21 Ιαν 2015

Ποια παραδεισένια νησιά θα χαθούν από το χάρτη και γιατί

Η αλλαγή του κλίματος εξαιτίας της καταστροφής του περιβάλλοντος αναμένεται να έχει σοβαρές συνέπειες. Τη μεγαλύτερη ζημιά όμως θα προκαλέσει η άνοδο της στάθμης της θάλασσας που θα έχει ως αποτέλεσμα πολλά νησιά να εξαφανιστούν από το χάρτη.

Ήδη η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας έχει αυξηθεί κατά περίπου 20 εκατοστά από το 1870 και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμα περισσότερο μέχρι το τέλος του αιώνα.
Ποια είναι τα νησιά λοιπόν που κινδυνεύουν να βρεθούν κάτω από το νερό κάνοντας 62 εκατομμύρια ανθρώπους να αναζητούν νέα κατοικία;

1. Κιριμπάτι

Το Κιριμπάτι είναι νησιωτική χώρα που συμπεριλαμβάνει 33 νησιά και ανήκει στην Ωκεανία, ανάμεσα στη Χαβάη και την Αυστραλία. Το έθνος του Κιριμπάτι θα πρέπει να αρχίσει να αναζητά ήδη νέο μέρος για να μείνει διότι το νησί βρίσκεται μόλις δύο μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Μέχρι το τέλος του αιώνα, ή ίσως και νωρίτερα, το Κιριμπάτι μπορεί και να έχει εξαφανιστεί.

 Ο πρόεδρος του Κιριμπάτι Ανότε Τονγκ, αγόρασε 6.000 στρέμματα γης στο νησί των Φίτζι έναντι 8 εκατ. δολαρίων για να μεταφέρει τους περισσότερους από 104.000 κατοίκους που ζουν στο Κιριμπάτι.

2. Μαλδίβες

Οι Μαλδίβες αντιμετωπίζουν την ίδια απειλή. Αποτελείται από περισσότερα από 1.100 νησιά στα δυτικά της Ινδίας. Κατά μέσο όρο τα νησιά είναι μόλις 1,3 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Αν αυξηθεί η στάθμη της θάλασσας κατά ένα μέτρο τότε οι 400.000 κάτοικοι νησιού θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

3. Σεϋχέλλες

Οι Σεϋχέλλες είναι ένα άλλο έθνος στον δυτικό Ινδικό Ωκεανό που κινδυνεύει από την κλιματική αλλαγή. Τα κοραλλιογενή νησιά έχουν πληθυσμό περίπου 100.000 κατοίκους



4. Μικρονησία

Η Μικρονησία είναι το όνομα περιοχής του Ειρηνικού Ωκεανού. Στα δυτικά της βρίσκονται οι Φιλιππίνες, στα νοτιοδυτικά η Ινδονησία. Αποτελείται από 607 ορεινά νησιά με χαμηλό υψόμετρο και έχει πληθυσμό περίπου 105.000 κατοίκους.


Τον Δεκέμβριο του 2013, η Μικρονησία πέρασε ένα νόμο περί Κλιματικής Αλλαγής, και προσαρμόζει πλέον όλα του τα σχέδιά ανάλογα με τη νομοθεσία, προάγοντας παράλληλα την αειφόρο οικονομική ανάπτυξη.

5. Παλάου

Η Δημοκρατία του Παλάου βρίσκεται στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό και περιλαμβάνει περισσότερα από 200 νησιά του αρχιπελάγους των Καρολίνων νήσων. Έχει πληθυσμό 21.000 κατοίκους οι οποίοι κινδυνεύουν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

6. Νήσοι Κάρτερετ

Είναι νησιά της Παπούα Νέα Γουινέα που βρίσκονται 86 χλμ βόρειο ανατολικά της Μπούκανβιλ στο Νότιο Ειρηνικό. Οι 2000 κάτοικοι των νήσων θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ακόμα και εντός του έτους αφού θα εξαφανιστούν άμεσα. Το γεγονός πως το έδαφος έχει απορροφήσει το αλάτι της θάλασσας έχει προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα για την καλλιέργεια τροφίμων.

7. Νήσοι Σολομώντα

Οι Νήσοι του Σολομώντα είναι κράτος που βρίσκεται στον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό και έχουν πληθυσμό 610.000 κατοίκους. Ήδη ι κάτοικοι έχουν κάνει σχέδια να χτίσουν μαι νέα πόλη σε μια κοντινή ηπειρωτική χώρα.

8. Τουβαλού

Το Τουβαλού είναι κράτος του κεντρικού Ειρηνικού και βρίσκεται 1050 χλμ βορείως των Νησιών Φίτζι. Είναι ένα από τα μικρότερα και πλέον απομονωμένα κράτη του κόσμου και αποτελείται από εννέα κοραλλιογενείς βραχονησίδες με μήκος 579 χλμ. και συνολική έκταση λίγο μεγαλύτερη από 26 τετρ.χλμ.
 Πέρυσι η Νέα Ζηλανδία χορήγησε στους κατοίκους του Τουβαλού άδεια παραμονής αφού οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να μείνουν πια στα σπίτια τους λόγω της κλιματικής αλλαγής.

http://www.newmoney.gr/diethni/item/217392-aita-ta-nisia-tha-eksafanisthoun-apo-tin-anodo-tis-stathmis-tis-thalassas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.