28 Σεπ 2012

Από το 2013 το νέο πλαίσιο λειτουργίας του ελληνικού νηολογίου

 Από το 2013 η ελληνική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να εγγυηθεί τη λειτουργία του νέου πλαισίου λειτουργίας του ελληνικού νηολογίου ώστε να μπορέσει να πείσει κυρίως τους Έλληνες πλοιοκτήτες να φέρουν περισσότερα πλοία στο ελληνικό νηολόγιο. Αυτό επεσήμανε στον πρόεδρο, Χαράλαμπο Φαφαλιό, και στα μέλη της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου (Greek Shipping Cooperation Committee) ο υπουργός Ναυτιλάις και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης.


«Μέσα στον Οκτώβριο θα γίνει από πλευράς Υπουργείου η παρουσίαση του νέου πλαισίου  για το ελληνικό νηολόγιο. Πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση να εγγυηθούμε τη λειτουργία του στην αρχή του νέου έτους» τόνισε ο υπουργός

Oι Έλληνες εφοπλιστές του City θα στηρίξουν το ελληνικό νηολόγιο

Για την επανασύσταση του Υπουργείου Ναυτιλίας συνεχάρησαν οι Έλληνες πλοιοκτήτες του Λονδίνου  την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης,  με τον πρόεδρο, Χαράλαμπο Φαφαλιό, και τα μέλη της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου (Greek Shipping Cooperation Committee).

«ΠΑΣΤΡΙΚΑΚΕΙΑ 2012»: Ιστιοπλοϊκοί αγώνες στη μνήμη ενός ήρωα

Τον αγώνα «ΠΑΣΤΡΙΚΑΚΕΙΑ 2012» διοργανώνουν υπό την αιγίδα της Ε.Ι.Ο. τον στις 6 - 7 Οκτωβρίου 2012, η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος και ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πειραιώς

H ΣΝΔ, ο ΝΟΕ και ο ΙΟΠ όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τιμούν τον τριτοετή Ναυτικό Δόκιμο Ιωάννη Παστρικάκη. Ήταν ο πρώτος μαθητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, που έπεσε στο πεδίο της τιμής.

26 Σεπ 2012

Υπ.Εξωτερικών: Διάβημα της ελληνικής Πρεσβείας στην Άγκυρα για το περιστατικό στο Φαρμακονήσι

Up Date 17.00 μ.μ.: Τελικά αποφασίσθηκε την επίσημη ανακοίνωση να  την εκδώσει το υπουργείο Εξωτερικών. Πυρετώδεις συσκέψεις στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.

 


Up Date 17.25 μ.μ.

 Το Υπουργείο Εξωτερικών εξωτερικών εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Κατόπιν ενημέρωσης του Υπουργείου Εξωτερικών από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου για επεισόδιο παραβίασης Ελληνικών Χωρικών Υδάτων από σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής, το οποίο έκανε επικίνδυνους ελιγμούς με αποτέλεσμα την πρόσκρουσή του σε σκάφος του ελληνικού Λιμενικού, που εκτελούσε περιπολία στο πλαίσιο της επιχείρησης «ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2012», δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα για τη διενέργεια διαβήματος, στο οποίο θα τονίζεται ότι παρόμοιες ενέργειες ενέχουν τον κίνδυνο ατυχήματος, επιβαρύνουν το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών και δεν συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης".

Σαντορίνη: Λιμενικές εγκαταστάσεις και εξυπηρέτηση των κρουαζιεροπλοίων

Με πρωτοβουλία της Ενώσεως Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ), πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην Σαντορίνη με τον Δήμαρχο, τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου και όλους τους άλλους τοπικούς φορείς που έχουν σχέση με τις λιμενικές εγκαταστάσεις και την εξυπηρέτηση των κρουαζιεροπλοίων.

Στην συνάντηση – σύσκεψη αυτή, που είναι η δεύτερη που πραγματοποιείται εντός του 2012, εξετάσθησαν θέματα – προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο της κρουαζιέρας.

ΟΛΠ: Εκδηλώσεις αφιερωμένες στους Έλληνες Ευεργέτες

Με την ευκαιρία της παγκόσμιας μέρας ναυτιλίας (28/09) και της ημέρας μνήμης και τιμής Εθνικών Ευεργετών (30/09) το Ιστορικό Αρχείο ΟΛΠ διοργανώνει εκδηλώσεις αφιερωμένες στους Έλληνες Ευεργέτες οι οποίοι με τα πλούτη που απέκτησαν από την Εμπορική ναυτιλία βοήθησαν τον τόπο τους.
Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:30 στην Πέτρινη Αποθήκη της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης για τον Ιωάννη Βαρβάκη, μια έκθεση η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Ιανουαρίου του 2013.

