19 Σεπ 2013

Στο αέρα ο διακανονισμός ΟΛΠ-Cosco λόγω ΕΕ





Ερωτήματα, 23 στον αριθμό,  και ενστάσεις  έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  όσο αφορά τον φιλικό διακανονισμό μεταξύ  ΟΛΠ Cosco που άναψε το πράσινο φως στους Κινέζους να κατασκευάσουν την δυτική πλευρά της προβλήτας ΙΙΙ και να την εκμεταλλευτούν. Πρέπει η Ελλάδα  να αποδείξει πως προχωράει η συμφωνία στο πλαίσιο του φιλικού διακανονισμού και πως  και πόσο θα ζημιωνόταν  αν δεν υπήρχε αυτή ο φιλικός διακανονισμός . Πάντως υπάρχει plan B και αυτό είναι η πώληση  του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ μέσω ΤΑΙΠEΔ.



Αυτό αποκάλυψε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στο πλαίσιο άτυπης συνάντησης στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου με τους δημοσιογράφους .



«Η συμφωνία μπαίνει στην τελική διαπραγμάτευση και με την ΕΕ όπου θα είναι δύσκολη αφού θα αναδειχθούν κάποιες δυσκολίες για την έγκρισή της.



Από την αρχή , από την πρώτη τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στα εγκαίνια της ανατολικής πλευράς της  τρίτης προβλήτας όπου δόθηκε το πράσινο φως υπό δύο προϋποθέσεις:

Ότι αυτή η συμφωνία θα τελούσε  υπό την έγκριση των εσωτερικών αρχών και την Επιτροπή Ανταγωνισμού,  και βάση του  κανονισμό δημοσίων συμβάσεων και  την εν γένει πολιτική αποκρατικοποίησης που έχει συμφωνηθεί   με την ΕΕ.

Η ΕΕ μας έχει στείλει ερωτημάτων και θα απαντήσω ως εποπτεύων υπουργός αφού πάρω στοιχεία από  την ΣΕΠ-ΟΛΠ» και προσέθεσε:

«Οι δύο εταιρείες θα πρέπει να  συμφωνήσουν σε κοινά οικονομικά δεδομένα για να στηρίξουν το αναμενόμενο όφελος αλλά και νομικά μέσα που καταδεικνύουν γιατί πρέπει να γίνει αυτή η συμφωνία και πως θα γίνει. Πιέζω να έχω αυτές τις απαντήσεις και ελπίζω μέχρι αύριο να τις έχω,

Και ελπίζω να είναι ικανοποιητικές σε σχέση με τα ερωτήματα που τίθενται.»



Ηδη ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς,  στις συναντήσεις που είχε την Τρίτη στις Βρυξέλλες συζήτησε το θέμα επέκτασης της σύμβασης ΟΛΠ-ΣΕΠ. Και αυτή τη συζήτηση θα τη συνεχίσει ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

« Δεν θέλω να είμαι ούτε υπεραισιόδοξος ούτε πεσιμιστής. Σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτός ο φιλικός διακανονισμός  από την ΕΕ υπάρχει το σχέδιο αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ μέσω της διάθεσης του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ το οποίο έχει ενταχθεί στο χρονοδιάγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ το οποίο πάει προς τα πίσω λόγω της διαβούλευσης με την ΕΕ. Από αυτό εξαρτάται το πόσο γρήγορα θα προχωρήσει η αποκρατικοποίηση»,




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.