18 Νοε 2017

Οικογένεια Γιορδαμλή (Prisma Electronics S.A.): Από τη Θράκη στις θάλασσες του κόσμου και το διάστημα

Στην αυγή της δεκαετίας του '90 τρία αδέλφια αποφάσισαν να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους, την ακριτική Αλεξανδρούπολη, γεμάτοι ιδέες και μεράκι που αποκόμισαν μετά από σπουδές και επαγγελματική εμπειρία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ενώνοντας τις δυνάμεις τους ιδρύουν τη δική τους εταιρεία πληροφορικής πριν καν συμπληρώσουν τα 30 τους χρόνια: την Prisma Electronics. Μία από τις πολλές, θα σκέφτηκαν κάποιοι εκείνα τα χρόνια.

Οι τρεις νέοι από την πρώτη ακριτική πόλη της Ευρώπης, ο Γιώργος στα 28 του χρόνια, ο Χρήστος στα 25 και ο Ηλίας στα 18 του, στόχευαν ψηλά αφού πρωταρχικός σκοπός τους ήταν η έρευνα και η ανάπτυξη και μετά το εμπόριο. Με έδρα πάντοτε την Ελλάδα, απέδειξαν στην πράξη ότι παρά το αρνητικό οικονομικό πλαίσιο και τα capital controls που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, αν υπάρχουν προγραμματισμός και όραμα, πολλά μπορεί να επιτευχθούν, αφού «όριο είναι μόνο ο ουρανός», που λένε και οι Αγγλοσάξονες.
Τα αδέλφια Γιορδαμλή, ο πρώτος με σπουδές στην Πληροφορική, ο δεύτερος στην Ηλεκτρολογία και τα Οικονομικά και ο βενιαμίν στην Πληροφορική με ειδίκευση στο Network Infrastructure, ακολούθησαν τον δρόμο που τους έδειξε, το επιχειρηματικό τους αστέρι και σχεδόν 30 χρόνια μετά είναι από εκείνους τους Ελληνες που έβαλαν και συνεχίζουν να βάζουν τη σφραγίδα τους και το λιθαράκι τους σε επιτεύγματα παγκόσμιας εμβέλειας για την ανθρωπότητα. Το 1996 αποφασίζουν να κάνουν «άλμα πίστης» στην επαγγελματική τους καριέρα και φτιάχνουν το δικό τους εργοστάσιο, με έδρα πάντοτε τη Θράκη, κίνηση που τους έδωσε νέα ώθηση και τους έβγαλε εκτός ελληνικών συνόρων. Συνοδοιπόρος στο έργο τους ο κ. Πέτρος Σουκουλιάς, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου. Συνεργάστηκαν και συνεργάζονται στο πείραμα του αιώνα, στο CERN, που είναι το μεγαλύτερο σε έκταση πειραματικό κέντρο πυρηνικών ερευνών, και ειδικότερα επί της σωματιδιακής φυσικής, στον κόσμο. Για τη συμμετοχή τους στο πείραμα του CERN έλαβαν χρυσό βραβείο βιομηχανίας.
Συνεργάζονται με την Airbus και τη European Space Agency για την κατασκευή καλωδιώσεων για τον δορυφόρο που θα σταλεί στο Διάστημα έχοντας ως αποστολή του να προσεγγίσει και να αναλύσει τον Ηλιο, τον Solar Orbiter. Επίσης, συνεργάζονται με πληθώρα ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων κατασκευάζοντας ηλεκτρονικά εξαρτήματα αμυντικού εξοπλισμού.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δε, έχουν εισέλθει δυναμικά στη ναυτιλία, εκεί όπου η Ελλάδα είναι παγκόσμια δύναμη. Και στον κλάδο αυτό καινοτομούν, αφού ύστερα από δέκα χρόνια ερευνών έριξαν στην αγορά το καινοτόμο σύστημα Laros, βραβευμένο με Technical Achievement Awards από τους Lloyd's. Είναι το μοναδικό σύστημα συλλογής δεδομένων στην παγκόσμια αγορά που χρησιμοποιεί έξυπνους ασύρματους-συλλέκτες πληροφοριών που η ίδια Prisma Electron­ics S.A. σχεδιάζει και κατασκευάζει. Αυτοί συνδέονται στους υφιστάμενους sensors του πλοίου και επιτρέπουν στην πλοιοκτήτρια εταιρεία να παρακολουθεί από το γραφείο την ενεργειακή απόδοση του πλοίου, καθώς και όλες τις λειτουργίες του δίνοντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και βοηθώντας στη μείωση του λειτουργικού κόστους.