Γ.Βερνίκος: "Ο τουρισμός αποτελεί την οικονομική ραχοκοκαλιά"

- Απόσπασμα ομιλίας του Γιώργου Βερνίκου
για το θαλάσσιο τουρισμό και τη νησιωτική πολιτική



"Τα θέματα που συζητούνται, όπως οι υποδομές και η συγκοινωνία των νησιών, ο θαλάσσιος τουρισμός, το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον, η κλιματική αλλαγή, η ενέργεια και η αλιευτική πολιτική, είναι ήδη γνωστά στους περισσότερους συμμετέχοντες.

Στη θεματική τους όμως ανάπτυξη είμαι σίγουρος ότι, με τις εξειδικευμένες εισηγήσεις από πρόσωπα που γνωρίζουν τα θέματα καλά, βοηθούν όλους μας ώστε να υπάρχουν γόνιμες σκέψεις και συζήτηση. Σε κάθε περίπτωση έχει ιδιαίτερη σημασία η επανάληψη σε τόσο σημαντικά θέματα, η εμπέδωση και η σύνδεση με τη σημερινή πραγματικότητα.

Οι προτάσεις του ΣΕΕΝ για τις ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις

- ΠΕΝΤΑΣΕΛΙΔΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΩΝ ΑΚΤΟΠΛΟΩΝ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ

Άμεσα μέτρα ώστε η ακτοπλοΐα να «βγάλει τον Χειμώνα» ζήτησαν οι εκπρόσωποι του κλάδου στη συνάντηση που είχε ο φορέας τους ΣΕΕΝ, με τον υπουργό Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη.

Όπως εξήγησαν, σήμερα ο κλάδος πλήττεται από την εθνική οικονομική κρίση και από μία πετρελαϊκή κρίση, επομένως το ΥΝΑ θα πρέπει να σταθμίσει αυτούς τους δύο παράγοντες κατανοώντας ότι δεν είναι δυνατό να πλέουν στο Αιγαίο τόσα πλοία άδεια και να το «καπνίζουν» με πανάκριβα καύσιμα.

25 Σεπ 2012

"Τα σχέδια της κυβέρνησης για την ακτοπλοία οδηγούν σε νέα αδιέξοδα"

O ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Τα συμπεράσματα μελέτης για τα θέματα της ακτοπλοΐας που είδαν το φως της δημοσιότητας, εφόσον υιοθετηθούν από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, όπως διαφαίνεται από πρόσφατες δηλώσεις του και από την επιλογή του να τα χρησιμοποιεί ως βάση διαλόγου, όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των χρηστών των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, αλλά θα οδηγήσουν σε προσωρινές ρυθμίσεις, οι οποίες δεν απαντούν στο συνολικό πρόβλημα μεσομακροπρόθεσμα και θα αποβούν εις βάρος των επιβατών, των ναυτεργατών και των κατοίκων των νησιών.

ΕΕ: Στο μικροσκόπιο οι φοροαπαλλαγές των ναυτιλιακών εταιρειών

Για το Πρώτο ΘΕΜΑ
Αναδημοσίευση

Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται το καθεστώς φορολόγησης των ναυτιλιακών εταιρειών που έχουν έδρα στην Ελλάδα καθώς και όλες οι φοροαπαλλαγές, 58 συνολικά τον αριθμό. Θέμα που αποτέλεσε σημείο τριβής του πολιτικού κόσμου της χώρας με τον ελληνικό εφοπλισμό μέσα στο 2012 και τώρα αποτελεί αντικείμενο έρευνας από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε.

Πιο συγκεκριμένα, με επιστολή της 4ης Νοεμβρίου 2011, η Επιτροπή ζήτησε πληροφορίες από την Ελλάδα σχετικά με πιθανά μέτρα υπέρ των ναυτιλιακών εταιρειών. Οι ελληνικές αρχές ζήτησαν παράταση της προθεσμίας με επιστολή της 1ης Δεκεμβρίου 2011 την οποία η Επιτροπή έκανε δεκτή με επιστολή της 5ης Δεκεμβρίου 2011. Οι ελληνικές αρχές ανταποκρίθηκαν στο εν λόγω αίτημα παροχής πληροφοριών στις 3 και στις 11 Ιανουαρίου 2012.

Υποδοχή του “MEIN SCHIFF 2” στο λιμάνι του Πειραιά

Υποδοχή σε ένα ακόμη κρουαζιερόπλοιο, το οποίο επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα και το λιμάνι του Πειραιά, διοργάνωσε ο ΟΛΠ Α.Ε.
Πρόκειται για το κρουαζιερόπλοιο της TUI CRUISES “MEIN SCHIFF 2” μήκους 262 μέτρων με 2.000 γερμανούς επιβάτες και 800 μέλη πλήρωμα.

20 Σεπ 2012

Οι προτεραιότητες του νέου ΔΣ του ΣΕΕΝ

Ολοκληρώθηκαν σήμερα 20/9/2012 οι αρχαιρεσίες του ΣΕΕΝ για νέο Διοικητικό Συμβούλιο, το πρώτο μετά τη συνένωση των φορέων επιβατηγών πλοίων, όπως προβλεπόταν από το νέο καταστατικό του Συνδέσμου. Κατά την συνεδρίαση του ΔΣ και την συγκρότησή του σε σώμα, τα αξιώματα κατανεμήθηκαν ως ακολούθως.

