιτείας πρέπει να λάβουν τις δέουσες πρωτοβουλίες άμεσα.

Η Διεθνής Ναυτική Ένωση εκπροσωπώντας τους βασικούς πελάτες των εμπορικών λιμένων, βρίσκεται και θα συνεχίσει να βρίσκεται σε καθημερινή συνεργασία με τους παρόχους λιμενικών υπηρεσιών και όλες τις Αρχές για να στηρίζει αλλά και να κάνει προτάσεις με γνώμονα όχι μόνο το συμφέρον των Μελών της, αλλά πρωτίστως την ανάπτυξη των εμπορικών λιμένων σύμφωνα με τις επιταγές των καιρών.

Οι δυνάμεις της πραγματικής Οικονομίας (ιδιαίτερα αυτές που έχουν δείξει θετικά δείγματα γραφής), είναι καιρός να αφεθούν να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης και οι παράγοντες της Πολιτείας να σταθούν αρωγοί χωρίς καθυστερήσεις, οι καιροί δεν περιμένουν, δεν υπάρχει πια πολυτέλεια αναμονής και ατέλειωτων συζητήσεων για μοντέλα γιατί τα πράγματα στον Χώρο που δραστηριοποιούμεθα είναι πολύ συγκεκριμένα.

Ο κ. Υπουργός άκουσε προσεκτικά όλες τις επισημάνσεις της Διοικήσεως της Δ.Ν.Ε., υποσχέθηκε δε ότι η Ηγεσία του ΥΕΝ θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια προς διευθέτηση των προβλημάτων που απασχολούν τα Μέλη της Διεθνούς Ναυτικής Ενώσεως και αναφέρονται στην περαιτέρω ανάπτυξη και βελτίωση της εύρυθμης λειτουργίας του λιμένος Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, ως και του γενικωτέρου επιπέδου παροχής υπηρεσιών αυτών".