Κείμενο+φωτό
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Αναδημοσίευση
Ένα πρωτοφανές τσουνάμι χλιδής και πλούτου χτύπησε το πιο ασφαλές λιμάνι των Κυκλάδων, τη Σχοινούσα, αφήνοντας τον υπόλοιπο κόσμο στη βαθιά κρίση του. Ολοι οι κροίσοι της Ελλάδας μαζεύτηκαν για τον γάμο του εφοπλιστικού γόνου Γιάννη Μαρτίνου -του Ντίνου- με μια κλασική ελληνική καλλονή: τη Μάγια Ζαφειροπούλου. Μόνο ο ξαφνικός έρωτας των δύο νεαρών παιδιών «αθώωνε» το προκλητικό υπερθέαμα τεσσάρων ημερών που στήθηκε και αιφνιδίασε πολλούς, αφού η οικογένεια Μαρτίνου ήταν μέχρι σήμερα ιδιαίτερα γνωστή για τη διακριτικότητά της. Οπως επίσης «αθωώνονται» από την πολύχρονη προσφορά τους στο νησί, όπου έχουν ζήσει και σπουδάσει με δικά τους έξοδα πολλές οικογένειες.
«Σχοινούσα 2013» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του πρώτου κεφαλαίου στο κοινό πλέον βιβλίο ζωής του Γιάννη Μαρτίνου και της Μάγιας Ζαφειροπούλου. Ο γιος του ισχυρού εφοπλιστή Ντίνου Μαρτίνου σφράγισε τον έρωτά του με την εκλεκτή της καρδιάς του, ενώπιον Θεού και ανθρώπων, προσφέροντας παράλληλα ανάσα ζωής με αρκετά έργα ανάπλασης στο γραφικό νησί.
Εξακόσιοι VIP καλεσμένοι, δεκάδες πολυτελείς θαλαμηγοί, αφίξεις με ιδιωτικά ελικόπτερα και περίπου 500 άτομα προσωπικό συνέθεσαν το σκηνικό του γάμου της χρονιάς. Οι προετοιμασίες κορυφώθηκαν λίγες ημέρες πριν από την ημέρα του γάμου, με τη νύφη να αναλαμβάνει το τιμόνι της οργάνωσης για τη φιλοξενία των προσκεκλημένων της. Αλλωστε, όπως ψιθύρισε μία από τις θείες του γαμπρού, «η νύφη σα θα γεννηθεί, της πεθεράς θα μοιάσει».
Πέρασαν δύο χρόνια από τότε που ο Γιάννης Μαρτίνος συνάντησε στο λιμάνι της Σχοινούσας τη λεπτεπίλεπτη Μάγια Ζαφειροπούλου. Ενα βλέμμα ήταν αρκετό για να αρχίσει να γράφεται η ερωτική τους ιστορία, που οδήγησε σε έναν γάμο μυθικών διαστάσεων.
Η πρόταση γάμου έγινε πέρυσι και το ζευγάρι αποφάσισε να παντρευτεί στο μέρος που γνωρίστηκε, εκεί που ο Γιάννης Μαρτίνος έχει περάσει αξέχαστα καλοκαίρια από τότε που ήταν ακόμη παιδί. Οι προετοιμασίες ξεκίνησαν πριν από έξι μήνες, με τους πιο εξειδικευμένους επαγγελματίες στον χώρο της διοργάνωσης εκδηλώσεων να σχεδιάζουν, να οργανώνουν και να προτείνουν στο ζευγάρι τις ιδέες τους. Η Μάγια, γνωρίζοντας άριστα το κομμάτι της διοργάνωσης, αφού εργάζεται στα καταστήματα «Οίκος» που ανήκουν στην οικογένειά της, ανέλαβε από την αρχή μέχρι το τέλος κάθε λεπτομέρεια. Εναν μήνα πριν από τη γαμήλια τελετή οι ετοιμασίες κορυφώθηκαν, με το νησί να μεταμορφώνεται προσωρινά σε εργοτάξιο, αφού ο Ντίνος Μαρτίνος με δικά του έξοδα άνοιξε δρόμους, μονοπάτια και τοποθέτησε ηλεκτρομηχανικές εγκαταστάσεις στο λιμάνι του νησιού. Την εβδομάδα του γάμου, προσωπικό 500 ατόμων αποβιβάστηκε στο νησί για να εξοικειωθεί με το περιβάλλον προκειμένου να εξυπηρετήσει άψογα τους 600 προσκεκλημένους του ζευγαριού. Τα γλέντια του γάμου διήρκεσαν τέσσερις ημέρες και τέσσερις νύχτες, παρά το γεγονός ότι τα μελτέμια δυσκόλεψαν τους σκαφάτους VIP καλεσμένους να δέσουν στο λιμάνι της Μυρσίνης.
