20 Οκτ 2017
Φρέναρε το ΑΕΠ της Κίνας στη σκιά των υψηλών χρεών
Η κινεζική οικονομία κατέβασε ταχύτητα στο τρίτο τρίμηνο, με το ΑΕΠ να αναπτύσσεται με ρυθμούς 6,8% από 6,9% του δευτέρου τριμήνου, με τα υψηλά επίπεδα χρέους νοικοκυριών και επιχειρήσεων να ρίχνουν βαριά σκιά στον κινεζικό «δράκο» και με την κεντρική τράπεζα να προειδοποιεί για τον κίνδυνο απότομης κατάρρευσης των τιμών.
Παρά τη μικρή επιβράδυνση του δεύτερου τριμήνου, οι επιδόσεις της κινεζικής οικονομίας παραμένουν σταθερές και σε τροχιά να υπερβούν το στόχο της κυβέρνησης του Πεκίνου για ανάπτυξη κοντά στο 6,5% φέτος. Από την άλλη πλευρά, το ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου εγείρει αμφιβολίες για το κατά πόσον θα υλοποιηθούν οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, Ζου Σιαοτσουάν, ο οποίος εκτίμησε ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο έχει περιθώρια να αναπτυχθεί με ρυθμούς 7% στο δεύτερο εξάμηνο.
Οι αναλυτές αποδίδουν τη σταδιακή επιβράδυνση του ΑΕΠ στην αναμενόμενη μείωση των επενδύσεων σε ακίνητα και κατασκευές, καθώς ολοένα και περισσότερα αστικά κέντρα της Κίνας επιχειρούν την αποθέρμανση στις τιμές κατοικιών, την ώρα που οι προσπάθειες των αρχών του Πεκίνου για όρια στα ριψοκίνδυνα δάνεια ωθούν προς τα πάνω το κόστος δανεισμού.
Η οικονομία της Κίνας έχει εκπλήξει ευχάριστα τις αγορές και τους επενδυτές με τη δυναμική ανάπτυξη από τις αρχές του έτους, ανάπτυξη που στηρίζεται στην «αναγέννηση» κλάδων, όπως ο χάλυβας. Από την άλλη, εγείρονται ανησυχίες για τον ολοένα και πιο ισχυρό ρόλο του κράτους στην οικονομία, την ώρα που διεθνείς οργανισμοί, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προειδοποιούν ότι η κινεζική ανάπτυξη στηρίζεται υπερβολικά σε μέτρα που τροφοδοτούνται με χρέος.
Ο διοικητής της κινεζικής κεντρικής τράπεζας προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες, υπογραμμίζοντας χθες ότι το Πεκίνο θα αντιμετωπίσει τους κινδύνους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια «στιγμή Μίνσκι», καθώς παραδέχτηκε ότι τα επίπεδα χρέους επιχειρήσεων είναι σχετικά υψηλά και ότι τα χρέη των νοικοκυριών αυξάνονται με υπερβολικά ταχείς ρυθμούς. Η «στιγμή Μίνσκι» αφορά την αιφνίδια κατάρρευση στις τιμές ενεργητικού έπειτα από μια μακρά περίοδο ανόδου, κατάρρευση που πυροδοτείται από συναλλαγματικές πιέσεις ή πιέσεις λόγω χρέους. Η θεωρία έλαβε το όνομά της από τον οικονομολόγο Χάιμαν Μίνσκι. Οι προειδοποιήσεις του κ. Ζου για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η κινεζική οικονομία έρχονται σε αντίθεση με τις ιδιαίτερα ρόδινες προβλέψεις των περισσότερων Κινέζων αξιωματούχων.
Οι ανησυχίες για τη ραγδαία αύξηση του κινεζικού χρέους ήταν ένας από τους λόγους που η S&P υποβάθμισε την πιστοληπτική κατάταξη της Κίνας τον προηγούμενο μήνα, έπειτα από την υποβάθμιση της Moody’s τον Μάιο.
Το ΔΝΤ προβλέπει ότι το συνολικό, εκτός χρηματοπιστωτικού τομέα, χρέος της Κίνας θα αυξηθεί σχεδόν στο 300% του ΑΕΠ έως το 2022 από 242% πέρυσι.
Το σκάσιμο μιας κινεζικής «φούσκας» θα μπορούσε να κλονίσει εκ νέου τις διεθνείς αγορές, με απρόβλεπτες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία, η ανάπτυξη της οποίας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην κινεζική ατμομηχανή.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.