5 Απρ 2017

«Στον αέρα» οι εργαζομένοι στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Η στήριξη των εργαζομένων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι το «μήλον της έριδος» μεταξύ την κυβέρνησης και τη διοίκηση της εταιρείας. Και οι δύο πλευρές θέλουν να προσεταιριστούν τους εργαζόμενους στη διελκυστίνδα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας, επισκέφτηκε χθες τις εγκαταστάσεις των ΕΝΑΕ και ζήτησε από τους εργαζόμενους στα σταθούν στο πλευρό του ελληνικού Δημοσίου που ετοιμάζεται, ως πιστωτής της επιχείρησης, να καταθέσει αίτηση, ώστε να υπαχθεί η ΕΝΑΕ σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης εν λειτουργία. Στόχος είναι να πουληθούν μέσω διεθνών διαγωνισμών τα assets των ναυπηγείων. Με τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα απαληφθεί η ποινή αποκλεισμού του ναυπηγείου από εμπορικές δραστηριότητες από το 2025 που έχει επιβάλει η DG Comp.
Όσον αφορά στο κομμάτι της δραστηριότητας που αφορά τις κατασκευές πολεμικών πλοίων, θα δοθεί σε επιχειρηματικό όμιλο που πληροί τις προδιαγραφές ασφάλειας του ΝΑΤΟ. Ανοιχτό μένει το ενδεχόμενο στο σχήμα αυτό να συμμετέχει στο Πολεμικό Ναυτικό. Με τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα γίνει η αποπληρωμή των οφειλομένων προς τους εργαζομένους που ανέρχονται στα 150 εκατομμύρια ευρώ.
Εκτός από το ελληνικό Δημόσιο, στους πιστωτές είναι το ΙΚΑ, η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία προηγείται στην καταβολή αποζημιώσεων, η ιδιοκτήτρια των ΕΝΑΕ, η Privinvest και άλλοι ιδιώτες.
Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει την πτώχευση των ναυπηγείων, κάτι για το οποίο πιέζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πάντως σύμφωνα με τον νόμο 4307/2014 άρθρο 73 παράγραφος 1 είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναγκαστεί ο ειδικός διαχειριστής να καταθέσει αίτηση πτώχευσης της εταιρείας.
Από την πλευρά της η διοίκηση των ναυπηγείων έχει προτείνει στους εργαζόμενους να περιμένουν την έκδοση της πρώτης απόφασης από το διαιτητικό δικαστήριο. Και αυτό γιατί στο αίτημα που έχει καταθέσει η πλευρά της ιδιοκτησίας, η Privenvest συμφερόντων Ισκαντάρ Σάφα, περιλαμβάνει και τις αποζημιώσεις για τους μισθούς των εργαζομένων. Η έκδοση της απόφασης όμως καθυστερεί. Αναμενόταν να εκδοθεί στις 17 Απριλίου,όμως το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο ανακοίνωσε παράταση έξι εβδομάδων.
Ωστόσο ούτε και η διοίκηση των ναυπηγείων έχει τη δυνατότητα να εγγυηθεί στους εργαζόμενους ότι θα είναι εξασφαλισμένοι την επόμενη ημέρα.
ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.