Η εύκολη εγκατάσταση και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που επιφέρει η αξιοποίησή του έχουν οδηγήσει μέσα σε λίγα χρόνια περισσότερα από 250 πλοία ελληνικών και ξένων συμφερόντων να επιλέξουν το Laros.
Ανάμεσά τους είναι εταιρείες όπως η Danaos του δρος Ιωάννη Κούστα, η Thenamaris του κ. Ντίνου Μαρτίνου, η Star Bulk με επικεφαλής τον κ. Πέτρο Παππά, οι εταιρείες Pantheon Tankers και Alpha Bulkers της κυρίας Αννας Αγγελικούση και του κ. Φραγκίσκου Κανελλάκη, o όμιλος Τσάκου, o όμιλος Λάτση, οι Delta Tankers και Marmaras Navigation του κ. Διαμαντή Διαμαντίδη, η Seanergy της οικογένειας Ρέστη, η Soloi του κ. Στέλιου Ιωάννου, η Andriaki Shipping της οικογένειας Γουλανδρή, η Compagnie Maritime Belge (CMB).
Η Prisma εδρεύει στην Αλεξανδρούπολη, ενώ για τον ναυτιλιακό της βραχίονα διατηρεί γραφεία στην Ακτή Ποσειδώνος με προσωπικό 40 ατόμων. Απασχολεί συνολικά 85 άτομα, εκ των οποίων το 70% είναι ανώτατου μορφωτικού επιπέδου.
Κάθε χρόνο επενδύει το 25% του κύκλου εργασιών της στον Τομέα της Ερευνας και της Ανάπτυξης. Δραστηριοποιείται στην Ελλάδα ενώ πρόσφατα άνοιξε γραφείο στη Μεγάλη Βρετανία στοχεύοντας στην εκεί ναυτιλιακή αγορά.
Στα γραφεία της Prisma στην Αθήνα συναντήσαμε τον κ. Δημήτρη Θεοδωρακόπουλο, διευθυντή του Ναυτιλιακού Τομέα της εταιρείας με πολύχρονη πείρα στη διοίκηση και ανάπτυξη επιχειρήσεων. Παρούσα ήταν και η κυρία Δήμητρα Γιορδαμλή, η οποία είναι η πρώτη από τη νέα γενιά της οικογένειας που εισέρχεται στην επιχείρηση.
Ο κ. Θεοδωρακόπουλος ανέπτυξε τη φιλοσοφία και τους στόχους της εταιρείας.
Αναφερόμενος στην έμφαση που δίνει η Prisma σε θέματα έρευνας και ανάπτυξης επεσήμανε:
«Η Πρίσμα Ηλεκτρονικά ΑΒΕΕ έχει αναπτύξει μια μοναδική και ολοκληρωμένη πλατφόρμα IoT (Internet of Things) για τη ναυτιλία, το Laros, η οποία ήδη λειτουργεί σε εκατοντάδες πλοία. Μια ολοκληρωμένη λύση η οποία έχει προκύψει από δεκαετή ερευνητική προσπάθεια Ελλήνων επιστημόνων σε συνεργασία με δεκάδες πανεπιστήμια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και ενσωματώνει τεχνολογίες αιχμής σε τομείς όπως Μ2Μ (Machine-to-Machine) Interfaces, Smart Processing, Machine Learning, Fully Managed Wireless Networking, Remote Monitoring and Advanced Analytics, ώστε να επιτρέπει την απρόσκοπτη λειτουργία εντός των πλοίων. Κάθε χρόνο η εταιρεία επενδύει πάνω από το 25% του κύκλου εργασιών της στην έρευνα και την ανάπτυξη, με στόχο την παροχή ολοκληρωμένων λύσεων για υποστήριξη αποφάσεων πραγματικού χρόνου στις ναυτιλιακές σε θέματα αποδοτικής λειτουργίας, προβλεπτικής συντήρησης, ασφάλειας και περιβαλλοντολογικής συμμόρφωσης, με την αξιοποίηση Advanced Big Data Analytics μέσω της επιστήμης των μετρήσεων».