Πρόεδρος Μιχάλης Σακέλλης
Αντιπρόεδρος Κρουαζιέρας Μιχάλης Καψάλης
Αντιπρόεδρος Ακτοπλοΐας Αντώνης Αγαπητός
Αντιπρόεδρος Διεθνών Πλόων Σπυρίδων Πασχάλης
Γενικός γραμματέας Αδαμάντιος Κρασανάκης
Ταμίας Ευάγγελος Βεντούρης
Μέλη Σπυρίδων Πρωτοπαπαδάκης
Θεολόγος Παναγιωτάκης
Ιωάννης Αβραντίνης
Ιωάννης Δεπάστας
Σαράντος Καρατζής
Εμμανουήλ Γαλανός
Γεώργιος Σπανός
Νικόλαος Κάρδαρης

Κατά την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος πρόεδρος Μ. Σακέλλης τόνισε :

Εφοπλισμός και φιλανθρωπία: «Ή δεν μαθαίνει ΚΑΝΕΙΣ και ΠΟΤΕ τίποτα ή βγαίνεις και το λες επισήμως»




Με έχει μπερδέψει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών. Από τη μία επικοινωνεί  εμμέσως (γιατί δεν γουστάρει και πολλά-πολλά με τα ΜΜΕ-Μακριά και αγαπημένοι) για δεύτερη φορά από τον περασμένο Ιούνιο δηλαδή σε διάστημα μόλις τριών μηνών, ότι θα βοηθήσει τους άπορους και κοινωνικά αναξιοπαθούντες.

Ακτοπλοία: Νόμιζαν ότι πήγαιναν σε "κηδεία" και παρευρέθηκαν σε "γάμο"!


Έγινε και αυτό. Συνέντευξη τύπου έδωσε την περασμένη Τρίτη ο διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΛ, Γιάννης Αβραντίνης. Το παρών έδωσαν σχεδόν όλοι οι ναυτιλιακοί συντάκτες.  Κάποιος από αυτούς επεσήμανε: «Μωρέ μπράβο προσέλευση!» Για να του απαντήσουν κάποιοι από τους παρευρισκόμενους: «Ήρθαν για να ακούσουν ότι μπαίνει στο άρθρο 99 η ΝΕΛ. Συζητείται έντονα τις τελευταίες ημέρες.»
Αντ’ αυτού όμως μόλις ανέβηκε στο πόντιουμ ο Γ.Α. όχι μόνο δεν ανακοίνωσε ό,τι περίμεναν οι δημοσιογράφοι αλλά τους έκανε ρελάνς λέγοντας ότι η τελευταία εταιρεία που θα κλείσει στην ακτοπλοία θα είναι η ΝΕΛ. Κάγκελο το ακροατήριο!

Όταν το Μαξίμου... ξέχασε τον υπουργό Κ.Μουσουρούλη!!!




Συναντήθηκαν χθες στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστή Μουσουρούη,  με το πρεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για θέματα ναυτιλίας, κοινωνικής προσφοράς των Ελλήνων καραβοκύρηδων στους αξιοπαθούντες συμπατριώτες τους, ενίσχυση της ελληνικής σημαίας κλπ.
Μετά εκδόθηκε ανακοίνωση από το Μαξίμου  όπου ως δια μαγείας δεν υπήρχε το όνομα του υπουργού. Και πέρνανε οι δημοσιογράφοι τηλέφωνο στο υπουργείο να ρωτήσουν αν ήταν ή όχι παρών αφού από το πρωϊ  είχνα την πληροφόρηση ότι ο Κ.Μ. θα συμμετείχε.
"Ε, θάγινε παράλειψη" ήταν η απάντηση που έπαιρναν από κύκλους του 5ου ορόφου της Ακτής Βασιλειάδη.
Το περιστατικό συνέβει μία μόλις ημέρα μετά την απόσυρση  της τροπολογίας για θέσπιση τέλους για τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής!!!!

19 Σεπ 2012

Μαξίμου: Πρόγραμμα κοινωνικής προσφοράς του Ελληνικού εφοπλισμού

Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, με το Προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουοσυρούλη.

Στη συνάντηση έγινε ευρεία ανταλλαγή απόψεων για θέματα που αφορούν την Ελληνική ναυτιλία, αλλά και το μέλλον της Ελλάδας.

Τα οικολογικά πλοία τo μέλλον της Ναυτιλίας

Για το Πρώτο ΘΕΜΑ
Μερική Αναδημοσίευση

Τέταρτη γενιά εφοπλιστικής οικογένειας και μάλιστα από τη Θεσσαλονίκη, εκπροσωπεί με χαρακτηριστικό τρόπο τη νέα… «φουρνιά» Ελλήνων πλοιοκτητών στην άκρως ανταγωνιστική παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία.

