16 Δεκ 2016

Αναβάθμιση και ενίσχυση της ελληνο-ιταλικής συνεργασίας στη ναυτιλία

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, συναντήθηκε χθες, Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016, στο ΥΝΑΝΠ, με τον Πρέσβη της Ιταλίας στην Ελλάδα, κ. Luigi MARRAS. Σκοπός της συνάντησης ήταν η αναβάθμιση και η ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών, επί θεμάτων αμοιβαίου ναυτιλιακού ενδιαφέροντος, καθώς και η συζήτηση επίκαιρων ναυτιλιακών θεμάτων, που βρίσκονται στο προσκήνιο της διεθνούς και ευρωπαϊκής ναυτιλιακής ατζέντας.

Οι δύο πλευρές είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν θέσεις, πάνω σε θέματα ενός ευρύτερου πλαισίου ναυτιλιακής πολιτικής των δύο χωρών και να καταγράψουν τη συμφωνία τους, για την ενίσχυση της συνεργασίας τους στο ναυτιλιακό τομέα σε διμερές επίπεδο, καθώς και στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών, ιδίως του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο, στο πλαίσιο δράσεων περιφερειακής συνεργασίας Αδριατικής - Ιονίου.


Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Κουρουμπλής, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι δυο χώρες, ως χώρες πρώτης γραμμής στη Μεσόγειο, στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης από την πρωτοφανή αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών τα τελευταία χρόνια, υπογραμμίζοντας παράλληλα τον σημαίνοντα ρόλο τους στη διατήρηση της σταθερότητας στο χώρο της Μεσογείου, γεγονός που υπαγορεύει την αναβάθμιση της μεταξύ τους συνεργασίας. Στο σημείο αυτό, ο κ. Υπουργός ευχαρίστησε τον Ιταλό Πρέσβη για τη συνεισφορά της χώρας του σε επιχειρησιακά μέσα, για τη διαχείριση των δια θαλάσσης ροών στο πλαίσιο της επιχείρησης “Ποσειδών”, ενώ έγινε σαφής από κοινού, η αναγκαιότητα ενίσχυσης της στενής συνεργασίας μεταξύ των αρμοδίων αρχών των δύο χωρών, στο πλαίσιο καταλλήλων προγραμμάτων των Ενωσιακών Οργανισμών, για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος. Ο κ. Υπουργός υπογράμμισε επίσης, την αναγκαιότητα αξιοποίησης των πόρων της Ε.Ε. για τη συνολική διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, δεδομένης της οικονομικής και επιχειρησιακής επιβάρυνσης που υφίστανται οι δυο χώρες.

Αναφερόμενος στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε., ο κ. Κουρουμπλής υπογράμμισε την υψηλή προτεραιότητα που δίνει η χώρα μας στην ασφαλή μεταφορά των επιβατών, τονίζοντας τη σπουδαιότητα ύπαρξης ποιοτικής επιβατηγού ναυτιλίας στην ΕΕ, μέσω της υιοθέτησης υψηλών προτύπων ασφάλειας στα επιβατηγά πλοία και ελέγχου αυτών.

Ο Ιταλός Πρέσβης, κ. Marras, επιβεβαίωσε με τη σειρά του, το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Ιταλίας και μίλησε για την κοινή προσέγγιση των δύο χωρών στο Συμβούλιο της Ε.Ε., καθώς και για θέματα ασφάλειας των επιβατηγών πλοίων.

Στη συνέχεια ο κ. Υπουργός και ο Ιταλός Πρέσβης, συμφώνησαν στη συνεργασία των δύο χωρών για την ανάδειξη των νησιωτικών πολιτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο δράσεις που θα προωθούν την αναπτυξιακή προοπτική των νησιών, την εδαφική και κοινωνική συνοχή. Επιπλέον, επιβεβαιώθηκε η προτεραιότητα που δίνουν οι δύο χώρες στον κρίσιμο θεσμικό ρόλο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), για τη ρύθμιση όλων των θεμάτων που αφορούν την ναυτιλία και ιδίως των μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος, όπως η μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Στο πλαίσιο αυτό, τονίσθηκε η σημασία του έργου του ΙΜΟ αναφορικά με τη δημιουργία ενός ομοιόμορφου πλαισίου συμφωνηθέντων κανόνων, με παγκόσμια εφαρμογή για τις θαλάσσιες μεταφορές.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε, σε εξαιρετικό κλίμα, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν στην αναβάθμιση των διμερών τους σχέσεων, τόσο στο ναυτιλιακό όσο και στον τομέα της διαχείρισης συνόρων, καθώς και στην εμβάθυνση της τεχνικής συνεργασίας σε υπηρεσιακό επίπεδο, σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.