16 Σεπ 2013

Καθυστέρηση στην επιχείρηση ανέλκυσης του Costa Concordia

Με καθυστέρηση θα ξεκινήσει η γιγάντια επιχείρηση ανέλκυσης του Costa Concordia λόγω των ισχυρών καταιγίδων που έπληξαν την περιοχή κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως ανακοίνωσε ο Φράνκο Γκαμπριέλι, επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας και υπεύθυνος για την επιχείρηση.

Η επιχείρηση είχε προγραμματιστεί να αρχίσει στις 06.00 τοπική ώρα, ωστόσο θα καθυστερήσει για δύο ώρες.
«Δεν υπάρχει τροποποίηση της επιχείρησης. οι καταιγίδες μάς εμπόδισαν να εγκαταστήσουμε τη νύκτα την πλωτή εξέδρα επί της οποίας θα λειτουργεί το κέντρο ελέγχου της επιχείρησης. Αφού χάσαμε χρόνο τη νύκτα, πρέπει να μεταθέσουμε τις εργασίες για τώρα», εξήγησε ο επικεφαλής της επιχείρησης, σημειώνοντας ότι η νυχτερινή κακοκαιρία δεν ήταν προβλέψιμη.Είκοσι μήνες μετά το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου, στις 13 Ιανουαρίου 2012, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 30 άνθρωποι ενώ δύο αγνοούνται ακόμη, οι ιταλικές αρχές έδωσαν την άδεια για την ανέλκυση του πλοίου που είναι βυθισμένο από τη δεξιά του πλευρά κοντά στα βράχια του νησιού Τζίλιο.
«Θα αποδείξουμε πως ό,τι έχουμε φανταστεί, σχεδιάσει και υπολογίσει, θα εξελιχθεί όπως έχει προβλεθεί», δήλωσε την Κυριακή ο Φράνκο Γκαμπριέλι.
Η ίδια αισιοδοξία επικρατούσε από την πλευρά της πλοιοκτήτριας εταιρείας Carnival, η οποία θα πληρώσει τουλάχιστον 600 εκατομμύρια ευρώ για την επιχείρηση.Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται η ενέλκυση ενός πλοίου τέτοιου μεγέθους (μήκους 290 μέτρων και ύψους δέκα ορόφων), το οποίο βρίσκεται με βυθισμένη τη μία του πλευρά.
Η επιχείρηση υπόλογίζεται ότι θα διαρκέσει από 10 έως 12 ώρες και σε αυτό το διάστημα απαγορεύεται η ναυσιπλοΐα στην περιοχή.
Η ανέλκυση θα ελέγχεται εξ αποστάσεως από την πλωτή αίθουσα ελέγχου, όπου 12 άνθρωποι, ο καθένας μπροστά στο κομπιούτερ του, θα χειρίζονται διαφορετικά μέρη της επιχείρησης.
Επικεφαλής των εργασιών είναι ο Νοτιοαφρικανός Νικ Σλόουν, ειδικός στις ανελκύσεις, ο οποίος ηγείται ομάδας 500 ατόμων, που εργάζονται σε 24ωρη βάση.
Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Ιανουαρίου του 2012 το κρουαζιερόπλοιο προσέκρουσε σε ύφαλο και μισοβυθίστηκε με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι 32 από τους 4.229 επιβάτες του.
Ο κυβερνήτης του, Φραντσέσκο Σκετίνο κατηγορείται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, σε μία δίκη που είναι ακόμη σε εξέλιξη.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.