15 Ιουλ 2013

Μειώθηκαν οι επιθέσεις πειρατών το πρώτο εξάμηνο του 2013

 

Την ίδια ώρα ο αριθμός των απαγωγών στη θάλασσα αυξήθηκε αλματωδώς στον Κόλπο της Γουινέας

Ο αριθμός των πειρατικών επιθέσεων εναντίον πλοίων μειώθηκε σε διεθνές επίπεδο τους έξι πρώτους μήνες του 2013, όμως ο αριθμός των απαγωγών στη θάλασσα αυξήθηκε αλματωδώς στον Κόλπο της Γουινέας, όπως δείχνουν στοιχεία του Διεθνούς Γραφείου Ναυτιλίας (BMI) που δόθηκαν στην δημοσιότητα σήμερα.

Τους πρώτους έξι μήνες αυτού του έτους, το Κέντρο Πληροφόρησης για την Πειρατεία του BMI, το οποίο εδρεύει στο Λονδίνο, κατέγραψε 138 επεισόδια σε διεθνές επίπεδο, από 177 την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Οι καταλήψεις πλοίων και οι εκτροπές τους από την πορεία τους μειώθηκαν από τις 20 στις 7 το 2013, ενώ ο αριθμός των ναυτικών που κρατούνται όμηροι μειώθηκε από τους 334 στους 127, σύμφωνα με έκθεση του BMI που δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα.

Ο αριθμός αυτός σηματοδοτεί την μείωση των επιθέσεων πειρατών στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2006.

Τα πλοία τα οποία γίνονται πιο συχνά στόχοι πειρατικών επιθέσεων είναι τα πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου, τα πετρελαιοφόρα δεξαμενόπλοια και τα δεξαμενόπλοια μεταφοράς χημικών προϊόντων, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι επιθέσεις στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας αλλά και στον Κόλπο του Άντεν μειώθηκαν «σημαντικά» κατά την διάρκεια του πρώτου μισού του 2013, κυρίως λόγω της αύξησης των στρατιωτικών μέτρων αποτροπής τους, εκτίμησε το Διεθνές Γραφείο Ναυσιπλοΐας.

Όπως ανέφερε το BMI, μόλις οκτώ επιθέσεις πειρατών σημειώθηκαν στην περιοχή αυτή τους πρώτους έξι μήνες φέτος.

Αντιθέτως, στον Κόλπο της Γουινέας, οι επιθέσεις πειρατών αυξήθηκαν, με 31 την περίοδο αυτή, περιλαμβανομένων 22 στα ανοικτά μόνον της Νιγηρίας. Οι επιθέσεις αυτές γίνονται τόσο εντός, όσο και πέρα από τα χωρικά ύδατα των κρατών, κατά το BMI.

«Ένοπλοι πειρατές στον Κόλπο της Γουινέας πήραν ομήρους 56 ναυτικούς και ευθύνονται για τις 30 απαγωγές πληρωμάτων που έχουν καταγραφεί ως τώρα το 2013.

Ένα πρόσωπο σκοτώθηκε και τουλάχιστον πέντε άλλα τραυματίστηκαν» στις επιθέσεις αυτές, σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, ως την 30ή Ιουνίου Σομαλοί πειρατές εξακολουθούσαν πάντως να κρατούν 57 ναυτικούς και τέσσερα πλοία για λύτρα.

Ο Ποτενγκάλ Μουκουντάν, ο διευθυντής του BMI, κάλεσε τους ηγέτες των κρατών της κεντρικής και της δυτικής Αφρικής να θέσουν σε εφαρμογή μια συμφωνία που συνήφθη την 25η Ιουνίου για την δημιουργία ενός περιφερειακού σώματος αρμόδιου για την καταπολέμηση της πειρατείας στον Κόλπο της Γουινέας και έναν κοινό κώδικα αντιμετώπισης τέτοιων συμβάντων.

«Αυτός [ο κώδικας αντιμετώπισης] πρέπει να τεθεί το ταχύτερο σε εφαρμογή», είπε. «Εάν οι αποφάσεις αυτές δεν ελεγχθούν θα γίνονται όλο και συχνότερες, θρασύτερες και βιαιότερες», προειδοποίησε.

«Η συνεργασία και η ενίσχυση των δυνατοτήτων των κρατών που διαθέτουν παράλια σε αυτήν την περιοχή είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί», και αυτό «είναι επείγον» ώστε να μειωθούν «οι κίνδυνοι για τους ναυτικούς και τα σκάφη» που περιπλέουν την περιφέρεια, πρόσθεσε.

Το BMI εκτιμά ότι το κόστος των εμπορευμάτων που εκλάπησαν από πειρατές το 2012 στον Κόλπο της Γουινέας κυμαίνεται από τα 34 ως τα 101 εκατ. δολάρια (25 ως 75 εκατ. ευρώ).

Οι χώρες που εμπλέκονται στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του φαινομένου είναι η Νιγηρία, το Μπενίν, η Ακτή Ελεφαντοστού, το Καμερούν, η Ισημερινή Γουινέα, η Γκαμπόν και το Τόγκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.