Το ζευγάρι και η οικογένεια Μαρτίνου βρίσκονταν στο νησί από την αρχή της εβδομάδας. Τη Δευτέρα η θαλαμηγός «Athina ΙΙ» του Ντίνου και της Λίας Μαρτίνου έδενε στο λιμανάκι της Σχοινούσας, ενώ λίγο αργότερα έφτασε και η «Γρηγορούσα» όπου έμενε το ζευγάρι. Λίγο πιο πέρα ήταν δεμένο το σκάφος της οικογένειας όπου φιλοξενήθηκαν οι φίλοι του γαμπρού, ενώ στη «Σπετσοπούλα» έμενε η αρχηγός της δυναστείας, η μητέρα του εφοπλιστή και γιαγιά του γαμπρού Αθηνά Μαρτίνου, η οποία διακριτικά παρακολουθούσε από μακριά όλες τις εργασίες και επενέβαινε όποτε χρειαζόταν, με τον λόγο της να εφαρμόζεται πάντα ως διαταγή.
Την Τρίτη άρχισαν οι πρώτες αφίξεις καλεσμένων από θαλάσσης και αέρος. Το άγχος της νύφης ήταν οι δυνατοί άνεμοι που δυσκόλευαν την προσέγγιση στο νησί. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι διοργανωτές του γάμου συμβουλεύονταν τα δελτία καιρού, ενώ, εξαιτίας των αυξημένων μποφόρ, έγιναν μικροαλλαγές στο πρόγραμμα των αφίξεων. Εν τω μεταξύ πλάι στα δέκα ιδιωτικά πουλμανάκια που είχε ναυλώσει η οικογένεια για τη μεταφορά των καλεσμένων από το λιμάνι είχε στηθεί help desk επανδρωμένο από επαγγελματίες hostesses, οι οποίες εξυπηρετούσαν ανά πάσα στιγμή όλους όσοι είχαν ήδη καταφτάσει. Για όσους, μάλιστα, δεν κατάφερναν, λόγω καιρού, να χρησιμοποιήσουν θαλαμηγούς ή ελικόπτερα, υπήρχε ειδικά ναυλωμένο σκάφος που τους παραλάμβανε από τη Νάξο και τους αποβίβαζε στο λιμάνι Μυρσίνη της Σχοινούσας. Ηταν, ίσως, η πρώτη φορά στην ιστορία του νησιού που όλα τα καταλύμματα ήταν γεμάτα κόσμο, ενώ σε συναγερμό βρίσκονταν και όλες οι τοπικές ταβέρνες της χώρας, αφού η οικογένεια είχε φροντίσει οι υπάλληλοί της να σιτίζονται τρεις φορές την ημέρα σε αυτές. Τρεις ημέρες πριν από τον γάμο, την Πέμπτη, στο λιμάνι στήθηκε υπαίθριο γλέντι για όλους τους κατοίκους του νησιού, με τον δεξιοτέχνη του βιολιού Νίκο Οικονομίδη να ανεβάζει το κέφι με τις παθιασμένες δοξαριές σε ρυθμούς μπάλου και συρτού. Η ευωχία, εννοείται, ήταν απεριόριστη. Το ζευγάρι αγκαλιασμένο γλέντησε μαζί με όλο τον κόσμο μέχρι πρωίας, με τις ευχές για «καλά στέφανα» να εναλλάσσονται χαρμόσυνα με τους κεφάτους ήχους της νησιώτικης παραδοσιακής ορχήστρας.
