13 Οκτ 2017

Νικ.Τσάκος: Game of...Tons για την ΤΕΝ με το μεγαλύτερο ναυπηγικό πρόγραμμα

Ο Νίκος Τσάκος με την βρετανίδα πρέσβη στην Αθήνα, Κέιτ Σμίθ
Με full force θα κινηθεί το 2018 η εισηγμένη στην αμερικανική χρηματαγορά ναυτιλιακή εταιρεία ΤΕΝ του Νίκου Τσάκου. Πρόκειται για μία χρονιά σημαδιακή αφού συμπληρώνει τα 25 χρόνια από τη ίδρυσή της. Η εταιρεία ολοκλήρωσε τον Οκτώβριο το μεγαλύτερο ναυπηγικό της πρόγραμμα που περιελάμβανε 15 πλοία, Product tankers, Suttle tankers και LNG. Ο στόλος της ΤΕΝ αποτελείται από 65 πλοία συνολικής χωρητικότητας 7,2 εκατομμυρίων τόνων εκ των οποίων τα 63 είναι δεξαμενόπλοια και δύο LNG.


« Και τα 15 πλοία της ΤΕΝ είναι χρονοναυλωμένα σε μακροχρόνιες ναυλώσεις διάρκειας από 10 έως 15 ετών. Τώρα μπαίνουμε στο 2018 με την εταιρεία full fοrce, με όλες τις... μεταγραφές μας» επεσήμανε στο newmoney.gr ο Νίκος Τσάκος στο περιθώριο του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στ ο πλαίσιο του 11ου Strategic Meeting της ΤΕΝ.

Όσον αφορά σε νέες αγορές πλοίων τόνισε: «Πλοία θα αγοράσουμε εφόσον έχουμε δουλειά. Δεν θα πάρουμε «παλτά» όπως λένε στο ποδόσφαιρο».

Για την εικόνα της ναυλαγοράς τα επόμενα χρόνια επεσήμανε: « Η ναυλαγορά θα επανέλθει σιγά-σιγά. Για τα δεξαμενόπλοια θα κυμανθεί περίπου στα ίδια με τα σημερινά επίπεδα ενώ αναμένεται κάπως καλύτερη για τα πλοία μεταφοράς ξηρό φορτίο».

Game of... Tons

Στη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο ο Νίκος Τσάκος παρομοίωσε τη ναυτιλία ως ένα Game of Tons ένα παιχνίδι με τους τόνους, την χωρητικότητα των πλοίων, σε μία παράφραση του τίτλου της δημοφιλούς σειράς Game of Thrones. Σε αυτή την εικόνα ενέταξε και την ΤΕΝ την πορεία της οποίας χώρισε σε έξι κύκλους.
1. Ο 1ος κύκλος από το 1993 έως το 2001 που η εταιρεία ήταν εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Όσλο και από τέσσερα πλοία έφθασε να έχει 22 συνολικής χωρητικότητας 250.000 τόνων.
2. Ο 2ος αφορούσε τα πρώτα χρόνια της ΤΕΝ στην αμερικανική χρηματαγορά 2002-2005 που από τα 22 πλοία ο στόλος έφθασε να έχει 46.
3. Ο 3ος κύκλος αναφέρεται στην εξισορρόπηση 2006-2009 όταν η εταιρεία πούλησε σε πάρα πολύ καλές τιμές έξι πλοία της και από τα 46 ο στόλος της μειώθηκε στα 40 αλλά τα κέρδη ήταν μεγάλα.
4. Ο 4ος κύκλος αφορά τις χρονιές 2010-2013 με νέες επενδύσεις της ΤΕΝ σε πλοία ανεβάζοντας την δύναμή της από τα 40 στα 50 κομμάτια.
5. Ο 5ος κύκλος είναι η βιομηχανική όπως την αποκάλεσε περίοδος της ΤΕΝ 2014-2017 όταν από τα 50 πλοία ανέβηκε στα 65 συνολικής χωρητικότητας 7,5 εκατομμυρίων τόνων.
6. Ο 6ος κύκλος αρχίζει τώρα για την ΤΕΝ σύμφωνα με τον Νίκο Τσάκο και έχει τίτλο «navigating the industrial age».