Με έμφαση στην ποιότητα, η εταιρεία έχει πιστοποιηθεί κατά ISO 9001 για όλες τις διαδικασίες παραγωγής και των προσφερόμενων υπηρεσιών της από το 1998.
Είναι μία από τις ελάχιστες ελληνικές βιομηχανίες πιστοποιημένη από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας για την παραγωγή ηλεκτρονικού εξοπλισμού και τον χειρισμό εμπιστευτικού υλικού.
Επιπρόσθετα, είναι μία από τις λίγες ελληνικές εταιρείες που έχουν λάβει πιστοποίηση κατά ISO 27001 για την ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων που υλοποιεί και κατά ISO 20000 για την ασφάλεια και ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών της, καθώς και περιβαλλοντολογικό ISO 14000.
Τεχνολογία αιχμής
Για τη στροφή της εταιρείας στη ναυτιλία με καινοτόμα τεχνολογία αιχμής τόνισε:
«Σήμερα δραστηριοποιούμαστε στην Ελλάδα και πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο στοχεύοντας σε ναυτιλιακές εταιρείες που επιθυμούν τη βέλτιστη αξιοποίηση των πλοίων και των πληρωμάτων τους, με συμμόρφωση με το κανονιστικό πλαίσιο, με σεβασμό στο περιβάλλον και την ασφαλή ναυσιπλοΐα. O κλάδος της ναυτιλίας, και ειδικά η απομακρυσμένη παρακολούθηση της κατάστασης των επιμέρους συστημάτων ενός πλοίου, η δημιουργία αυτοματοποιημένων αναφορών και η ανάλυση των μετρήσεων για τον εντοπισμό σημείων βελτίωσης ή δυσλειτουργιών στην καθημερινή λειτουργία ενός πλοίου, είναι για εμάς πρωταρχικός στόχος και επενδύουμε σημαντικά σε αυτόν. Η αναπτυξιακή πορεία που έχουμε στον κλάδο μέσω του πρωτοποριακού προϊόντος Laros και η αποδοχή του από αυτόν μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ελληνική αγορά, αλλά ταυτόχρονα επενδύουμε στην περαιτέρω ανάπτυξή μας προς τις ευρωπαϊκές χώρες, στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ασία.
Οι προκλήσεις στο σύγχρονο περιβάλλον της ναυτιλίας ολοένα αυξάνονται, καθώς η απαίτηση για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των εμπλεκομένων, των διαχειριστών, κρίνεται κάθε μέρα όλο και πιο επιτακτική. Η δύσκολα ελεγχόμενη κατανάλωση καυσίμων, η απρόβλεπτη συχνότητα μηχανικών βλαβών, η αυξανόμενη πίεση από τους ναυλωτές και τα νέα κανονιστικά πλαίσια περιβαλλοντολογικού αντικειμένου των διεθνών οργανισμών είναι απλώς μερικά από τα κομμάτια του παζλ που καλείται μια σύγχρονη ναυτιλιακή εταιρεία να λύσει».
