8 Οκτ 2017

Το «BlueGrowth» φέρνει ανάπτυξη

Tου Πέτρου Κόκκαλη*

Τo BlueGrowth είναι ο 1ος διαγωνισμός καινοτομίας για τη θαλάσσια οικονομία που ξεκίνησε το 2014, με αποστολή να στηρίξει καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες ώστε να ενισχύσουν τις παραδοσιακές οικονομικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τη θαλάσσια οικονομία, δημιουργώντας, ως αποτέλεσμα, νέες θέσεις εργασίας και ένα νέο οικοσύστημα επιχειρήσεων και πρωτοβουλιών θέτοντας τη θάλασσα ξανά και υπό νέο πρίσμα στην πρωτοπορία της βιώσιμης ανάπτυξης του τόπου.
H διαδικασία πραγματοποιείται μέσα από τον διαγωνισμό του BlueGrowth, ο οποίος έλαβε μέρος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το 2017 και αποτελεί μία από τις πλέον επιτυχημένες πρωτοβουλίες ανάδειξης νεοφυών επιχειρήσεων όχι μόνο σε τοπικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο.
Αυτό επιβεβαιώνεται και από τη διάκρισή μας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα URBACT III, με τίτλο «Good Practice Call». Η πρόταση του Δήμου Πειραιά για τον διαγωνισμό καινοτομίας επελέγη μεταξύ των 270 προτάσεων και ο Πειραιάς έλαβε τον τίτλο «Πόλη Καλής Πρακτικής URBACT». Το πιο σημαντικό που πρέπει να αναφερθεί είναι το αποτέλεσμα το οποίο είναι πλέον μετρήσιμο. Έχουν ξεκινήσει 20 επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν δημιουργήσει 60 νέες θέσεις εργασίας. Πολύ σημαντικό επίσης είναι ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 35 εκδηλώσεις σε αυτήν την κοινότητα, εκδηλώσεις που αφορούν σε πιο ειδικά κοινά όπως «opendata και maritime economy», τουρισμό και καινοτομία. Οι παραπάνω εκδηλώσεις έχουν λειτουργήσει στη σύσφιγξη αυτής της σχέσης.
Το «BlueGrowth» αντιπροσωπεύει για εμάς όλα όσα οραματιζόμαστε για την ανάπτυξη του Πειραιά: Καινοτομία, Εξωστρέφεια, Επιχειρηματικότητα με επίκεντρο τη θάλασσα και σταθερό βλέμμα προς τη θάλασσα. Εκεί βρίσκονται οι δυνατότητες ανάπτυξής του σε ένα διεθνές περιβάλλον με κύριους άξονες τη ναυτιλία και τον τουρισμό.
Φέτος, η διοργάνωση εξελίσσεται και ωριμάζει ακόμα περισσότερο, εξασφαλίζοντας ποιότητα τόσο στην επιλογή των υποβαλλόμενων προτάσεων όσο και στη διαδραστικότητα και αμεσότητα της επικοινωνίας των υποψηφίων με τους μέντορες και τα μέλη του συμβουλίου του Bluegrowth.
Θα προέτρεπα όποιον έχει καινοτόμα ιδέα πάνω στη θαλάσσια οικονομία ή βρίσκεται στη φάση του scaleup να δηλώσει συμμετοχή στον 4ο διαγωνισμό Bluegrowth Piraeus, ο οποίος θα είναι ανοικτός μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου (http://www.bluegrowth.gr/register/). Στόχος μας είναι η ημέρα μετά το διαγωνισμό να αποτελέσει την αρχή για μια νέα ιδέα, η οποία θα ενσαρκώνει την ουσία και το πραγματικό νόημα του BlueGrowth: αυθεντικότητα, δημιουργικότητα, καινοτομία και συνεργατικότητα. Η ομάδα του BlueGrowth, μαζί με την αειφορια και τη «δεξαμενή» μεντόρων θα βρισκόμαστε στη διάθεση των συμμετεχόντων για οποιαδήποτε ανάγκη ή πρόκληση παρουσιαστεί. Δεσμευόμαστε να είμαστε παρόντες σε όλη τη διαδικασία μετατροπής της ιδέας - σπόρου σε ένα εδραιωμένο, δυνατό, μελλοντικό «παίκτη» της μπλε οικονομίας.
Όραμά μας είναι να γίνει ο Πειραιάς ένα σύγχρονο ναυτιλιακό κέντρο, όπου θα αλληλεπιδρούν και θα συνεργάζονται ναυτιλιακές εταιρείες, νεοφυείς καινοτόμες επιχειρήσεις, η ακαδημαϊκή κοινότητα, ερευνητικοί φορείς και το σύνολο του εμπορικού, βιοτεχνικού και βιομηχανικού κόσμου της πόλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.