Την Παρασκευή οι μελλόνυμφοι υποδέχτηκαν τους καλεσμένους τους με μια συναυλία που οργανώθηκε στο λιμάνι. Στην εξέδρα που στήθηκε ειδικά για την περίσταση ανέβηκαν οι Μπάμπης Στόκας, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και Δημήτρης Σταρόβας και αφού ευχήθηκαν τα καλύτερα στη Μάγια και τον Γιάννη χρωμάτισαν μελωδικά τη βραδιά και βαθμιαία πυροδότησαν με τους ρυθμούς τους ένα ολοζώντανο καλοκαιρινό γλέντι. Απαντες οι παρευρισκόμενοι απολάμβαναν τα θαλασσινά εδέσματα του μπουφέ όπου κυριαρχούσαν φρέσκοι αστακοί και αχνιστές αστακομακαρονάδες, ενώ οι νεότεροι χόρευαν μπροστά από τη σκηνή. Το ζευγάρι μέχρι και το πρωί του Σαββάτου έμενε μαζί. Λίγες ώρες πριν από τον γάμο ο γαμπρός μεταπήδησε στο διπλανό καΐκι, αφήνοντας τη νύφη με τις φίλες της να ετοιμαστεί. Τις ίδιες ώρες όλο το νησί δονούνταν από μια ευφρόσυνη ενέργεια όπου κυριαρχούσαν τα γέλια και νεανικές φωνές. Τα βιολιά που συνόδευσαν τη νύφη στην εκκλησία χάριζαν με τον δικό τους τόνο τη χαρά στην ημέρα. Το μυστήριο τελέστηκε στις 7.15 το απόγευμα. Οι καλεσμένοι μεταφέρθηκαν με καϊκάκια στο κατάλευκο ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου, απ’ όπου μπορεί κανείς να αγναντέψει όλο το Αιγαίο.
Ο γαμπρός ανέβηκε το μονοπάτι για το εκκλησάκι στις 7, φτάνοντας μαζί με τους φίλους του μέσα σε καΐκι, ενώ η νύφη συνοδευόμενη από 18 παρανυφάκια, βιολιά και τον πατέρα της έμοιαζε με γοργόνα μέσα στο κομψό δαντελένιο νυφικό της που «αγκάλιαζε» την καλλίγραμμη σιλουέτα της, αφήνοντας διακριτικά εκτεθειμένη μόνο την πλάτη της. Το πέπλο που κοσμούσε τα μαλλιά της ήταν κεντημένο στο χέρι, ενώ η ανθοδέσμη της ήταν ένα μπουκέτο λευκά λουλουδάκια και σχίνο. Ολοι όσοι βρίσκονταν στην εκκλησία πήραν χειροποίητα παστέλια, δαντελένιες ομπρέλες και βεντάλιες. Από το μυστήριο δεν θα μπορούσε να λείπει το αγαπημένο κουτάβι του ζευγαριού, ένα μαύρο λαμπραντόρ που κρατούσε μια βοηθός και το οποίο για την περίσταση φορούσε στον λαιμό στεφάνι πλεγμένο με σχίνο και λουλούδια. Οταν τελείωσε ο γάμος οι παρευρισκόμενοι μεταφέρθηκαν άλλοι με καΐκια και άλλοι με tenders στην παραλία Τσιγκούρι όπου δόθηκε η δεξίωση. Εκεί στήθηκε από ειδικό συνεργείο μια τεράστια πλατφόρμα όπου τοποθετήθηκαν τραπέζια πάνω από τα οποία κρέμονταν εκατοντάδες γιρλάντες από αμάραντο, κατασκευάστηκαν μπαρ και στρώθηκαν τεράστιοι ξύλινοι κυκλικοί μπουφέδες που γέμιζαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η θάλασσα είχε φωτιστεί με ειδικά λευκά μπαλόνια που έπλεαν, ενώ παντού υπήρχαν αναμμένα μικρά κεράκια. Το ζευγάρι έφτασε στον χώρο υπό τους ήχους του τραγουδιού «Wildest Moments» της Jessie Ware και ακολούθως με έναν σύντομο λόγο υποδέχτηκε τη νύφη στην οικογένεια Μαρτίνου η γιαγιά του γαμπρού λέγοντας: «Καλωσορίζω τη Μάγια στην οικογένεια και περιμένω να δω τα χαρτιά όπου θα γράφεται πλέον ως Μάγια Μαρτίνου». Το γαμήλιο πάρτι κράτησε μέχρι το πρωί, με τους γόνους των εφοπλιστικών και επιχειρηματικών οικογενειών να χορεύουν ξέφρενα στους ρυθμούς του DJ.
