15 Ιαν 2015

Ναυλαγορά: Με το βλέμμα στραμμένο στον ...Άγιο Νικόλα

Προβλέψεις ότι η ναυλαγορά το 2015 θα κινηθεί σε πιο σταθερούς ρυθμούς σε σύγκριση με το 2014 κάνουν οι οικονομικοί-ναυτιλιακοί αναλυτές, έχοντας όμως το βλέμμα και στον…Άγιο Νικόλα!
Η μειωμένη προσφορά ναύλων και η υπερπροσφορά πλοίων έχει ρίξει τους δείκτες, με εκείνον του ξηρού φορτίου να κλείνει χθες στις 757 μειωμένος κατά πέντε μονάδες.

«Η αγορά το 2015 θα κινηθεί σε πιο σταθερές βάσεις συγκριτικά με το 2014, γεγονός το οποίο θα είμαστε σε θέση να το επισημάνουμε στις αρχές Μαρτίου όπου θα έχουν ολοκληρωθεί και οι αργίες του εορτασμού του Νέου Έτους στην Ασία» επισημαίνει ο διεθνής ναυλομεσιτικός οίκος G.Moundreas SA.
Μέσα στο 2014 το πρόβλημα εστιάστηκε στο γεγονός ότι υπήρχε υπερπροσφορά πλοίων ενώ τα προς μεταφορά εμπορεύματα ήταν λιγότερα  λόγω της εύθραυστης  παγκόσμιας οικονομίας και των αργών ρυθμών ανάπτυξης του παγκοσμίου εμπορίου.

Οι εκτιμήσεις για το 2015 και το 2016 είναι ότι η προσφορά πλοίων-χωρητικότητας  θα αυξηθεί κατά 5% κατ΄ έτος  και αντίστοιχη θα είναι και η  αύξηση του όγκου των φορτιών ειδικά του dry cargo.

«Αν λοιπόν υποθέσουμε ότι οι ανωτέρω εκτιμήσεις θα επαληθευθούν και δεν υπάρξει κάποιο απρόσμενο σοκ στην Παγκόσμια οικονομία ή ένταση των γεωπολιτικών εντάσεων, ευελπιστούμε ότι η ναυλαγορά θα  έχει πιο σταθερές  βάσεις»  επισημαίνει o G.Moundreas SA.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.