15 Δεκ 2017

Μιχάλης Μαντζαφός: Το μέλλον της ναυτιλίας μέσα από την τεχνολογία





Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε η ετήσια συνάντηση ναυτικής τεχνολογίας που διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής τεχνολογίας, το διήμερα 12-13 Δεκεμβρίου στο Ίδρυμα Ευγενίδη.
Η θεματολογία επικεντρώθηκε στην Γαλάζια Ανάπτυξη και στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ναυτική τεχνολογία, ως συνθήκη για την ανάπτυξη των διαφόρων θαλάσσιων δραστηριοτήτων.


«Πιστεύω πως ο στόχος αυτός επετεύχθη με επιτυχία καθώς εκτός από τις επιστημονικές εργασίες, οι οποίες εστίασαν σε θέματα αέριων ρύπων, διαχείρισης έρματος, βιοκαύσιμα κλπ, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά και θέματα σχετικά με τις υπεράκτιες πλατφόρμες, την αξιοποίηση της κυματικής ενέργειας και φυσικά θέματα σχετικά με το ανθρώπινο παράγοντα και τη βελτίωση των τεχνικών εκπαίδευσης» τόνισε ο πρόεδρος του ΕΛΚΙΝΤ, Μιχάλης Μαντζαφός.
Το θέμα της στρόγγυλης τράπεζας εστίασε στο αυτόνομο πλοίο και τη ψηφιοποίηση της ναυτιλίας, με το εξειδικευμένο πάνελ που συμμετείχε να αναδεικνύει τις σημαντικότερες πτυχές ενός θέματος, το οποίο είναι βέβαιο ότι θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια.
Τα κεντρικά σημεία που αναδείχθηκαν από τους ομιλητές αφορούσαν σε θέματα:
1. τεχνικής φύσεως και ειδικότερα την υφιστάμενη ικανότητα συνδεσιμότητας και θέματα βασικού εξοπλισμού όπως οι σένσορες. Και στις δύο περιπτώσεις οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, ώστε να μην αποτελούν εμπόδιο στην υλοποίηση
2.κανονιστικής φύσεως, δεδομένου ότι στη παρούσα φάση δεν υπάρχει σχετικό νομικό και κανονιστικό πλαίσιο. Ωστόσο, όλες οι κλάσεις έχουν class rules.
3.επιχειρησιακής φύσεως και ειδικότερα την μετάβαση των τυπικών ναυτιλιακών γραφείων σε κέντρα ελέγχου και διαχείρισης των πλοίων
4. σε θέματα ασφάλειας και κυβερνοασφάλειας καθώς επίσης και
5. σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού και εκπαίδευσης αλλά και κοινωνικής αποδοχής.
Όπως αναδείχθηκε οι τεχνολογικές εξελίξεις αλλάζουν την φύση της ναυτιλίας αλλά όπως σημειώθηκε η μεγαλύτερη απειλή θα προέλθει από την αντίσταση στην προσαρμογή.
Επίσης αναδείχθηκε και το θέμα του φυσικού αερίου ως ναυτιλιακού καυσίμου καθώς και η δημιουργία της πρώτης ελληνική πλατφόρμας ενημέρωσης για τη ναυτιλιακή χρήση του φυσικού αερίου το Marine LNG Network, μία πρωτοβουλία κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα,  μέλη της οποία προέρχονται τόσο από το χώρο της ναυτιλίας όσο και της ενέργειας.
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους 300 και πλέον συνέδρους και τους φοιτητές από όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που παρακολούθησαν την Ετήσια Συνάντηση μας το διήμερο αυτό και  να εστιάσω στο ότι το ΕΛΙΝΤ δεν είναι μόνο ο κοινός τόπος συνάντησης μεταξύ του ακαδημαϊκού και του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά η αφετηρία νέων συνεργασιών για την υλοποίηση σχεδίων καθώς ήδη επιχειρήσεις του κλάδου έχουν έρθει σε επαφή με ερευνητές που παρουσίασαν τις μελέτες» δήλωσε ο Μιχάλης Μαντζαφός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.