17 Σεπ 2013

Επιτυχής η επιχείρηση ανέλκυσης του Costa Concordia

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 02.00 GMT στο νησί Τζίλιο της Τοσκάνης η προσπάθεια περιστροφής και ανόρθωσης του βυθισμένου κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia.

Υπό τον ήχο των σειρήνων, που ανήγγειλαν την επιτυχή ολοκλήρωση της επιχείρησης, εκατοντάδες άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί στο λιμάνι ξέσπασαν σε ιαχές.
«Η επιχείρηση της ανόρθωσης ολοκληρώθηκε. Το πλοίο βρίσκεται σε κατακόρυφη θέση, φθάσαμε σε κλίση 0 μοιρών», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Φράνκο Γκαμπριέλι, επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας και υπεύθυνος για την επιχείρηση.
«Να το βλέπω να βγαίνει από το νερό είναι πολύ συγκινητικό για μένα. Δεν μπορούσα να το χάσω. Θα μπορούσα να έχω χάσει τη ζωή μου στο πλοίο αυτό και όμως είμαι εδώ για να διηγηθώ την ιστορία μου», είπε ο Λουτσιάνο Κάστρο, ένας από τους επιβάτες του πλοίου.
«Είναι εντυπωσιακό να βλέπεις σε τι κατάσταση βρίσκεται το πλοίο. Είναι λυπηρό γιατί έχουμε μπροστά στα μάτια μας μία τραγωδία», δήλωσε ο Στέφανο Τορτόρα, ένας από τους υπεύθυνους της επιχείρησης.
Για την ανόρθωση του Costa Concordia χρειάστηκαν 19 ώρες. Ήταν μια από τις πλέον πολύπλοκες και ακριβές επιχειρήσεις ανέλκυσης πλοίου που έγινε ποτέ καθώς το 114.500 τόνων κρουαζιερόπλοιο ανορθώθηκε με τη βοήθεια ειδικών χαλύβδινων καλωδίων και τοποθετήθηκε σε μια ειδική τεχνητή πλατφόρμα.
Η ανέλκυση ελέγχθηκε εξ αποστάσεως από πλωτή αίθουσα, όπου 12 άνθρωποι, ο καθένας μπροστά στο κομπιούτερ του, χειρίζονταν διαφορετικά μέρη της επιχείρησης.
Επικεφαλής των εργασιών ήταν ο Νοτιοαφρικανός Νικ Σλόουν, ειδικός στις ανελκύσεις, ο οποίος ηγήθηκε ομάδας 500 ατόμων.
Οι συγκεντρωμένοι στην αποβάθρα του λιμανιού επιφύλαξαν υποδοχή ροκ σταρ στον Νικ Σλόουν. «Μεγάλε Νικ! Καλή δουλειά!», τού φώναζαν οι κάτοικοι από τα μπαλκόνια την ώρα που αποβιβαζόταν από την εξέδρα.
«Είμαι ανακουφισμένος. δεν έχει γίνει ποτέ εγχείρημα τέτοιας κλίμακας...τώρα θα προχωρήσουμε σε λεπτομερή επιθεώρηση των ζημιών που έχει το πλοίο. Αν είναι αρκετά γερό για να ορθωθεί έτσι, τότε είναι ικανό να ξαναπλεύσει», είπε ο Νοτιοαφρικανός.Το έργο της ανόρθωσης σε κατακόρυφη θέση και στη συνέχεια της ανέλκυσης του κρουαζιερόπλοιου βάρους 114.000 τόννων έχει ανατεθεί από την πλοιοκτήτρια Carnival την ιταλική Micoperi και την αμερικανική Titan. Το κόστος της επιχείρησης αναμένεται να ξεπεράσει τα 600 εκατομμύρια ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Ιανουαρίου του 2012 το κρουαζιερόπλοιο προσέκρουσε σε ύφαλο και μισοβυθίστηκε με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι 32 από τους 4.229 επιβάτες του. Μετά από την ανόρθωσή του, το Costa Concordia θα ερευνηθεί προκειμένου να εντοπιστούν οι σοροί δύο αγνοουμένων, μίας ιταλίδας τουρίστριας και ενός ινδού σερβιτόρου. Οι συγγενείς τους αναμένενται να φθάσουν σήμερα στο νησί Τζίλιο.
Ο κυβερνήτης του, Φραντσέσκο Σκετίνο κατηγορείται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, σε μία δίκη που είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.