Λίγες ώρες μετά ακολούθησε πάρτι στην ίδια παραλία, αλλά με τελείως διαφορετικό ντεκόρ. Σε χρόνο μηδέν, τα συνεργεία είχαν στήσει ένα σκηνικό που θύμιζε beach bar της Καραϊβικής, με τέντες και κιόσκια από μπαμπού και τεράστιες χρωματιστές μαξιλάρες πάνω στην άμμο, ενώ για την περίσταση το ζευγάρι είχε καλέσει ένα ρέγγε γκρουπ για να διασκεδάσει τους ξενυχτισμένους καλεσμένους του. Το χάραμα βρήκε το ζευγάρι αποκαμωμένο αλλά ευτυχισμένο. Ο Γιάννης Μαρτίνος και η Μάγια Ζαφειροπούλου αναχώρησαν την επομένη από τη Σχοινούσα για τον μήνα του μέλιτος στα ελληνικά νησιά και τις ακτές της Ιταλίας, ενώ τον επόμενο μήνα έχουν προγραμματίσει να κάνουν ένα ταξίδι στη Νέα Ζηλανδία. Είναι προφανές ότι αυτού του δυσθεώρητου μεγέθους και άμετρης επίδειξης εκδηλώσεις, ακόμα κι αν πρόκειται για τον γάμο των αγαπημένων παιδιών εύπορων οικογενειών, φαντάζουν προκλητικές, αν όχι εξωπραγματικές, σε περιόδους βαθιάς κρίσης και σκληρής λιτότητας για την υπόλοιπη Ελλάδα. Ωστόσο δεν υπάρχει μέτρο στο κόσμο των πλουσίων, καθώς αυτός συνιστά έναν διαφορετικό πλανήτη, όπου η χλιδή και η υπερβολή αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση. Εν προκειμένω, η ένωση με τα δεσμά του γάμου των δύο νέων, αν και συντελέστηκε με φόντο ένα υπερμέγεθες σκηνικό, δεν ξεπέρασε αισθητικά τα όρια που έθετε το φυσικό περιβάλλον. Εξάλλου, μάλλον δεν αποτελεί δείγμα ξιπασιάς ένα γιγαντιαίο γλέντι, ούτε είναι ακραία μια κολοσσιαία δεξίωση όταν περίσσεψε έμπρακτα η γενναιοδωρία των διοργανωτών προς το νησί της Σχοινούσας. Παρά τη χλιδή, επιβεβαιώθηκε το γνωμικό που λέει ότι «για να κερδίζεις λεφτά χρειάζεται ταλέντο, αλλά για να ξοδεύεις χρειάζεται κουλτούρα».
Προσκεκλημένοι πολλών καρατίων
«Κάπου ξέχασα την Gucci μου!» είπε μια κυρία στη φίλη της, αλλά δεν φάνηκε να την απασχολεί και πολύ. Αλλωστε η χρυσή λίστα του γάμου περιελάμβανε ισχυρούς και επώνυμους καλεσμένους που δεν θα πενθούσαν κιόλας για την απώλεια μια πολυτελούς τσάντας μαζί με όλο το περιεχόμενό της. Εφοπλιστές, επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι έδωσαν το «παρών», τιμώντας με την παρουσία τους την οικογένεια του εφοπλιστή. Σύσσωμη η οικογένεια Βαρδινογιάννη, η Μαριάννα Λάτση, η οποία συνοδευόταν από τον Ηλία Ψινάκη, η Κατερίνα Παναγοπούλου, ο Αδαμάντιος Πολέμης, ο Κώστας Καίσαρης, η Ελλη Στάη, η Ελένη Κόκκαλη, η Μάγια Τσόκλη, η Φωτεινή Πιπιλή, ο Δημήτρης Μελισσανίδης, η Αννα Νταλάρα, η Αλεξία Εβερτ με τον γιο της, η οικογένεια Λυγινού, η οικογένεια Βερνίκου και πολλές ακόμη ισχυρές προσωπικότητες με τους γόνους τους. Επίσης το ζευγάρι τίμησε με την παρουσία της και η Αλκηστις Πρωτοψάλτη, η οποία όμως δεν τραγούδησε.Η ευαίσθητη πλευρά της νέας κυρίας Μαρτίνου
