1 Απρ 2019

WISTA: Πολύ σημαντικό έτος το 2019 για τις γυναίκες στη ναυτιλία

Στο WISTA Hellas Dinner Dance. Από αριστερά τα μέλη του προεδρείου, Μάρσια Ιωαννίδη, Ιωάννα Τοπάλογλου, Έλπη Πετράκη και η πρόεδρος Αγγελική Χάρτμαν με τον δημοσιογράφο του newmoney.gr, Μηνά Τσαμόπουλο)
Αναδημοσίευση
από το www.newmoney.gr

Οι γυναίκες ήταν και είναι παρούσες στα τεκταινόμενα της ναυτιλιακής βιομηχανίας και θα είναι και πολύ δυναμικές στο αύριο που μπαίνει πολύ δυνατά στην ατζέντα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού- ΙΜΟ. Μάλιστα το 2019 στην κορυφαία εκδήλωση του ΙΜΟ, την «Ημέρα της Ναυτιλίας» το θέμα θα είναι ο ρόλος της γυναίκας στη ναυτιλιακή κοινότητα.
Το  Σάββατο 30 Μαρτίου η WISTA Hellas Διεθνής Ναυτιλιακή και Εμπορική Ένωση Γυναικών πραγματοποίησε την ετήσια εκδήλωσή της που έχει και φιλανθρωπικό χαρακτήρα, το WISTA Hellas Dinner Dance όπου έδωσαν το παρών εκπρόσωποι της ναυτιλιακής, οικονομικής και πολιτικής κοινότητας.