Από τον Λευκό Πύργο με θέα το Θερμαϊκό Κόλπο, ο Σταύρος Τσολάκης, στα 33 του χρόνια, διοικεί από τη θέση του αντιπροέδρου τον στόλο της ναυτιλιακής DST Shipping Group, που είναι η μεγαλύτερη της Μακεδονίας, ακολουθώντας τα βήματα του πατριάρχη της οικογένειας και προέδρου της εταιρείας Δημήτρη Τσολάκη.

ΠΝΟ: Συμμετέχει στην 24ωρη απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

Η Διοίκηση της ΠΝΟ κατά την σημερινή συνεδρίασή της, απεφάσισε, με μυστική ψηφοφορία, την συμμετοχή της στην 24ωρη Γενική Απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, με 24ωρη Πανελλαδική απεργία των πληρωμάτων σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012, με έναρξη την 00.01 ώρα και λήξη την 24.00.

18 Σεπ 2012

"Νέοι παίκτες θα εμφανιστούν στην ακτοπλοία"

Φωτό: «Η ΝΕΛ σε λίγο θα έχει μηδενικό δανεισμό» τόνισε στη συνέντευξη τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΛ, Γιάννης Αβραντίνης.

Από το  protothema.gr
Αναδημοσίευση


Η φύση μισεί τα κενά και για αυτό φροντίζει να τα καλύπτει. Στη λογική αυτή η ελληνική ακτοπλοία , οι θαλάσσιες συγκοινωνίες δεν κινδυνεύουν. Οι εταιρείες κινδυνεύουν που έχουν χρέη. Στη θέση τους θα εμφανιστούν νέοι επιχειρηματίες.
Η εκτίμηση αυτή ανήκει στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΝΕΛ, Γιάννη Αβραντίνη,
Και την κατέθεσε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου για τα 40 χρόνια της εταιρείας.

13 Σεπ 2012

Ακτοπλοία: Ο Απ.Βεντούρης παραιτήθηκε φωτογραφίζει μικρές βολεμένες ομάδες ως υπαίτιες για τα αδιέξοδα


Αφήνοντας αιχμές για την αρνητική στάση της πολιτείας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ακτοπλοία αλλά και με υπονοούμενα «για μικρές βολεμένες ομάδες που θέλουν να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους» και υπονομεύουν κάθε προσπάθεια  επιβίωσης του κλάδου, ο Απόστολος Βεντούρης υπέβαλε την παραίτησή του από την προεδρεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας.

Ποιοι πήραν τα βραβεία Ωνάση για τη ναυτιλία

Απονεμήθηκαν χθες βράδυ στο Λονδίνο τα τρία βραβεία Ωνάση στους τομείς των Χρηματοοικονομικών, του Διεθνούς Εμπορίου και της Ναυτιλίας. Τα υψηλού κύρους βραβεία αποτελούν χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση και απονέμονται κάθε τρία χρόνια από το Cass Business School του Πανεπιστημίου του City του Λονδίνου, σε συνεργασία με το Ιδρυμα, σε ακαδημαϊκούς από πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Σε βαρύ κλίμα συνεδριάζουν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες

Μετά το τέλος της υψηλής τουριστικής περιόδου όπου οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις περίμεναν να πάρουν μία οικονομική ανάσα και αντ’ αυτού είδαν την επιβατική κίνηση να μειώνεται μέχρι και 30%, συνεδριάζει σήμερα το Δ.Σ.στις 14.00 του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, το μεσημέρι,  προκειμένου να καθορίσει την  από δω και στο εξής πορεία του και να ανακοινώσει για μία ακόμη φορά τα αιτήματα του κλάδου.
Η συνεδρίαση είναι η τελευταία της παρούσας διοίκησης αφού στις 20 Σεπτεμβρίου έχουν προκηρυχθεί εκλογές στο Σύνδεσμο ενώ θα πραγματοποιηθεί και η Γ.Σ.

12 Σεπ 2012

Helmepa: Εκστρατεία Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών 2012!

Με το σύνθημα «Καθαρίζουμε τις παραλίες μας, καταγράφουμε τα σκουπίδια και τα ανακυκλώνουμε», η HELMEPA σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.) και χορηγό επικοινωνίας το ραδιοφωνικό σταθμό KISS FM 929 σας προσκαλεί το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών 2012, να καθαρίσουμε την ακτή του Σταδίου Ειρήνης & Φιλίας (Σ.Ε.Φ.), στο Νέο Φάληρο.

