25 Ιουλ 2013

Το ΤΑΙΠΕΔ έβγαλε από τις προτεραιότητές του τον ΟΛΠ







Πίσω χρονικά πηγαίνει η αξιοποίηση της ΟΛΠ ΑΕ από την κυβέρνηση και υπάρχει πιθανότητα να δοθεί προτεραιότητα σε άλλα λιμάνια από το ΤΑΙΠΕΔ, πριν ασχοληθεί με τον Πειραιά. Αυτό αποκάλυψε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτη σε συνάντηση που είχε σήμερα με τους δημοσιογράφους. Όπως επεσήμανε το ΤΑΙΠΕΔ οφείλει να πάρει απόφαση όμως υπάρχει προβληματισμός για τον ΟΛΠ.

«Μέτοχος είναι το ΤΑΙΠΕΔ το οποίο οφείλει κάποια στιγμή να πάρει αποφάσεις. Είμαστε σε συζήτηση με το ΤΑΙΠΕΔ. Υπάρχει προβληματισμός στο ΤΑΙΠΕΔ για το πώς μπορούν να αξιοποιήσουν καλύτερα την περιουσία του ΟΛΠ. Δεν έχει καταλήξει ούτε το ΤΑΙΠΕΔ σε συγκεκριμένη πρόταση, ούτε η κυβέρνηση στην αποδοχή απόρριψή της. Είναι ακόμη μία περίοδος ζωντανής διαβούλευσης γύρω από τον ΟΛΠ» τόνισε ο υπουργός και προσέθεσε:

«Δεν πιστεύω ότι οι διαπραγματεύσεις αυτή την στιγμή στο θέμα της επέκτασης του προβλήτα 3, δημιουργούν προβληματισμό στο ΤΑΙΠΕΔ για το «αν» και «πως» πρέπει να προχωρήσει στην αξιοποίηση του λιμανιού. Υπάρχει ένα πιο σύνθετο περιβάλλον το οποίο βλέπει το ΤΑΙΠΕΔ. Το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να αφήσει λίγο πίσω τον ΟΛΠ και να προχωρήσει σε άλλες αποκρατικοποιήσεις αυτή την στιγμή.  Υπάρχει ένας προβληματισμός του ΤΑΙΠΕΔ για το πώς θα προχωρήσει με τον ΟΛΠ’.

Όσο αφορά τον φιλικό διακανονισμό  του ΟΛΠ με την Cosco, ο υπουργός επεσήμανε  ότι το θέμα θα πάρει παράταση.  Ήταν τέλη Ιουνίου όταν  στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου είχε υπογραφτεί  μεταξύ του Προέδρου και Δ/ντος Συμβούλου της ΟΛΠ Α.Ε. κ. Γ. Ανωμερίτη και του Δ/ντος Συμβούλου της ΣΕΠ Α.Ε. captain Fu Cheng Qiu, ενώπιον του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και του τότε  Προέδρου της Cosco captain Wei Jiafou και του ΤΑΙΠΕΔ το Μνημόνιο Συνεργασίας που προβλέπει εντός μηνός φιλικό διακανονισμό στο πλαίσιο της Σύμβασης Παραχώρησης (Ν. 3755/09) για την κατασκευή και διαχείριση του Δυτικού Τμήματος της  Προβλήτα ΙΙΙ του ΣΕΜΠΟ.
Οι  Κινέζοι  έχουν ζητήσει  να ανασταλεί η καταβολή του  εγγυημένου ανταλλάγματος για όσο διάστημα η Ελλάδα  βρίσκεται σε ύφεση. Το εγγυημένο αντάλλαγμα  είναι ύψους 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάθος χρόνου 35 ετών που καταβάλλει τμηματικά η Cosco στο ελληνικό Δημόσιο κατ’ έτος.
Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τόνισε  ότι δεν πρόκειται να ανασταλεί η καταβολή αλλά θα γίνει  μείωση του εγγυημένου ανταλλάγματος.

Σύμφωνα με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη η κυβέρνηση θέλει να γίνει η επένδυση αυτή όμως δεν έχει βρεθεί ακόμη η νομιμοποιητική βάση  του θέματος ώστε να δοθούν απαντήσεις και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ.
«Συνεχίζουν οι συζητήσεις και με το ΤΑΙΠΕΔ και με τους άλλους φορείς της κυβέρνησης  για την ιδιωτικοποίηση των λιμένων. Εχθές συναντήθηκα τόσο και με τον κ. Ανωμερίτη όσο και με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, τον κ. Μπουτάρη, για να συζητήσουμε αντίστοιχα θέματα. Υπάρχει σε εξέλιξη η συζήτηση με την COSCO. Σήμερα λήγει, θα ζητήσουμε παράταση γιατί βασικά νομικά θέματα δεν έχουνε επιλυθεί. Περιμένω την συνάντηση που θα έχει σήμερα ο κ. Ανωμερίτης με την ΣΕΕΠ, για να ζητήσει την παράταση των συζητήσεων.» τόνισε ο υπουργός:
«Από την στιγμή που θα έχουμε την νομική βάση πάνω στην οποία θα στηριχθούμε, μετά τα θέματα γίνονται πολύ πιο απλά. Εμάς μας ενδιαφέρει να προχωρήσουμε αυτή την συμφωνία. Η διάθεση και η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει αυτή η συμφωνία» και προσέθεσε:
«Η καινούργια σύμβαση μπορεί να έχει άλλο οικονομικό αντικείμενο που τελικά ο λογαριασμός στο τέλος της ημέρας να είναι μικρότερος. Να μην αναστείλει το εγγυημένο αντάλλαγμα, αλλά να υπολογίζει πιο είναι το κόστος της καινούργιας επένδυσης, ποια είναι η μορφή της εξόφλησης της καινούργιας επένδυσης και να βρείς κάποιο συμβιβασμό εκεί. Η COSCO δίνει σήμερα, το εγγυημένο αντάλλαγμα είναι «ίσα βάρκα ίσα νερά» με ότι είναι το ποσοστιαίο αντάλλαγμα. Έχει δύο ανταλλάγματα η COSCO.
 Η COSCO  λέει ότι μέχρι το 2018 θα πληρώνει το 21% του τζίρου της και από το 2018 και μετά το 24% του τζίρου της.  Σήμερα το 21% του τζίρου της και το εγγυημένο αντάλλαγμα είναι πάρα πολύ κοντά. Είναι διαφορετικό επί του τζίρου και διαφορετικό επί των κερδών. Ψάχνουμε να βρούμε την νομική φόρμουλα με την οποία όπου δεν θα ανατρέπει ούτε την κυρίαρχη σύμβαση ούτε θα δημιουργεί προβλήματα, μέσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
 

Πηγή: Το ΤΑΙΠΕΔ έβγαλε από τις προτεραιότητές του τον ΟΛΠ | newmoney.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.