12 Ιουν 2015

Η ελληνόκτητη ναυτιλία ελέγχει το 16% του παγκόσμιου στόλου




Tις τελευταίες δεκαετίες η ελληνόκτητη ναυτιλία βρίσκεται αδιαλείπτως στην πρώτη θέση στη διεθνή κατάταξη ελέγχοντας πάνω από το 16% της παγκόσμιας χωρητικότητας σε τόνους, ενώ το ελληνικό νηολόγιο βρίσκεται στις πρώτες θέσεις  εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ειδικότερα, η ελληνόκτητη ναυτιλία σύμφωνα με τον ναυλομεσιτικό οίκο Clarksons τον Μάρτιο του  2015, εμφανίζει συνολική χωρητικότητα 181,7 εκατ. gt και ελέγχει 5.057 ποντοπόρα πλοία άνω των 100 gt.

 Παράλληλα 522 πλοία 30 εκατ. gt ή το 16,5% του υφιστάμενου στόλου που είναι υπό ναυπήγηση διεθνώς είναι ελληνικών συμφερόντων. Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία από το IHS Fairplay World Shipping Encyclopaedia  τον Ιανουάριο του 2015, η ελληνόκτητη ναυτιλία αντιπροσωπεύει το 18,82% του παγκόσμιου στόλου πλοίων μεταφοράς φορτίων χύδην και το 26,50% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενοπλοίων μεταφοράς αργού πετρελαίου σε dwt.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων εφοπλιστών προέρχεται από το ναυτεργατικό δυναμικό της χώρας. Ναυτικοί που έγιναν καπετάνιοι και αργότερα απέκτησαν μερίδιο ή και ολόκληρο πλοίο για να εξελιχθούν αργότερα σε μεγάλους πλοιοκτήτες. Ως νησιωτική χώρα η Ελλάδα μπορεί να καυχιέται για το πόσοι νησιώτες από την Χίο, την Άνδρο, την Κρήτη, την Σαντορίνη, την Σύρο, την Κάσο, την Κεφαλονιά αλλά και από αλλού, όπως και Έλληνες από την ηπειρωτική χώρα, ξεκίνησαν από το μηδέν για να εξελιχθούν σε πρωταγωνιστές της διεθνούς βιομηχανίας θαλασσίων μεταφορών.

“Πρόκειται για το λεγόμενο «ελληνικό ναυτιλιακό θαύμα» που αποτελεί το ελληνικό αντίστοιχο του «αμερικανικού ονείρου». Σήμερα περισσότερο από ποτέ η θάλασσα, και ειδικότερα η ελληνική ποντοπόρος ναυτιλία, μπορεί να αποτελέσει διέξοδο για την ανεργία και την οικονομική κρίση αρκεί να υποστηριχθεί και να μην γίνουν ιστορικά λάθη και υπονομευθεί η ανταγωνιστικότητά της στα πλαίσια συμβιβασμών και πιέσεων που εκπορεύονται από ιδιοτελή ανταγωνιστικά συμφέροντα που κυρίως εκπροσωπούν ναυτιλίες άλλων χωρών ανταγωνιστικών προς την Ελληνική όπως η Γερμανική κ.α.” επισημαίνει σε έκθεσή της η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.
 ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.