28 Σεπ 2013

Γνώμη: Ναυπηγεία στην αναμονή

«Ουδέν νεώτερον» υπάρχει από την κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες στην υπόθεση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Εχουν περάσει περισσότεροι από 16 μήνες που τα ναυπηγεία δεν λειτουργούν και οι συζητήσεις με την ιδιοκτησία για τη συνέχιση του προγράμματος των υποβρυχίων, αλλά και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την άρση της απόφασης αποκλεισμού του Σκαραμαγκά από εμπορικές δραστηριότητες -πλην του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού- δεν δείχνουν να τελεσφορούν.

Στην πρώτη περίπτωση διότι η σύμβαση που έχει υπογράψει το ελληνικό Δημόσιο με τη πλευρά του κ. Σάφα είναι δεσμευτική και τα περιθώρια ελιγμών της ελληνικής κυβέρνησης -και συγκεκριμένα του υπουργείου Αμυνας- ελάχιστα. Η πλευρά των ναυπηγείων φαίνεται ότι ζητά ένα μίνιμουμ ποσό άνω των 200 εκατ. ευρώ για να ξανανοίξει τις πύλες, ενώ η ελληνική κυβέρνηση, που έχει ήδη δώσει 2,3 δισ. ευρώ, χωρίς να έχει ακόμα υποβρύχια, δεν δύναται λόγω και της οικονομικής κρίσης.
Και στη δεύτερη περίπτωση, όμως, των διαπραγματεύσεων, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, την οποία έχει αναλάβει το υπουργείο Ανάπτυξης, δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος. Η λεγόμενη και στρατιωτική απόφαση της Επιτροπής ελήφθη ώστε ο ιδιοκτήτης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά να μην καταβάλει προς την Ελλάδα πρόστιμο, που σήμερα υπολογίζεται πάνω από 550 εκατ. ευρώ, για παράνομες επιδοτήσεις στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Η αλήθεια είναι πως από την ελληνική πλευρά έχει γίνει μια προσπάθεια, η οποία όμως δεν μπορεί να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι η στρατιωτική απόφαση ήταν πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία στην απέλπιδα προσπάθειά της να κρατήσει το 2008 τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά πέταξε «τα σκουπίδια κάτω από το χαλί». Και ο δεύτερος λόγος είναι ότι δεν έχουν εκπληρωθεί και οι υπόλοιποι όροι της στρατιωτικής απόφασης λόγω της κόντρας που υπάρχει ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στην ιδιοκτήτρια εταιρεία Privinvest. Ο χρόνος όμως φαίνεται ότι μετράει αντίστροφα και μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αναμένουμε εξελίξεις.
Το δικαίωμα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά να επιβάλει την εκ περιτροπής εργασία μία φορά την εβδομάδα εξαντλείται για τη φετινή χρονιά και όλοι περιμένουν να δουν την επόμενη κίνηση της πλευράς Σάφα στη σκακιέρα των διαπραγματεύσεων, αφού σε άλλη περίπτωση θα πρέπει να καλέσει τους περίπου 1.200 εργαζομένους -ενεργούς ανέργους σήμερα- να επιστρέψουν κανονικά στην εργασία τους.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΙΜΠΛΑΚΗΣ - atsimp@naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.