15 Οκτ 2018

Γιώργος Παπασταματίου: «Αρχίζει η αντεπίθεση της FORTHcrs στο διεθνές τερέν»






 Αναδημοσίευση
από το www.newmoney.gr
 
Κεφάλι στον διεθνή ανταγωνισμό παίρνει η εταιρεία FORTHcrs μετά  την εξαγορά της από τον  ελβετικών συμφερόντων όμιλο North Star, ο οποίος δραστηριοποιείται  στη ναυτιλία και το real  estate, με σημαντική παρουσία  σε προγράμματα κοινωνικής υπευθυνότητας. 

Η  FORTHcrs, η οποία ανήκε στην Forthnet,   είναι   από τους κορυφαίους παρόχους λογισμικού και ηλεκτρονικών συστημάτων κράτησης  και διανομής εισιτηρίων στους τομείς της ακτοπλοίας, του τουρισμού και  προσφάτως του πολιτισμού, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, με πελάτες σε 14 χώρες. Επόμενος στόχος είναι η επέκταση στα logistics. Το δίκτυο πωλήσεων που έχει  περιλαμβάνει 7.152 πρακτορεία και 81 ακτοπλοϊκές εταιρείες, ενώ εκδίδει ετησίως    24 εκατομμύρια  εισιτήρια.
Ο  διευθύνων σύμβουλος της FORTHcrs, Γιώργος Παπασταματίου, άνοιξε τα χαρτιά του στο «business stories» για τα επόμενα βήματα της εταιρείας, τις προκλήσεις αλλά και τα πλεονέκτημα που έχει απέναντι στον διεθνή ανταγωνισμό.
«Η εξαγορά σηματοδοτεί την έναρξη της αντεπίθεσης της εταιρείας σε διεθνές επίπεδο και την ενίσχυση της παρουσίας της σε νέες αγορές, βάσει των σχεδιασμών που είχαμε κάνει από την περσινή χρονιά. Θέλουμε να γίνουμε το σημαντικότερο δίκτυο διανομής  και παροχής σε συστήματα κρατήσεων στις επίγειες μεταφορές στον κόσμο» και συνεχίζει:
«Η ρευστότητα που αποκτά θα της δώσει τη δυνατότητα  να  επενδύσει στην τεχνολογία γιατί ο κλάδος του τουρισμού και των μεταφορών συγκεντρώνει τα βλέμματα πολύ μεγάλων επιχειρήσεων από όλο  τον κόσμο, όπως η Google και άρα θα πρέπει αυτό το οποίο κάνεις να συμβαδίζει με την τεχνολογία η οποία γίνεται όλο και περισσότερο «costumer centric» αφού ο  πελάτης θέλει να έχει τα πάντα στο κινητό του. Η συνεχής επένδυση στις νέες τεχνολογίες έχουν κόστος αν θες να προηγείσαι του ανταγωνισμού» για να προσθέσει:
«Σε θέματα τεχνολογίας πρωτοπορούμε γιατί επενδύουμε. Η καινοτομία για εμάς είναι εκ των ων ουκ άνευ. Στην εταιρεία εργάζονται  κορυφαία στελέχη σε θέματα τεχνολογίας ενώ  έχουμε συνεργασίες και με άλλους οργανισμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η στενή συνεργασία  με το πανεπιστήμιο Αιγαίου. Επενδύουμε σε πρόσωπα. Στην έδρα της εταιρείας στην Ελλάδα,  απασχολούμε 50 άτομα».
Η δημιουργία ζωτικού χώρου  θα γίνει προς τρεις κατευθύνσεις σύμφωνα με τον Γιώργο Παπασταματίου:
«Καταρχήν θα επεκταθούμε στην Ευρώπη όσο αφορά τις πωλήσεις εισιτηρίων. Ήδη έχουμε καλύψει όλη τη Μεσόγειο με βασικά δρομολόγια. Στο  ευρύ πελατολόγιο της εταιρείας  υπάρχουν  περισσότερες από 50 ακτοπλοϊκές εταιρείες στην Ελλάδα -Blue Star Ferries, Hellenic Seaways, ANEK, Minoan, Seajets, Fast Ferries , Golden Star κα, 18 στο εξωτερικό  μεταξύ των οποίων όμιλος Grimaldi, GNV, Naviera Armas, Balearia, Trasmapi, Alilauro, Laziomar κα,  καθώς και συνεργασίες στο χώρο των οδικών μεταφορών στην Ελλάδα (ΚΤΕΛ) και το εξωτερικό. Περισσότερα από 7.000 πρακτορεία παγκοσμίως χρησιμοποιούν είτε απευθείας είτε έμμεσα υπηρεσίες της FORTHcrs. Αξίζει να σημειώσω σε αυτό τη σημείο  ότι η εταιρεία ανέλαβε και το σύστημα ελέγχου εισόδου (check-in) στο λιμάνι TMSA στην Ταγγέρη του Μαρόκο».