Η Louis Cruises συνεχίζει και το Σεπτέμβριο τις θεματικές κρουαζιέρες

- Εν πλω σεμινάρια με τίτλο:"Από τις Aρχαίες Aυτοκρατορίες στις Σύγχρονες Μητροπόλεις"

Η Louis Cruises εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

" Αυτό το Σεπτέμβριο η Louis Cruises παρουσιάζει ένα νέο και πλούσιο θεματικό πρόγραμμα με κρουαζιέρες στην Ελλάδα και την Τουρκία, μία διαδραστική σειρά εν πλω διαλέξεων, με εξειδικευμένο ιστορικό με τίτλο «Από τις αρχαίες αυτοκρατορίες ως τις σύγχρονες Μητροπόλεις». Τα σεμινάρια θα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της δημοφιλούς επταήμερης κρουαζιέρας, με ημερομηνίες αναχώρησης 21 Σεπτεμβρίου και 28 Σεπτεμβρίου του 2012, ξεκινώντας από την Αθήνα / Λαύριο, την Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Πάτμο, Σαντορίνη, Μύκονο, Ηράκλειο και τη Ρόδο.

Κύρωση της Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας από τη Βουλή





Ψηφίστηκε σήμερα από τη Βουλή ο  νόμος για την «Κύρωση  της Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας, 2006 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας». Όπως υπογράμμισε ο ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης «η Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας, αποκαλούμενη και ως ‘Χάρτα Δικαιωμάτων των ναυτικών’, είναι προϊόν ισότιμης τριμερούς συμμετοχής και συνεργασίας μεταξύ των πλοιοκτητών, των ναυτεργατών και των κυβερνήσεων» και προσέθεσε:
 «Όπως προκύπτει και από το προοίμιο της Σύμβασης, το όργανο αυτό έχει σχεδιαστεί για να εξασφαλίσει την ευρύτερη δυνατή αποδοχή και συναίνεση μεταξύ των ναυτικών, των πλοιοκτητών και των κυβερνήσεων, ώστε να υπάρχει ουσιαστική δέσμευση στις αρχές της αξιοπρεπούς εργασίας των ναυτικών επί των πλοίων και στα θεμελιώδη δικαιώματά τους. Με την κύρωση της Σύμβασης σήμερα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, κάναμε ένα σημαντικό βήμα για να διασφαλίσουμε σύγχρονες συνθήκες και όρους ναυτικής εργασίας».

Προς ενοικίαση Μακρόνησος και Φλέβες

 

   


 



 


  Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) έχει εντοπίσει 40 ακατοίκητα νησιά και νησίδες, τα οποία θα μπορούσαν να ενοικιασθούν για ένα διάστημα έως 50 έτη και να αξιοποιηθούν ως τουριστικά θέρετρα, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Ταμείου, Ανδρέας Ταπραντζής, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.

11 Σεπ 2012

ΑΝΕΚ: Επιτυχημένη και η 4η εθελοντική αιμοδοσία

Φωτό: Παρών στην εθελοντική αιμοδοσία και ο Προεδρεύων Αντιπρόεδρος της ΑΝΕΚ κος Γ. Κατσανεβάκης

Η ΑΝΕΚ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

"Η ΑΝΕΚ LINES, λειτουργώντας με υπευθυνότητα και αίσθημα αλληλεγγύης προς την κοινωνία, πραγματοποίησε Εθελοντική Αιμοδοσία, στα Κεντρικά Γραφεία της εταιρείας στα Χανιά, σε συνεργασία με το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών του Ν. Χανίων «Ο Άγιος Ιωάννης» και το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων.

Κρουαζιέρα: "Ο Πειραιάς απουσιάζει από τον τουριστικό χάρτη της Ελλάδας"

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, μιλώντας χθες (10/9/2012), στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου,  μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο θέμα της κρουαζιέρας:
«Η χώρα μας κάνει μια τιτάνια προσπάθεια για να προωθήσει την κρουαζιέρα. Τον τουρισμό της κρουαζιέρας. Είναι τραγικό να διαπιστώνει κανείς ότι από τον τουριστικό χάρτη της χώρας, ο Πειραιάς απουσιάζει.

«Τέλη κυκλοφορίας» για τα σκάφη αναψυχής

Πρώτο ΘΕΜΑ
Αναδημοσίευση

Σχέδιο για την αναγέννηση του ελληνικού θαλάσσιου τουρισμού μέσα από τις στάχτες του, σαν ένας σύγχρονος φοίνικας, ετοιμάζει ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κωστής Μουσουρούλης, ο οποίος αποφεύγει τα λόγια και προτιμάει τις πράξεις.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του protothema.gr, ο υπουργός μέσω νομοθετικής ρύθμισης θα θέσει τις βάσεις ώστε τα σκάφη αναψυχής που τα τρία τελευταία χρόνια εγκαταλείπουν κατά εκατοντάδες τις ελληνικές μαρίνες και καταπλέουν σε Κροατία και Τουρκία να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Αποκαλύπτουμε σήμερα τα κύριες κινήσεις της κυβέρνησης για τη νεκρανάσταση και στη συνέχεια την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, που θα φέρει πολλά εκατομμύρια ευρώ σε συνάλλαγμα στην Ελλάδα σε μια κρίσιμη οικονομικά καμπή.

