14 Δεκ 2016

Συνάντηση του ΥΝΑΝΠ κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή με την Πρέσβη της Ινδίας κα M. Manimekala



Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Π. Κουρουμπλής συναντήθηκε σήμερα, με την Πρέσβη της Ινδίας κα M. Manimekalai. Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε η ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών επί θεμάτων αμοιβαίου ναυτιλιακού ενδιαφέροντος, τόσο σε διμερές όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Η Πρέσβης της Ινδίας αναφέρθηκε στην πολιτική προτεραιότητα που αποδίδεται στην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας των δύο χωρών, επιβεβαιώνοντας το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ινδίας στον τομέα της ναυτιλίας. Ιδιαίτερη έμφαση αποδόθηκε από την κα Πρέσβη στα αποτελέσματα της πρόσφατης 7ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Οικονομικής Συνεργασίας Ελλάδος-Ινδίας (Joint Economic Committee) που διεξήχθη στο N. Δελχί (23.11.2016) για τον τομέα της ναυτιλίας, τα οποία προσδιορίζονται σε ζητήματα που αφορούν: 

(α) την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς ναυτιλιακής συνεργασίας Ελλάδας-Ινδίας στη βάση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου και της μεταξύ τους συνεργασίας στο πλαίσιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ),
(β) την περαιτέρω εμβάθυνση των ναυτιλιακών σχέσεων των δύο χωρών σε τομείς αμοιβαίου ναυτιλιακού ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της «Μεικτής Ομάδας Εργασίας Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας-Ινδίας επί Ναυτιλιακών Θεμάτων» και
(γ) την κοινή βούληση των δύο χωρών για επανεκκίνηση των διμερών διαβουλεύσεων για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης της Συμφωνίας Αποφυγής της Διπλής Φορολογίας του εισοδήματος με ειδική αναφορά στο άρθρο ναυτιλιακού ενδιαφέροντος. Επιπρόσθετα, απέδωσε έμφαση σε θέματα επενδύσεων στο λιμενικό τομέα, καθώς και σε ζητήματα συνεργασίας των δύο χωρών επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Α.ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.
Ο κ. Υπουργός επεσήμανε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ινδίας με την εμβάθυνση της ναυτιλιακής και εμπορικής τους συνεργασίας προς όφελος της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας δύο χωρών. Στην κατεύθυνση αυτή, καταγράφηκε η βούληση για πραγματοποίηση τεχνικής συζήτησης επί θεμάτων διμερούς ναυτιλιακού ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της ήδη συμφωνηθείσας δομής και Ημερήσιας Διάταξης της «Μεικτής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας-Ινδίας επί Ναυτιλιακών Θεμάτων». Από πλευράς του κ. Κουρουμπλή επιβεβαιώθηκε η πολιτική υποστήριξη επί των συμφωνηθέντων στο πλαίσιο της 7ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Ινδίας ζητημάτων συνεργασίας στο ναυτιλιακό τομέα, τονίζοντας περαιτέρω τη δυνατότητα διεύρυνσης συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα επενδύσεων και τουρισμού. Επίσης, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα της επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων αναθεώρησης της Συμφωνίας Αποφυγής της Διπλής Φορολογίας του εισοδήματος, η οποία περιλαμβάνει ειδικό άρθρο για τη ναυτιλία. Τέλος, από πλευράς του κ. Υπουργού επιβεβαιώθηκε η βούληση η Ελλάδα να αποτελέσει πόλο της Ινδίας στις διμερείς σχέσεις της χώρας με την ΕΕ, επί θεμάτων που εμπίπτουν στο ναυτιλιακό τομέα.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε, σε εξαιρετικό κλίμα, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν στην πραγματοποίηση της 1ης Μεικτής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας-Ινδίας επί ναυτιλιακών θεμάτων σε εύθετο χρόνο, και στον προγραμματισμό νέας διμερούς συνάντησης στο μέλλον για την παρακολούθηση της εξέλιξης των ζητημάτων διμερούς ναυτιλιακής συνεργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.