25 Σεπ 2013

Α. Τουρκολιάς: Δυο δισ. το ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο της Εθνικής - Σημαντική η συμβολή των εφοπλιστών στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας




Έκκληση στους Έλληνες εφοπλιστές να συνεισφέρουν  στην ελληνική οικονομία απεύθυνε ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στη Ναυτιλιακή Λέσχη ενώπιον εκπροσώπων της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας.


 «Το τελευταίο  διάστημα υπάρχει δείκτης ανάπτυξης. Η ελληνική ναυτιλία έχει σημαντική  συμβολή στη νέα εξωστρεφή πορεία της ελληνικής οικονομίας   σε όρους προστιθέμενης αξίας και σε όρους απασχόλησης
Στην  ναυτιλιακή βιομηχανία και στο θαλάσσιο εμπόριο , η θέση της Ελλάδας είναι εξαιρετικά σημαντική.  Το 90% του εμπορίου γίνεται μέσω της θάλασσας και μέσα σε αυτό το πλαίσιο  η ελληνική ναυτιλία εντείνει το «σήμα» που εκπέμπει   η Ελλάδα στους παγκόσμιους εταίρους της. Ως πολιτεία κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φτιάξουμε τις υποδομές και  να  δημιουργηθούν  νέες θέσεις εργασίας» επεσήμανε πο Γ.Στουρνάρας καιπροσέθεσε:

«Προωθούμε τις συνδυασμένες μεταφορές πλοία-σιδηρόδρομος στα ελληνικά λιμάνια αρχίζοντας από τον ΟΛΠ. Παρόμοιος συνδυασμός έχει προγραμματιστεί και σε άλλα λιμάνια όπως της Αλεξανδρούπολης που θα έχει σιδηροδρομική σύνδεση.» Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κρουαζιέρα:

«Σημειώνεται αύξηση της κίνησης της κρουαζιέρας στον Πειραιά. Θα βελτιωθούν οι υποδομές με την επέκταση του νότιου μέρους του επιβατικού λιμένα» και κατέληξε:

«Είναι σημαντική η υπογραφή του συνυποσχετικού με  την ελληνική κοινότητα. Περιμένουμε να συνεισφέρουν στην οικονομία πέραν των φορολογικών τους υποχρεώσεων».

Αλέξανδρος Τουρκολιάς


«Ήταν  τιτάνια η προσπάθεια της εφοπλιστικής κοινότητας για την  ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας. Δεν θέλω να πω περισσότερα αφού θα τα κρίνει ο ιστορικός του μέλλοντος» και προσέθεσε μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι δημιουργούνται συνθήκες για ανάκαμψη  της ελληνικής οικονομίας.
«Μετά τις ασφυκτικές συνθήκες, ομαλοποιείται η κατάσταση όσο αφορά τη ρευστότητα. Είχαμε αύξηση κατά 10% των καταθέσεων σε σχέση με πέρσι. Στόχος είναι η ρευστότητα να περάσει και στις εξαγωγικές επιχειρήσεις».
Επεσήμανε ότι οι επιχειρήσεις πρέπει  σε συγχωνεύσεις και σε αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων.
Η Εθνική Τράπεζα κατέχει σημαντική θέση με 2 δισ. ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο. Είναι η εποικοδομητική συνεργασία με τους πελάτες και συνεχή στήριξη επενδυτικών σχεδίων. Η στήριξη του ελληνικού εφοπλισμού είναι διαχρονική στρατηγικά αφού συνεισφέρει σημαντικά στα αποτελέσματα της τράπεζας. Η ναυτιλίας δημιουργεί έσοδα και θέσεις εργασίας.
Η εξασφάλιση του ρόλου της ελληνικής ναυτιλίας είναι κομβικής σημασίας για την Ελλάδα. Η ναυτιλιακή επιχείρηση πρέπει να είναι εξόχως ανταγωνιστική. Η σημασία της στον ευρωπαϊκό στόλο πρέπει να γίνει κατανοητός από τα ευρωπαϊκά όργανα. Η ναυτιλία για την Ελλάδα και την Ευρώπη έχει τεράστια διαπραγματευτική αξία. 
Ο Έλληνας εφοπλιστής δημιουργεί τις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις.
Το β’ εξάμηνο είναι καλύτερο  τα πλοία ξηρού φορτίου. 

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.