Το δεύτερο άνοιγμα θα γίνει στην Αραβική Χερσόνησο και το τρίτο στην  Άπω Ανατολή αγορά την οποία ο Γιώργος Παπασταματίου χαρακτήρισε σαν  «άγιο δισκοπότηρο»:
 «Πολύ μεγάλη  δραστηριότητα υπάρχει στις  Φιλιππίνες, την Ινδονησία και  τη Μαλαισία.   Είναι  πολυνησιακά κράτη με πάρα πολλές οι ενδονησιακές μεταφορές και  με πολλές διαφοροποιήσεις από αυτά που συναντάει κανείς στην Ευρώπη. Όμως  τα δικά μας συστήματα έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις συνθήκες και απαιτήσεις  των  αγορών αυτών  γιατί ως εταιρεία είμαστε εξοικειωμένοι με την πολυπλοκότητα των μεταφορών στις πολυνησιακές χώρες  αφού  η Ελλάδα, όπου έχουμε τεράστια εμπειρία,  είναι και αυτή   πολυνησιακή χώρα».
Όσο αφορά την  εικόνα του διεθνούς ανταγωνισμού ο διευθύνων σύμβουλος της διευθύνων σύμβουλος της FORTHcrs  είπε:
«Οι μεγάλοι μας ανταγωνιστές στο θέμα των κρατήσεων  είναι δύο εταιρείες από τη Σκανδιναβία, μία από την Ιταλία και μία από τις ΗΠΑ. Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε το μεγαλύτερο πελατολόγιο. Το πλεονέκτημα  απέναντι στις ξένες εταιρείες είναι ότι έχουμε ένα πολύ καλό σύστημα για δύσκολες καταστάσεις όπως μεταφορά επικίνδυνων φορτίων ειδικά για τη βόρεια θάλασσα. Και στον τουρισμό δεν μας λείπει κάτι. Εξελισσόμαστε συνεχώς, συμβαδίζοντας ή ακόμη και προλαμβάνοντας τις ανάγκες της διεθνούς αγοράς.
Επίσης, οι ανταγωνιστές μας δεν γνωρίζουν  την πολυπλοκότητα του πολυνησιακού  περιβάλλοντος. Το σημαντικότερο είναι ότι όλα αυτά τα κάνουμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Προσφορά ποιοτικών  υπηρεσιών  και ταχύτητα είναι οι δύο παράγοντες που καθιέρωσαν στις αγορές  την  FORTHcrs όλα  αυτά τα χρόνια λειτουργίας της και αποτελούν το διαβατήριό της για τα επόμενα ανοίγματα».
Η FORTHcrs αναπτύσσει  συστήματα κρατήσεων με έμφαση στον κλάδο της ακτοπλοίας από όπου ξεκίνησε. Πρόκειται  για συστήματα  σε διάφορους τομείς  όπως λεωφορεία, τρένα,  κρουαζιερόπλοια και προσφάτως και στα  θεάματα.
 «Πρόσφατα ξεκίνησε ένα έργο στο οποίο ηγείται ο ΟΤΕ –IBM ως προμηθευτής και αφορά το ηλεκτρονικό εισιτήριο στους αρχαιολογικούς  χώρους. Τη διαχείριση εισιτηρίων είναι από την εταιρεία μας.  Οπότε μιλάμε γενικότερα για συστήματα κρατήσεων και διαχείρισης εισιτηρίων» επεσήμανε ο Γιώργος Παπασταματίου:
 «Από κει και  πέρα έχουμε ένα οργανωμένο μηχανισμό διανομής των εισιτηρίων αυτών. Ο  οn line μηχανισμός επιτρέπει στον ενδιαφερόμενο  να  μπει σε ένα δίκτυο όπου θα βρει πάρα πολλά πρακτορεία και θα κάνει τις συγκρίσεις και τις επιλογές του».  
Όσο αφορά για τον επόμενο στόχο τονίζει:
«Προς το παρόν μιλάμε  για επιβάτες και γα οχήματα. Όμως ο επόμενος τομέας επέκτασης της εταιρείας  είναι  τα logistics και πιο συγκεκριμένα ειδικότερα η διαχείριση των φορτηγών. Δηλαδή κράτηση και έκδοση εισιτηρίου για τα οχήματα, πρόβλεψη για το τι χρειάζεται, πως θα σταθμεύσει στο πλοίο αν μεταφέρει επικίνδυνα φορτία κα.    Έχουμε ήδη κάνει το πρώτο βήμα εξυπηρετώντας   μία γερμανική εταιρεία και μέσα στο σύστημα κρατήσεών μας έχουμε περιλάβει τις αντίστοιχες δυνατότητες». Και κατέληξε υπογραμμίζοντας:
«Είναι σημαντικό να πω ότι η  εταιρεία  συνεργάζεται με τα μεγαλύτερα τραπεζικά ιδρύματα και είναι πιστοποιημένη κατά το διεθνές πρότυπο ασφαλείας Payment Card Industry Data Security Standard (PCI DSS) για την ασφαλή επεξεργασία και αποθήκευση δεδομένων ηλεκτρονικών πληρωμών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.