5 Οκτ 2017
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού «ανοίγει» τον φάκελο εξαγοράς της HSW
H χρονιά τελείωσε ουσιαστικά για την ελληνική ακτοπλοία και τώρα άρχσε ο απολογισμός για να γίνει και ο...λογαριασμός του έτους.
Όμως στα μεγάλα γραφεία των Ομίλων η προσοχή είναι στραμμένη στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η οποία εξετάζει κάθε λεπτομέρεια της συμφωνίας του Ομίλου Attica για την εξαγορά του 50,3% των μετοχών της Hellenic Seaways από την Τράπεζα Πειραιώς που είχε το 40,5% και από μικρομετόχους της ακτοπλοϊκής εταιρείας.
Πρόκειται για καταρχήν συμφωνία η οποία ανακοινώθηκε στα μέσα του περασμένου Αυγούστου. Όμως δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί εάν προηγουμένως δεν ανάψει το «πράσινο φως» η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Και αυτό γιατί ο Όμιλος Attica έχει θυγατρικές την Βlue Star Ferries που είναι ευθέως ανταγωνιστική της HSW και τη Superfast Ferries.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, από την ημέρα ανακοίνωσης της συμφωνίας η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει τρεις μήνες περιθώριο για να εκδώσει το πόρισμα. Υπάρχει βέβαια και μια δυνατότητα 20ήμερης παράτασης. Η ανακοίνωση εξεδόθη στις 11 Αυγούστου.
«Προς το παρόν η Επιτροπή Ανταγωνισμού ζητάει συνεχώς στοιχεία και πληροφορίες. Ουσιαστικά τώρα άρχισε η μελέτη της υπόθεσης».
Όσον αφορά το ενδεχόμενο παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού (DG Comp) εφόσον προσφύγει ο Όμιλος Γκριμάλντι που μέσω της θυγατρικής του «Μinoan Lines» έχει το 48,53% της Hellenic Seaways, οι ίδιοι κύκλοι δήλωσαν:
«Το οικονομικό μέγεθος της συμφωνίας είναι σχετικά μικρό για να παρέμβει η ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση όμως σημαντικό ρόλο θα παίξει το κατά πόσο καλά τεκμηριωμένο θα είναι το πόρισμα της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Μέχρι να εκδοθεί όλοι θα είναι σε αναμονή».
Όσον αφορά την HSW σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει μια ακόμη κερδοφόρα χρονιά αφού οι στόχοι που είχε θέσει η διοίκησή της για το 2017 όχι μόνο επετεύχθησαν αλλά και ξεπεράστηκαν.
Τα έσοδα της HSW από 104 εκατ. ευρώ το 2014 ανήλθαν στα 132 εκατ. ευρώ το 2015 και κυμάνθηκαν στο ίδιο επίπεδο το 2016, μία χρονιά που δεν υπήρξαν έσοδα από τη μεταφορά προσφύγων από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου στην ηπειρωτική χώρα.
Τα EBITDA από 6,5 εκατ. ευρώ το 2014 ανέβηκαν στα 24,6 εκατ. ευρώ το 2015 και στα 18 εκατ. ευρώ το 2016, ενώ τα καθαρά κέρδη από 3,9 εκατ. ευρώ το 2015 αυξήθηκαν στα 6,5 εκατ. ευρώ το 2016. Ο δανεισμός μειώθηκε από τα 183 εκατ. ευρώ στα 143 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2016. Επίσης, η HSW αγόρασε και ένα πλοίο, το νυν «Νήσος Σάμος», με ίδια κεφάλαια.
ΠΗΓΗ: newmoney.gr
Mερική αναδημοσίευση
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.