Κάνοντας έναν απολογισμό για το 2017 αλλά και προβλέψεις για την επόμενη χρονιά επεσήμανε:
«Το 2017 για εμάς ήταν μια θετική χρονιά με σημαντική παρουσία σε πολλά τεχνικά συνέδρια και ημερίδες, επαύξηση της ερευνητικής προσπάθειας, με προσθήκη νέων επιστημόνων, αλλά και νέες εγκαταστάσεις σε πλοία. Η εταιρεία υλοποιεί ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο σε εξοπλισμό και έρευνα που θα της επιτρέψει να διεκδικήσει σημαντικά έργα στους τομείς της ναυτιλίας και του Διαστήματος, όπου ήδη έχει συνάψει σημαντικές συμβάσεις, με έμφαση στις τεχνολογίες ηλεκτρικής πρόωσης και EMC. Επενδύοντας συνεχώς στην εφαρμογή της τεχνολογίας που έχουμε αναπτύξει στη ναυτιλία, η εταιρεία επένδυσε στην εφαρμογή ποιοτικών διαδικασιών και σε εσωτερικές αλλαγές, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση των δεδομένων που λαμβάνονται από τα πλοία και τους τρόπους διάχυσης αυτών εντός της ναυτιλιακής, καθώς επίσης στο customer support και την εξωστρέφεια».
Οσο για το 2018, είπε: «Για το 2018 στόχοι μας είναι η περαιτέρω ανάπτυξη ενός μοντέλου υποστήριξης αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο σε συνεργασία με τις ναυτιλιακές με τις οποίες συνεργαζόμαστε, η περαιτέρω εξέλιξη του Laros και η ενσωμάτωσή του σε περισσότερα πλοία».
Οταν η συζήτηση ήρθε στις προκλήσεις της εποχής για μια αμιγώς ελληνική εταιρεία, ο κ. Θεοδωρακόπουλος είπε: «Στην Ελλάδα του 2017 οι προκλήσεις για μια αμιγώς ελληνική εταιρεία που καλείται όχι μόνο να αναπτυχθεί, αλλά πλέον να επιβιώσει έχουν πολλαπλώς αναφερθεί από πολλούς ειδικούς και είναι γνωστές σε όλους μας. Η πορεία της ναυτιλίας μας εξακολουθεί να είναι ανοδική, ωστόσο όταν οι λύσεις και τα προϊόντα μας καλούνται να ανταγωνιστούν εταιρείες-κολοσσούς του παγκόσμιου εμπορίου, η προσπάθεια πρέπει να είναι διαρκής και συντονισμένη. Η ναυτιλία ως αγορά δεν γνωρίζει σύνορα, συνεπώς δεν πρέπει να γνωρίζουν σύνορα ή άλλους περιορισμούς και οι λύσεις της Prisma Electronics. Το τρέχον οικονομικό πλαίσιο της χώρας μας προφανώς δεν είναι το πιο ευνοϊκό για την υγιή ανάπτυξη μιας εταιρείας σε μια απαιτητική αγορά όπως αυτή της ναυτιλίας. Ως εταιρεία καλούμαστε τις περισσότερες φορές να χρηματοδοτούμε πλήρως την όποια ενέργεια σε οποιαδήποτε αγορά του κόσμου και να απευθυνόμαστε, σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει σε αντίστοιχες εταιρείες του εξωτερικού. Επιπρόσθετα, παρά την ομολογουμένως διεθνή αναγνώριση και πιστοποίηση που έχουν τα προϊόντα μας, συχνά καλούμαστε να υπερασπιστούμε την ποιότητα και την αξιοπιστία των παρεχόμενων λύσεων όχι μόνο στο εξωτερικό, αλλά και ενώπιον των ελληνικών εταιρειών. Αυτό οφείλεται στο γενικότερο κλίμα αμφισβήτησης των ελληνικών λύσεων και προϊόντων, κάτι που πρέπει να σταματήσει».