Συμβιβασμός στην οδηγία για την περιεκτικότητα σε θείο των καυσίμων των πλοίων

"Χρειάζεται από όλους μας παραγωγικός συνδυασμός οικολογικής ευαισθησίας, αλλά και απαραίτητου ρεαλισμού", τόνισε ο ευρωβουλευτής ΝΔ, κ. Γ. Κουμουτσάκος στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την τροποποίηση της οδηγίας που αφορά στην περιεκτικότητα των καυσίμων πλοίων σε θείο στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΟΛΠ: Δεξαμενισμός του πλωτού μουσείου «Θαλής ο Μιλήσιος»

Το δεξαμενισμό του πλωτού μουσείου «Θαλής ο Μιλήσιος» προκειμένου να παραμείνει αξιόπλοο και επισκέψιμο με χορηγία του ΟΛΠ Α.Ε., αποφάσισε το Συμβούλιο Διεύθυνσης του Οργανισμού, στα πλαίσια των πολιτικών του για τη στήριξη του πολιτισμού και των θαλασσίων δραστηριοτήτων.
Το «Θαλής ο Μιλήσιος» ανήκει στο Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου, το οποίο είναι Κοινωφελές Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου, ναυπηγήθηκε το 1908 και είναι το παλαιότερο καταχωρημένο πλοίο στα Ελληνικά Νηολόγια. Αποτελεί επίσης το παλαιότερο καλωδιακό πλοίο του κόσμου και φέρει ακόμα τις αρχικές του ατμομηχανές.

Διαγωνισμός για τη συντήρηση των μόνιμων δεξαμενών στον Πειραιά

Το Συμβούλιο Διεύθυνσης του ΟΛΠ Α.Ε. αποφάσισε τη συντήρηση των δύο θυρόπλοιων των Μονίμων Δεξαμενών του στην Ηετιώνια Ακτή, μέσω ανοικτού συνοπτικού διαγωνισμού, προϋπολογισμού 185.000 Ευρώ πλέον ΦΠΑ 42.500 Ευρώ.

10 Σεπ 2012

Αντ.Αθανασόπουλος: Να παραμείνει σε ελληνικά χέρια η Ν/Ζώνη

Την αναιτιολόγητη καθυστέρηση στην εφαρμογή των κυβερνητικών ανακοινώσεων σχετικά με την ανάκαμψη της ναυπηγικής και ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας στη χώρα μας στηλιτεύει με ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της Ένωσης Ναυπηγοεπισκευαστών Πειραιά Αντώνης Αθανασόπουλος.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά» σε σχέση με τη «διαρροή» πρόσφατων πληροφοριών για «πώληση της Ζώνης, στην COSCO, που εάν αυτό υλοποιηθεί, οι 470 επιχειρήσεις του Κλάδου και οι 1.500 συναφείς επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στον χώρο και απασχολούν συνολικά περί τους 15.000 εργαζομένους, ενδέχεται να οδηγηθούν στο περιθώριο και στην πλήρη εξαθλίωση», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και σχετική επιστολή της Ομοσπονδίας Εργοδοτικών Ενώσεων Ναυπήγησης και Επισκευής πλοίων Πειραιά προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κωστή Μουσουρούλη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ναυπηγοεπισκευαστών Πειραιά αναφέρει στην ανακοίνωσή του:

ΟΛΠ: Κινήσεις για την υποβοήθηση της ναυπηγοεπισκευαστικής

Με κύριο στόχο την υποβοήθηση της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας του ευρύτερου Πειραιά και της επιβατηγού ναυτιλίας, ο ΟΛΠ Α.Ε. αποφάσισε να διαθέσει από 07 Σεπτεμβρίου 2012 έως 31 Μαρτίου 2013 μέχρι σαρανταέξι (46) θέσεις παραβολής και πρυμνοδέτησης εντός του Κεντρικού Λιμένα αποκλειστικά για επιβατικά πλοία (ακτοπλοΐας και κρουαζιερόπλοιων), επί των οποίων θα μπορούν να γίνονται εργασίες συντήρησης και επισκευής.

Lloyd’s Register provides new DVD to promote safe boat transfers

Short film to educate employees about the best ways to minimise risks when working over water

Lloyd’s Register has issued a new short film entitled Safe Boat Transfers to help provide marine surveyors with comprehensive instructions on how to safely transfer between two vessels at sea.

Working over water and, in particular, boat transfers, during which surveyors switch from a transfer vessel to the boat they are surveying, is a very high-risk activity. The film, originally developed for Lloyd’s Register employees, aims to raise awareness about the associated risks and hazards, and to provide instruction for every stage of the transfer.

Στη ρότα της ναυλαγοράς οι εισηγμένες

Τη ρότα της ναυλαγοράς ακολουθούν, με εξαιρέσεις, και τα αποτελέσματα των εισηγμένων στα διεθνή χρηματιστήρια ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών.

