13 Δεκ 2017

Ν. Τσάκος: Και ευρωπαϊκά funds εμπιστεύονται την ΤΕΝ


Εμπιστοσύνη τόσο στον κλάδο των δεξαμενόπλοιων όσο και στην εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο Tsakos Energy Navigation δείχνουν τα ξένα funds μεταξύ των οποίων τους τελευταίους μήνες είναι και ευρωπαϊκά. Επενδύουν τα κεφάλαια των πελατών τους στην ΤΕΝ προσβλέποντας σε κέρδη εν μέσω κλυδωνισμού της παγκόσμιας οικονομίας.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν το ισπανικό συμφερόντων fund Azvalor Asset Management που αγόρασε το 5,1% του μετοχικού κεφαλαίου της ναυτιλιακής Tsakos Energy Navigation (TEN). Το ανακοίνωσε όμως αρχές Δεκεμβρίου όπως έχει το δικαίωμα να κάνει κάθε επενδυτής με βάσει την αμερικανική νομοθεσίας και πιο συγκεκριμένα μέσα σε 45 ημέρες από την αγορά μεγάλου μετοχικού πακέτου εισηγμένης.


Η εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων που έχει έδρα στη Μαδρίτη, απέκτησε 4,3 εκατομμύρια μετοχές της ΤΕΝ, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 5,128%. Μετά την εξέλιξη αυτή η Azvalor Asset Management. Είναι πλέον ο δεύτερος μεγαλομέτοχος μετά τον Νίκο Τσάκο που ελέγχει σχεδόν το 65%.

«Είναι μία κίνηση που δείχνει εμπιστοσύνη στην πορεία της ΤΕΝ, στον σχεδιασμό της και στο επενδυτικό της πρόγραμμα και στις προοπτικές της τόσο της ίδιας όσο και του κλάδου. Και στο πρόσφατο παρελθόν έχουν επενδύσει και άλλα ευρωπαϊκά fund» επεσήμανε στο www.newmoney.gr ο Γιώργος Σαρόγλου COO της TEN.

Το 2017 αναμένεται να είναι μία ακόμη επιτυχημένη οικονομικά χρονιά για την εισηγμένη στο NYSE ναυτιλιακή εταιρεία Tsakos Εnergy Navigation.

Ο στόλος της εταιρείας το τελευταίο 18μηνο αυξήθηκε κατά 30% και ο τζίρος ακολούθησε την ανοδική πορεία. Τα νέα ναυλοσύμφωνα μακράς διάρκειας που καλύπτουν το 78% του στόλου υπολογίζεται ότι θα φέρουν έσοδα 1,3 δισεκατομμυρίων στην εταιρεία.

Το 9μηνο του 2017 η ΤΕΝ είχε καθαρά έσοδα 17,7 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα έσοδα από τη διαχείριση του στόλου έφθασαν τα 60,3 εκατομμύρια δολάρια. Το ΕΒΙΤBΑ έκλεισε στα 163,3 εκατομμύρια δολάρια.

Κατά μέσο όρο το κάθε πλοίο είχε ημερήσιο ναύλο 19.141 δολάρια ενώ «ταξίδεψε» το 96,4% του στόλου. Η εταιρεία κατάφερε να μειώσει τα λειτουργικά της έξοδα κατά 2,5%.

«Με τα κέρδη του 9μηνου και ένα αναμενόμενα βελτιωμένο δ’ τρίμηνο αναμένουμε ότι το 2017 η ΤΕΝ θα γράψει μία ακόμη θετική χρονιά στην 24χρονη ιστορία της» επεσήμανε ο Γιώργος Σαρόγλου, Chief Operating Officer της ΤΕΝ: «Με την επέκταση του στόλου κατά 30% τους τελευταίους 18 μήνες και σήμερα όλα τα πλοία με πλήρη λειτουργικότητα , η ΤΕΝ έχει τοποθετηθεί στην αγορά στρατηγικά ώστε να αποκτήσει πλεονέκτημα σε ένα αναπτυσσόμενο περιβάλλον εξασφαλίζοντας τη συνέχιση της κερδοφορίας».

Νέες ναυλώσεις

Τις τελευταίες ημέρες η ΤΕΝ ανακοίνωση την μακροχρόνια ναύλωση τριών δεξαμενοπλοίων της. Η διάρκεια του κάθε ναυλοσυμφώνου είναι έξι χρόνια και τα έσοδα που αναμένονται ότι θα αγγίξουν τα 32 εκατομμύρια δολάρια.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.