Η Μάγια Ζαφειροπούλου έδειξε την ευαίσθητη πλευρά της από τις πρώτες κιόλας ημέρες του γάμου. Πρόθεσή της ήταν μπορέσει να χαρεί όλος ο κόσμος, εκτός των προσκεκλημένων της, την πιο σημαντική μέχρι σήμερα μέρα της ζωής της. Χαμογελαστή και πάντα καλοπροαίρετη, μιλούσε με όλο το προσωπικό που βρισκόταν στο νησί για να συντονίσει τον γάμο, ενώ δεν παρέλειπε να ρωτήσει αν κάποιος χρειάζεται κάτι. Εκτός από το γεγονός ότι δεν δέχτηκε δώρα γάμου αλλά εξέφρασε την επιθυμία της να συγκεντρωθούν χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς δύο ιδρυμάτων που βοηθάνε παιδιά, η όμορφη Μάγια μία μέρα μετά τον γάμο της κλήθηκε να αντιδράσει και να αποφασίσει πλέον ως κυρία Μαρτίνου. Ενας από τους εργαζομένους έτυχε να χρειαστεί επειγόντως ιατρική βοήθεια. Αμεσα, λοιπόν, μεταφέρθηκε στη Νάξο όπου υπήρχε γιατρός, ωστόσο η κατάστασή του ήταν αρκετά σοβαρή. Η Μάγια ενημερώθηκε για το συμβάν και έδωσε εντολή να σηκωθεί ελικόπτερο προκειμένου να μεταφερθεί ο ασθενής στην Αθήνα. Η ενέργειά της συγκίνησε τους υπαλλήλους οι οποίοι την ευχαρίστησαν για την ευαισθησία που επέδειξε.Η λατρεία των Μαρτίνων για τη Σχοινούσα
Εννέα τετραγωνικά χιλιόμετρα όλα κι όλα. Μόνιμος πληθυσμός 250 κάτοικοι πάνω-κάτω. Ενα απλό νησί σαν ακατέργαστο διαμάντι, με την κανονικότητα εκείνων των μικρών Κυκλάδων που δεν τις σκίασε το τουριστικό τσούρμο και δεν τις πλάκωσε η νεο-γκλαμουριά. Το όνομά του, Σχοινούσα, υλική αναπαράσταση των στίχων του Οδυσσέα Ελύτη: «Οι βάρκες ν’ ανεβαίνουνε ως τα ψηλά μπαλκόνια».Αυτό το μαγευτικό τοπίο αντίκρισε πριν από 30 χρόνια ο εφοπλιστής Ντίνος Μαρτίνος, όταν το νησί είχε μόνο 85 μόνιμους κατοίκους. Κι από τότε δεν σταμάτησε να το επισκέπτεται τα καλοκαίρια, μαγεμένος από τις ευωδιές της φύσης και τη γαλήνη των γιαλών με τα τιρκουάζ νερά.
Ο ισχυρός άντρας της ναυτιλίας λάτρεψε το νησί με την πρώτη ματιά. Μακριά από τα υπόλοιπα κοσμοπολίτικα και πολύβουα νησιά των Κυκλάδων, τα τουριστικά τετριμμένα και τα γραφικά αξιοθέατα, εκεί ανακάλυψε τον δικό του επίγειο παράδεισο, το ησυχαστήριό του, όπου θα απολάμβανε αμέριμνος τον ήλιο και τη θάλασσα.
Αν και δεν έχει καταγωγή από τη Σχοινούσα, οι κάτοικοι τον έχουν ανακηρύξει επίτιμο μέλος της κοινότητάς τους επειδή έχει προσφέρει τόσα πολλά χωρίς ο ίδιος να ζητήσει τίποτα, παρά μόνο ένα ευχαριστώ και το χαμόγελό τους.
«Ο κύριος Ντίνος έρχεται στο νησί πολλά χρόνια τώρα. Ξέρει όλους τους κατοίκους του νησιού και τρέχει πάντα πρώτος όταν χρειαζόμαστε τη βοήθειά του», λέει κάτοικος της Σχοινούσας ο οποίος επιβεβαιώνει πως, εκτός από τα έργα που έγιναν για τον γάμο, ο Ντίνος Μαρτίνος φροντίζει να προσφέρει ό,τι περνάει από το χέρι του για το καλό της Σχοινούσας.
Κάθε χρόνο η οικογένεια Μαρτίνου οργανώνει ένα πανηγύρι για όλο το χωριό στον μόλο, με αφορμή την άφιξή της στο νησί, ενώ η συνδρομή της είναι ουσιαστική σε ό,τι έχει να κάνει με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος. Μάλιστα, ο Ντίνος Μαρτίνος είχε κάνει πρόταση να αναλάβει τα έξοδα της αφαλάτωσης, ωστόσο η πρόθεσή του μάλλον κόλλησε στην ελληνική γραφειοκρατία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.