Οι περισσότερες των εταιρειών ξηρού και υγρού φορτίου εμφανίζουν ζημιές και πτώση στα έσοδα, υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις. Επίσης, καλύτερη είναι η εικόνα στις εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Μinoan Lines: Εκπτώσεις στους φοιτητές

H Minoan Lines εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Minoan Lines συγχαίρει όλους τους πρωτοετείς φοιτητές για την επιτυχία εισαγωγής τους στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας και τους στηρίζει έμπρακτα προσφέροντας μοναδικές εκπτώσεις και προνόμια στις γραμμές που δραστηριοποιείται. Συγκεκριμένα:

8 Σεπ 2012

Διαλύσεις: Aύξηση τιμών




 
Πριν 2 εβδομάδες, άρχισε να παρατηρείται μία αύξηση των τιμών η οποία επιβεβαιώθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε, με μόνη εξαίρεση αυτή της Κίνας. Αυτή η άνοδος των τιμών, οδήγησε πολλούς αγοραστές, Cash Buyers, να σπεκουλάρουν και να προσφέρουν τιμές υψηλότερες από αυτές
που η αγορά ορίζει, αλλά οι τελικοί αγοραστές, End Buyers, να μην είναι διατεθειμένοι να ανταποκριθούν στο ύψος των τιμών αυτών, έχοντας σαν αποτέλεσμα το φαινόμενο των ακυρώσεων και των επαναδιαπραγματεύσεων των κλεισιμάτων.

Ξηρό φορτίο: Σε αρνητική ρότα παραμένει ο BDI

Δύο μήνες αρνητικής ρότας (με εξαίρεση τρεις-τέσσερις ημέρες) συμπλήρωσε χθες ο βασικός δείκτης της ναυλαγοράς ξηρού χύδην φορτίου (Baltic Dry Index-BDI), o οποίος έκλεισε στις 669 μονάδες, λίγο υψηλότερα από τις 663 μονάδες του Δεκεμβρίου του 2008 και τις 647 μονάδες της 3ης Φεβρουαρίου 2012.

Εξι ro-ro απέκτησε ο όμιλος Grimaldi Νάπολης

Ο όμιλος Grimaldi της Νάπολης απέκτησε έξι πλοία ro-ro από την Pacific Basin Shipping, εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, αντί 153 εκατ. ευρώ (194 εκατ. δολ.).

Η εταιρεία του ομίλου Grimaldi, η Atlantica, θα αποκτήσει, σύμφωνα με το Tradewinds, τα πλοία σταδιακά, ένα κάθε έξι μήνες, στο διάστημα μεταξύ του Ιουνίου του 2013 και του Δεκεμβρίου του 2015. Και τα έξι πλοία θα ενταχθούν στο στόλο της Atlantica με bareboat charter μέχρι την οριστική παράδοσή τους.

Τελετή Ορκωμοσίας νέων Υπαξιωματικών Λιμενικού Σώματος και Λιμενοφυλάκων έτους 2011 – 2012

Παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη και του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναυάρχου Λ.Σ. Δημήτριου Μπαντιά, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κέντρο Επιμόρφωσης Πόρου, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδας και Τροιζηνίας Εφραίμ, η τελετή ορκωμοσίας διακοσίων ενενήντα ενός (291) Υπαξιωματικών Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και εκατόν εβδομήντα τεσσάρων (174) Λιμενοφυλάκων, της εκπαιδευτικής σειράς 2011 – 2012.

6 Σεπ 2012

Σημαντική άνοδο στις εμπορικές δραστηριότητες της ΟΛΠ Α.Ε. το 8άμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2012

Συνέχεια στην καλή πορεία του ΟΛΠ Α.Ε. με σημαντική αύξηση στη διακίνηση εμπορευμάτων στους Σταθμούς Εμπορευματοκιβωτίων και Αυτοκινήτων έδειξαν τα προσωρινά στοιχεία 8αμήνου (Ιανουάριος-Αύγουστος 2012) των αρμόδιων Διευθύνσεων.
Πιο συγκεκριμένα:

Κρουαζιέρα: Μεγαλύτερη προσπάθεια για τις λιμενικές περιφερειακές υποδομές

Με το Γενικό Γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής καθηγητή κ. Κώστα Μουτζούρη, συναντήθηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠ Α.Ε. κ. Γιώργος Ανωμερίτης.
Στη σύσκεψη που ακολούθησε συμμετείχαν ο Αν. Δ. Σύμβουλος του Οργανισμού κ. Παν. Πετρουλής και ο Γεν. Δ/ντής κ. Σταύρος Χατζάκος.

Ελεύθερο από τους πειρατές το δεξαμενόπλοιο «Abu Dhabi Star»

Ελεύθερο αφέθηκε την Τετάρτη 5/9/2012 το δεξαμενόπλοιο Abu Dhabi Star της Σιγκαπούρης που είχε καταληφθεί από πειρατές στο λιμάνι του Λάγκος στη Νιγηρία, ανακοίνωσε το πολεμικό ναυτικό της Νιγηρίας.

