10 Απρ 2017

Απεβίωσε ο εφοπλιστής Νίκος Λως

Σε ηλικία 98 ετών, καταβεβλημένος τα τελευταία χρόνια από προβλήματα υγείας, έφυγε από τη ζωή ένας από τους σπουδαιότερους Χιώτες ευπατρίδες, ο Νίκος Λως.
Γιος του Κωστή Λω δραστηριοποιήθηκε στο χώρο της ναυτιλίας και δημιούργησε, με άλλη μέλη της οικογένειας τη ναυτιλιακή εταιρεία Vrontados Shipping Co. Ltd. η οποία σήμερα διαθέτει στόλο με έξι φορτηγά πλοία. 

Πέρα από τη ναυτιλιακή συνεισφορά του όμως άφησε έντονο το στίγμα του για την πλούσια φιλανθρωπική του δράση σε όλο το νησί. Έβαλε τα θεμέλια στη δημιουργία του Όρμου Λω. Παραχώρησε την οικογενειακή οικία για τη στέγαση του Ναυτικού Μουσείου Χίου, τη λειτουργία του οποίου στήριζε επί σειρά ετών. Με δική του συνεισφορά το Πανεπιστήμιο αγόρασε τμήμα των βυρσοδεψείων προκειμένου να μετατραπεί σε πανεπιστημιούπολη, ένα σχέδιο το οποίο, δυστυχώς, έχει μείνει στα συρτάρια.
Μαζί με τη σύζυγό του Ηρώ διακρίθηκαν για την αγαθοεργία τους, καθώς υπήρξαν συμπαραστάτες εκατοντάδων Χιωτών σε δύσκολες στιγμές της ζωής τους.
Ο ίδιος τιμήθηκε με με αντιστασιακό μετάλλιο από το Βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό καθώς στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το πλοίο στο οποίο υπηρετούσε τορπιλίστηκε από γερμανικό υποβρύχιο.
*Με πληροφορίες και φωτ. απ' το politischios.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.