Η βρετανίδα πρέσβης

Επίσημη προσκεκλημένη της ΤΕΝ, ήταν η βρετανίδα πρέσβης Κέιτ Σμιθ.
Αναφερόμενη στην ελληνική ναυτιλία επεσήμανε ότι «έχει μεγάλες ικανότητες να αλλάζει και να προσαρμόζεται στις αλλαγές γεωπολιτικές και οικονομικές που γίνονται παγκοσμίως».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο BREXIT που θα γίνει επισήμως στις 29-3-2019. Υπογράμμισε ότι η Μεγάλη Βρετανία θα ακολουθήσει μεν αυτόνομη οικονομική και εμπορική πολιτική αλλά παράλληλα επεσήμανε ότι η χώρα της θέλει βαθιά και ειδική συνεργασία με την ΕΕ σε θέματα ασφάλειας, εμπορίου, δικαστικά-νομοθετικά.

Ιδιαίτερα στάθηκε στην αναγκαιότητα ύπαρξης ενός τελωνιακού συστήματος που θα εξασφαλίσει την συνεχή εμπορική ροή μεταξύ της Μ. Βρετανίας και της ΕΕ για να προσθέσει:

«Η Μεγάλη Βρετανία θα συνεχίσει την ανεξάρτητη εμπορικής της πολιτική, παγκοσμίως, τόσο με παλιούς όσο και με καινούργιους φίλους» και συμπλήρωσε:

«Φεύγοντας από την ΕΕ δεν σημαίνει ότι φεύγουμε από την Ευρώπη. Θα προχωράμε χέρι-χέρι. Θέλουμε οι πολίτες των χωρών της ΕΕ να συνεχίσουν να ζουν στην Μεγάλη Βρετανία όπως και οι Βρετανοί να συνεχίσουν τη ζωή τους στην ΕΕ».

BREXIT και Ναυτιλία

Όσο αφορά τη ναυτιλία μετά το Brexit η Κέιτ Σμίθ δήλωσε: «Η ναυτιλία είναι ένα βασικότατο κομμάτι της βρετανικής οικονομίας. Μετά το BREXIT θα υπάρξουν ευκαιρίες. Θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός. Η Μ. Βρετανία θα δώσει μεγάλο βάρος στην τεχνολογία και θα αναζητήσει νέες εμπορικές ευκαιρίες, ενώ στοχεύει και στη ναυπηγική βιομηχανία. Η ναυτιλία είναι ένα success story.

Η Μεγάλη Βρετανία είναι παγκόσμιος ηγέτης στη ναυτιλιακή βιομηχανία και στηρίζει χιλιάδες επαγγέλματα» και συμπλήρωσε:

«Η Αγγλία θα παραμείνει ελκυστικά για τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Το BREXIT θα οδηγήσει σε νέους εμπορικούς δρόμους. Θα δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για επενδύσεις στη ναυτιλία με βάση το Λονδίνο».

Όχι ναυπηγήσεις στην Κορέα

Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του αμερικάνου Daniel Speckhard senior fellow του Brooking Institution με θέμα "Global Political and Scurity Outlook».
Ο Αμερικάνος Daniel Speckhard του Brooking Institution

«Για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο δεν κάνουμε τα πράγματα καλύτερα από τους προηγούμενους» τόνισε αρχικά. Αναφέρθηκε στον παγκόσμιο ψηφιακό πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη και ο οποίος θα ενταθεί προειδοποιώντας τις ναυτιλιακές εταιρείες να λάβουν τα μέτρα τους όσο είναι καιρός χωρίς αυτό βέβαια να τις εξασφαλίζει πλήρως.

«Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με τις κυβερνοεπιθέσεις» τόνισε στους παρευρισκόμενους.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε τις αλλαγές που γίνονται παγκοσμίως και αναφέρθηκε , στη βιομηχανία της πληροφόρησης, στην κλιματική αλλαγή, στις αλλαγές του παγκόσμιου γεωπολιτικού status quo αλλά και στην παγκοσμιοποίηση.

Με τις εξελίξεις μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας-Κίνας-Β.Κορέας και Ν.Κορέας που δημιουργούν νέα δεδομένα και μια ρευστότητα. Στο σημείο εκείνο απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της ναυτιλιακής βιομηχανίας να είναι προσεκτικοί με τις ναυπηγήσεις που κάνουν στη Νότιο Κορέα: «Να μην βάζετε όλες τις ναυπηγήσεις σας στη Νότιο Κορέα. Να τα μοιράζετε και σε άλλα κράτη» ήταν η προτροπή του.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr
Αναδημοσίευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.