15 Οκτ 2018

Φόβοι για εκτόξευση του πετρελαίου ακόμα και στα... 400 δολάρια

Ο πρόεδρος της Ford Motor και ο CEO της JPMorgan Chase & Co γνωστοποίησαν ότι δεν θα μεταβούν στη σύνοδο της Σαουδικής Αραβίας, με προφανή αιτία την εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, Τζαμάλ Kασόγκι. Και οι δύο πάντως έχουν προειδοποιήσει ότι αν οι ΗΠΑ επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις στη Σαουδική Αραβία, τότε δεν αποκλείεται να δούμε το πετρέλαιο ακόμη και στα 100 ή 200 δολάρια, ή ακόμα και στο διπλάσιο, στα 400 δολάρια το βαρέλι.

Ωστόσο, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στιβ Μνιούτσιν, λέγεται ότι εξακολουθεί να σκοπεύει να παραστεί στη σύνοδο. Όπως σημειώνει το CNBC, η ροή του σαουδαραβικού χρήματος, είναι προφανώς δύσκολο να παραβλεφθεί...
Σε κάθε περίπτωση, οι αυξανόμενες διεθνείς απειλές να επιβληθούν αντίποινα στη Σαουδική Αραβία όπως πχ, η επιβολή κυρώσεων από πλευράς ΗΠΑ, έχουν προκαλέσει σκληρές δηλώσεις από πλευράς Σαουδικής Αραβίας.
Κυβερνητική πηγή του βασιλείου ανέφερε στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Σ. Αραβίας ότι αν αναληφθεί δράση εναντίον της χώρας, τότε εκείνη θα ανταπαντήσει με ακόμα σκληρότερο τρόπο.
Ο γενικός δ/ντής του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου Al Arabiya, Turki Aldakhil, προειδοποίησε μάλιστα ότι ενδέχεται να δούμε ακραίες κινήσεις στο πετρέλαιο.
«Αν επιβληθούν αμερικανικές κυρώσεις στη Σαουδική Αραβία, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια οικονομική καταστροφή που θα χτυπήσει όλο τον κόσμο. Αν θύμωσε τον Τραμπ η άνοδος του πετρελαίου στα 80 δολ/βαρέλι, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την εκτόξευση της τιμής στα 100 δολάρια ή στα 200 ή και στο διπλάσιο ακόμα», έγραψε σε σημείωμά του.
Αυτή η κατάσταση μπορεί να ρίξει όλο τον μουσουλμανικό κόσμο «στις αγκάλες του Ιράν που θα προσεγγίσει περισσότερο το Ριάντ από ό,τι η Ουάσινγκτον», αναφέρει ο Aldakhil. «Η αλήθεια είναι πως αν η Ουάσινγκτον επιβάλει κυρώσεις στο Ριάντ, θα καταφέρει θανατηφόρο πλήγμα στη δική της οικονομία, μολονότι θεωρεί ότι θα πλήξει μόνο το Ριάντ», αναφέρει ο ίδιος.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.