«Αυτό το έτος είναι πολύ σημαντικό για τις γυναίκες στη ναυτιλία. Το 2019 έχει αφιερωθεί στη συνειδητοποίηση της συμβολής των γυναικών στη ναυτιλιακή βιομηχανία» επεσήμανε στον χαιρετισμό της η πρόεδρος της WISTA Hellas Αγγελική Χάρτμαν:
«Ο ΙΜΟ έχει επιλέξει το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας για το τρέχον έτος: «Ενδυνάμωση των γυναικών στη ναυτιλιακή κοινότητα», προκειμένου να αυξηθεί η συνειδητοποίηση της σημασίας της ισότητας των φύλων σύμφωνα με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και να τονιστεί η σημαντική συμβολή των γυναικών σε όλο τα ον κόσμο στον ναυτιλιακό τομέα» και συνέχισε:
«Είμαστε υπερήφανες που από τις 5 Ιουλίου του 2018 η WISTA International έχει συμβουλευτικό ρόλο στον ΙΜΟ γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στη WISTA να παρακολουθεί τις συνεδριάσεις του ΙΜΟ και να εκπροσωπεί τις απόψεις της στα διεθνή φόρουμ καθώς κα να προάγει, να ενισχύει και ωθεί τις θέσεις των γυναικών στη ναυτιλία.
Η διεθνής μας οικογένεια αναπτύσσεται. Στις 20 Φεβρουαρίου 2019 ηWISTA καλωσόρισε τη Χιλή στο παγκόσμιο δίκτυο γυναικών της ναυτιλίας.»
Σημαντικό ρόλο στην εδραίωση της γυναίκας στον κόσμο της ναυτιλίας διαδραμάτισε και διαδραματίζει η Διεθνής Ναυτιλιακή και Εμπορική Ένωση Γυναικών, η WISTA. Ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε στο Λονδίνο το 1974 από μία ομάδα γυναικών το ναυλομεσιτικού κλάδου με σκοπό να υποστηρίξουν γυναίκες που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά με τον χώρο της ναυτιλίας. Σήμερα έχει περίπου 3.000 μέλη σε 40 κράτη σε όλο τον κόσμο.
Στην Ελλάδα το παρακλάδι της Ένωσης Γυναικών, η WISTA HELLAS γιόρτασε το 2018 τα 25 χρόνια από την ίδρυσή της.
Η WISTA Hellas ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1993. Σήμερα περιλαμβάνει περίπου 300 διευθυντικά στελέχη/μέλη τα οποία ασχολούνται επαγγελματικά με τη ναυτιλία ενώ, είναι η δεύτερη χώρα-μέλος από 46 εθνικές WISTA με πρώτη τις ΗΠΑ.
«Το όραμα της WISTA είναι να προωθήσει τη «διαφορετικότητα» στους διάφορους τομείς της ναυτιλίας ενθαρρύνοντας την επαγγελματική ανέλιξη των γυναικών σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο. Στόχος είναι να δημιουργήσει μια κοινότητα όπου θα ευνοείται η ανταλλαγή επαφών και εμπειριών, θα προωθείται η δημιουργία επαγγελματικών σχέσεων ανάμεσα στα μέλη, αλλά, φυσικά θα υπάρχει και επαγγελματική εξέλιξη» επισημαίνει η πρόεδρος της WISTA, Αγγελική Χάρτμαν: «Προκειμένου να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι και να προαχθεί η Ελληνική Ναυτιλία τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς διοργανώνονται σειρά από σεμινάρια, fora και κοινωνικές εκδηλώσεις στα οποία καλούνται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι και ειδικοί της ναυτιλιακής κοινότητας τόσο στην Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό».
Οι συνεχιζόμενες προσπάθειες για την προώθηση των σκοπών της WISTA Hellas, καθώς και η συνεχής και ενεργή δέσμευση στη ναυτιλιακή βιομηχανία είχαν ως αποτέλεσμα τη διάκρισή της με:
• το βραβείο Lloyd's List «Piraeus International Centre», το 2010,
• το βραβείο «Ευκράντη 2010» από το ιστορικό ναυτιλιακό περιοδικό Ναυτικά Χρονικά,
• έχει τιμηθεί το 2012 από το Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης ΞΥΝΗ του Πειραιά σε αναγνώριση των δραστηριοτήτων της στον τομέα της ναυτιλίας και του εμπορίου και της συμβολής της ιδιαιτέρως στην τοπική κοινωνία του Πειραιά.
· το Χρυσό Μετάλλιο Α' Τάξης από τη Λέσχη Αρχιπλοιάρχων, το 2014, για τη συνδρομή της στην εδραίωση της θέσης της εργαζόμενης γυναίκας στον τομέα της ναυτιλίας και του εμπορίου,
· βραβείο από το Σωματείο Ναυτικών Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες «Η ΑΡΓΩ» για την απρόσκοπτη παροχή οικονομικής και ηθικής στήριξης στους σκοπούς του Σωματείου επί σειρά ετών,
· το βραβείο WISTA «Προσωπικότητα της χρονιάς 2015» που απονεμήθηκε στο σύνολο των μελών της κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της WISTA International, τον Οκτώβριο 2015, στην Τουρκία ―μια υποψηφιότητα που προέβαλε τη χώρα μας παγκοσμίως σε μία περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη.
Το Δ.Σ. της WISTA Hellas, μέσω των μηνιαίων συναντήσεων, του ετήσιου φόρουμ και της συμμετοχής σε συνέδρια/εκδηλώσεις που είτε διοργανώνει το Σωματείο είτε συμμετέχει ως φορέας υποστήριξης στην Ελλάδα και το εξωτερικό επιθυμεί να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον των μελών της και με στόχο να προσελκύει διαρκώς νέα μέλη, συντελώντας στην ανάπτυξη και εξέλιξη του Σωματείου.
Τον Μάιο του 2019 η WISTA Hellas διοργανώνει το συνέδριο WISTA Med 2019 με τίτλο «Fair winds or Turbulence in the Med»στο Costa Navarino στη Μεσσηνία, δίνοντας τη δυνατότητα να προωθηθεί η Ελλάδα. Το WISTA Med διοργανώνεται κάθε δυο χρόνια από ένα κράτος-μέλος της WISTA International σε χώρα της Μεσογείου και στο οποίο συμμετέχουν μέλη εκπρόσωποι από όλες τις περιφερειακές WISTA.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.