15 Νοε 2017

Σοβαρή κόντρα ΟΛΠ-υπουργού Ναυτιλίας για το ν/σχέδιο εγείρει ζήτημα αποζημιώσεων





Σε κατά μέτωπο αντιπαράθεση με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής βρίσκεται από χθες ο ΟΛΠ και οι κινέζοι επενδυτές.  Αιτία είναι οι αλλαγές που φέρνει το υπό συζήτηση στην Επιτροπή Εμπορίου νομοσχέδιο του ΥΝΑΝΠ  σ τον τρόπο ανάθεσης αποκομιδής των στερεών και υγρών  αποβλήτων  πλοίων.

Η κόντρα είναι σκληρή και σύμφωνα με πληροφορίες εγείρεται από την πλευρά του ΟΛΠ ζήτημα  αποζημίωσης  με βάση  τη σύμβαση παραχώρησης.
Πιο συγκεκριμένα εκπρόσωποι της διοίκησης του Οργανισμού αλλά και η νομική υπηρεσία έδωσαν το παρών στην Επιτροπή έθεσαν θέμα ειδικά για το άρθρο 106 του νομοσχεδίου  και ζήτησαν την απόσυρσή του.  Τόνισαν ότι το συγκεκριμένο άρθρο , συνιστά ουσιώδη παραβίαση  των όρων της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και Ελληνικού Δημοσίου που κυρώθηκε με τον νόμο 4404/2016.
Ήδη από τις 3 Νοεμβρίου 2017 η διοίκηση του ΟΠΛΠ με ολοσέλιδη επιστολή της προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής  Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή  η οποία κοινοποιήθηκε στους αρμόδιους φορείς έκανε σαφείς τις θέσεις της περί παροχής υπηρεσιών περισυλλογής αποβλήτων πλοίων και καταλοίπων φορτίων.
 Ο ΟΛΠ  όχι μόνο  επεσήμανε  όχι μόνο ότι το άρθρο 106  είναι αντίθετο  με τη σύμβαση παραχώρησης αλλά   μέσω της νομικής του υπηρεσίας ζήτησε να τηρηθούν τα προβλεπόμενα  στη σύμβαση παραχώρησης.
 Επίσης  ζήτησαν ρητά  να υπάρξει ειδική αναφορά περί αποκλειστικής  εφαρμογής των διατάξεων αυτής της διαδικασίας που εφαρμόζει ο ΟΛΠ για την επιλογή  υποπαραχωρησιούχων  για τη συγκεκριμένη υπηρεσία,  τροποποιούμενη κατάλληλα η παράγραφός 27 του άρθρου 106 ώστε να αρθεί κάθε ερμηνευτική δυσκολία και να διαχωριστούν οι δημόσιοι φορείς από τον ΟΛΠ που είναι ιδιωτικοποιημένος.
Και η ΕΛΙΜΕ-Ένωση Λιμένων Ελλάδος , παρ’ όλα που τα περισσότερα μέλη της είναι Δημόσια Λιμάνια τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου και της συγκεκριμένης διάταξης.
Κύκλοι της αγοράς  έθεσαν το θέμα ότι δεν είναι ξεκάθαρο το επιχειρηματικό περιβάλλον μέσα στο οποίο γίνονται ή καλούνται να γίνουν μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα.    

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.