Προς ακτοπλοϊκή διασύνδεση Σμύρνης-Βόλου

Πλώρη για την ακτοπλοϊκή διασύνδεση της Σμύρνης με τον Βόλο, βάζουν οι φορείς των δύο περιοχών - λιμανιών σε Τουρκία και Ελλάδα. Το θέμα τέθηκε προ ημερών από αντιπροσωπία του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, του τοπικού δήμου, αλλά και του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, που πραγματοποίησαν επίσκεψη στη Σμύρνη.

Ναυλαγορά: Μόλις 40 μονάδες από τα χαμηλότερα της χρονιάς

Ανάλυση
G.Moundreas SA

Περίπου 40 μονάδες απέχει ο BDI για να φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδα της χρονιάς, στις 647
μονάδες στις 5 Φεβρουαρίου 2012, αλλά και από τα χαμηλά του εκεμβρίου του 2008 μετά την
κατάρρευση της Lehman Brothers και κατά συνέπεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ο BDI τότε είχε φτάσει στις 663 μονάδες ενώ σήμερα αμφιταλαντεύεται γύρω από τις 700 μονάδες.

3 Σεπ 2012

H Ελλάδα και πάλι στον κατάλογο των Κρατών για το QUALSHIP 21

Σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την 21η Αυγούστου 2012 από την Ακτοφυλακή των Η.Π.Α., η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται, εκ νέου, σε εκείνα τα ποιοτικά Κράτη Σημαίας (Quality Flag States) που συμμετέχουν στην QUALSHIP 21, μια πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει από το 2001, καθιερώνοντας ένα σύστημα αξιολόγησης ποιότητας και παροχής κινήτρων για πλοία υπό ξένη σημαία που καταπλέουν σε λιμένες των Η.Π.Α. Ουσιαστικά πρόκειται για μια προσπάθεια για την εξάλειψη της ναυτιλίας μειωμένων επιπέδων ασφαλείας με ταυτόχρονη επιβράβευση Ναυτιλιακών Διοικήσεων καθώς και πλοίων και ναυτιλιακών εταιρειών, που έχουν αναλάβει δεσμεύσεις που σχετίζονται με τη ναυτική ασφάλεια (maritime safety and security) προάγοντας την ποιοτική ναυτιλία (Quality Shipping).

Ο κ.κ.Βαρθολομαίος επιβράβευσε την ANEK Lines

Φωτό: Ο κ.κ. Βαρθολομαίος την στιγμή που προσφέρει στον κον Γ.Σ.Βαρδινογιάννη ως ευλογία, το Σταυρό του Πατριαρχείου.

 Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, επιβράβευσε την ANEK LINES, για την πολυετή, έμπρακτη στήριξη της στην Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή της Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων, σε μία λαμπρή τελετή που πραγματοποιήθηκε, την 1η Σεπτεμβρίου 2012, με αφορμή την άφιξη του Παναγιώτατου στα Χανιά.

OΛΘ: Παραχώρησε δύο πλοία στο Πολεμικό Ναυτικό

Η ΟΛΘ ΑΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

"Η ΟΛΘ Α.Ε. αναγνωρίζοντας την σημαντική συνεισφορά του Πολεμικού Ναυτικού τόσο στην ασφάλεια της χώρας, όσο και στην κοινωνία γενικότερα προχώρησε στην διάθεση δύο πλοίων έναντι συμβολικού αντιτίμου.

Πιο συγκεκριμένα η ΟΛΘ Α.Ε. διέθεσε το ρυμουλκό «ΠΙΝΔΟΣ» και το πυροσβεστικό πλοιάριο «ΒΟΤΣΗΣ» στις υπηρεσίες του Πολεμικού Ναυτικού με στόχο την ενίσχυσή του με πλοιάρια βοηθητικού ρόλου.

Royal Caribbean International: Ανακοίνωσε διοικητικές αλλαγές


Ο Michael Bayley στη θέση Προέδρου & Διευθύνοντος Σύμβουλου της Celebrity Cruises και η Lisa Lutoff-Perlo Ανωτάτη Αντιπρόεδρος Λειτουργιών της Royal Caribbean International.
                       
Η Royal Caribbean Cruises ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ο Michael Bayley έχει προαχθεί στη θέση του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου της Celebrity Cruises, αντικαθιστώντας τον Dan Hanrahan, ο οποίος αποχώρησε πρόσφατα. Ο κ. Bayley θα αναφέρεται απευθείας στον κ. Richard D. Fain, Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο της Royal Caribbean Cruises. Ο κ. Bayley εργάζεται στην Royal Caribbean τα τελευταία 30 χρόνια, με τελευταία θέση αυτή του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου του Τμήματος Λειτουργιών. Πριν από αυτή τη θέση ο κ. Bayley διετέλεσε Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Τμήματος, από όπου επέβλεπε τη διεθνή επέκταση της εταιρείας.