28 Νοε 2017

Αυξήθηκε ο αριθμός των ασφαλισμένων πληρωμάτων σε πλοία







Στατιστικά στοιχεία  για την ασφάλιση πληρωμάτων πλοίων έδωσε στη δημοσιότητα η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος. Τα στοιχεία αφορούν το2016.
Συνολικά 966 συμβόλαια αναφορικά με την ασφάλιση πληρωμάτων πλοίων ήταν σε ισχύ το 2016, αριθμός   σταθερός  σε σχέση με το 2015 που ήταν 962. Το αντίστοιχο πλήθος των ασφαλισμένων θέσεων εργασίας ανήλθε στις 19.536 αυξημένο κατά 0,8% έναντι του 2015.


Δηλώθηκαν 1.727 ζημιές  έναντι 1.819 το 2015 για τις οποίες  καταβλήθηκε το συνολικό ποσό των  800 χιλιάδες ευρώ  και σχηματίστηκε απόθεμα εκκρεμών αποζημιώσεων 1,6 εκατ.  Τα αντίστοιχα μεγέθη για το 2015 ήταν 1,3 εκατ.  και 1,7 εκατ.

Από τα ανωτέρω πλήθη και ποσά, υπολογίζονται οι μέσοι δείκτες αποζημιώσεων και προσεγγίζεται η μέση συχνότητα ζημίας. Ο υπολογισμός έγινε  με βάση τις ασφαλισμένες θέσεις εργασίας.
«Η έρευνα για τη συγκέντρωση των δεδομένων έγινε με ειδικά διαμορφωμένο ερωτηματολόγιο στο οποίο απάντησαν 4 ασφαλιστικές επιχειρήσεις – μέλη. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις εκτιμάται ότι συγκεντρώνουν το σύνολο της κάλυψης των πληρωμάτων πλοίων μεταξύ των επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα» επισημαίνεται στην έρευνα.

 Σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία συλλέχθηκαν για το 2016, διαπιστώνεται ότι η κατανομή των  καταβεβλημένων  αποζημιώσεων ανά αιτία δεν έχει μεταβληθεί ουσιαστικά.
Το 36% των αποζημιώσεων έχει σχέση με την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη και το 34% αντίστοιχα οφείλεται σε αίτια που έχουν σχέση με την πρόσκαιρη ανικανότητα.
Παρομοίως, η κατανομή των εκκρεμών αποζημιώσεων ανά αιτία δεν έχει μεταβληθεί σημαντικά. Οι περισσότερες εκκρεμείς αποζημιώσεις αφορούν σε αίτια σχετικά με την πρόσκαιρη ανικανότητα (37%) ενώ μεγάλη συμμετοχή έχει και η νοσοκομειακή περίθαλψη (23%).
Ο μερισμός της παραγωγής του κλάδου ανά κανάλι διανομής είχε ως εξής: τα ανεξάρτητα δίκτυα (μεσίτες, πράκτορες) συμμετέχουν κατά 71,8%, οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι (ιδιόκτητο δίκτυο) 21,3% και οι απευθείας πωλήσεις 6,9%.
Σύμφωνα με την μελέτη των αποζημιώσεων, το συνολικό ύψος της αποζημίωσης για τις ζημιές κάθε έτους είναι δυνατόν να εκτιμηθεί ικανοποιητικά μετά από 4-5 έτη από την έκδοση του ασφαλιστηρίου συμβολαίου.
Ανάλυση αιτιών για τις πληρωθείσες αποζημιώσεις

Σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία συλλέχθηκαν για το 2016, διαπιστώνεται ότι η κατανομή των πληρωθεισών αποζημιώσεων ανά αίτιο δεν έχει μεταβληθεί ουσιαστικά πέρα από την μείωση αυτών που συνδέονται με την πρόσκαιρη ανικανότητα και την αύξηση όσων συνδέονται με την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη. Αυτές οι δύο αιτίες αντιπροσωπεύουν αθροιστικά το 70,1% των  καταβληθέντων  αποζημιώσεων του έτους 2016.

Άλλα αίτια αποζημιώσεων αφορούν σε θανάτους (6,4%), νοσοκομειακή περίθαλψη (17,1%) και παλιννοστήσεις-αντικαταστάσεις (6,2%).

Ανάλυση αιτιών για τις εκκρεμείς αποζημιώσεις
Η  κατανομή των εκκρεμών αποζημιώσεων δεν μεταβλήθηκε σημαντικά. Οι περισσότερες εκκρεμείς αποζημιώσεις αφορούν σε αίτια σχετικά με την πρόσκαιρη ανικανότητα (37,4%), της νοσοκομειακής περίθαλψης (22,9%), των παλιννοστήσεων-αντικαταστάσεων (19,2%), ενώ οι υπόλοιπες μοιράζονται μεταξύ των θανάτων (11,5%) και της εξωνοσοκομειακής περίθαλψης (8,9%).
Δεν καταγράφηκαν εκκρεμείς αποζημιώσεις που να αφορούν σε γεγονότα σχετικά με μόνιμη ανικανότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.