Γιώργος Γιορδαμλής
πρόεδρος του Δ.Σ. της Prisma Electronics από το 1991 και μέλος Δ.Σ. εταιρειών στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο. Εχει σπουδές πάνω στην Πληροφορική και τη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Με πείρα 30 και πλέον χρόνων, είναι από τους πρωτοπόρους στον τομέα IT στην Ελλάδα με πιστοποιημένες γνώσεις από τις κορυφαίες εταιρείες πληροφορικής και επικοινωνιών. Εχει διατελέσει Project Manager σε μεγάλα έργα, τόσο εθνικά όσο και διεθνή, στους τομείς της ολοκλήρωσης συστημάτων, των δικτύων, της βιομηχανικής μηχανικής, των αισθητήρων, των οπτικών ινών, της νανοτεχνολογίας και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Κατά την τελευταία δεκαετία έχει κατευθύνει την Prisma Electronics στη δημιουργία και τη λειτουργία γραμμής παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ. Επίσης, έχει εμπλακεί σε έργα Ερευνας και Ανάπτυξης με ιδιαίτερη έμφαση στη διαχείριση γνώσης και τη δημοσίευση πολιτιστικού περιεχομένου σε «έξυπνες» συσκευές, καθώς και σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες στον τομέα της παρακολούθησης της κατάστασης και της αποτελεσματικότητας των πλοίων.
Χρήστος Γιορδαμλής
Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στην Ελλάδα καθώς και Management & Marketing στο LSE. Είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Prisma Electronics από το 1996 και μέλος Δ.Σ. εταιρειών με έμφαση στις νέες τεχνολογίες. Είναι εκλεγμένος πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών & Βιοτεχνιών Εβρου, καθώς και του Δικτύου Συνδέσμων Βιοτεχνιών & Βιομηχανιών Ακριτικών Περιοχών. Ο κ. Χρήστος Γιορδαμλής συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη των προϊόντων της Prisma Electronics με έμφαση στη διαχείριση γνώσης από αισθητήρες και ανθρώπους: PrismaSense ΙοΤ (Internet of Τhings), και τα συστήματα Laros και Xenagos. Κατευθύνει τα ερευνητικά έργα της εταιρείας, όπως η συνεργασία με οργανισμούς (π.χ. η Airbus και το CERN), ηλεκτρονικά κυκλώματα που χρησιμοποιούνται σε συστήματα ανανεώσιμης ενέργειας, νανο-υλικά, σύστημα ασύρματης παρακολούθησης της πίεσης των ελαστικών οχημάτων, βιομηχανικοί αυτοματισμοί ακριβείας, συστήματα παρακολούθησης σωστής λειτουργίας - απομακρυσμένης διάγνωσης και πρόγνωσης, εικονικά συστήματα πλοήγησης με χρήση RFID, υπολογιστών χειρός και δικτύων Wi-Fi, ανάπτυξη συστημάτων επαυξημένης διαχείρισης γνώσης πολιτιστικού περιεχομένου.
Ηλίας Γιορδαμλής
Με εξειδικευμένες σπουδές στο Network Infrastructure, είναι αντιπρόεδρος της Prisma Electronics. Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του πορείας στην πληροφορική έχει παρακολουθήσει μια σειρά από ειδικευμένα επιμορφωτικά και τεχνικά προγράμματα και έχει συνεργαστεί με κορυφαίους οίκους τεχνολογίας όπως οι Intel, Microsoft, Cisco, HP και Oracle. Εχει υλοποιήσει περίπλοκα και καινοτόμα έργα στον τομέα IT και Ασφάλειας Πληροφοριών όπως ο υπερυπολογιστής GRID στην Καβάλα, που είναι σε απευθείας σύνδεση με το CERN και επεξεργάζεται πληροφορίες του επιταχυντή στον οποίο επιβεβαιώθηκε πρόσφατα η ύπαρξη του σωματιδίου Higgs.Επίσης ειδικεύεται στα συστήματα προληπτικής συντήρησης και διαχείρισης πληροφοριών στη ναυτιλία και ηγείται του Τμήματος ΙΤ της πλατφόρμας Laros.
Δημήτρης Θεοδωρακόπουλος
Ο κ. Δημήτρης Θεοδωρακόπουλος είναι διευθυντής του Ναυτιλιακού Τομέα της Prisma Electronics από το 2015. Εχει κάνει σπουδές πάνω στον τομέα της Πληροφορικής και τη Διοίκηση Επιχειρήσεων και είναι κάτοχος ΜΒΑ. Εχει προϋπηρεσία 25 και πλέον χρόνων σε θέσεις Εμπορικής Διεύθυνσης και Ανάπτυξης σε μεγάλες εταιρείες.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.