Το θρίλερ για την επόμενη ημέρα της Hellenic Seαways συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και εν μέρει υπό άκρα μυστικότητα. Τις προσφορές για την αγορά του 40,5% της εταιρείας τις χειρίζεται η Lazard, η οποία είναι σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς στην οποία ανήκει το προς πώληση ποσοστό.
Εδώ και καιρό βγαίνουν στη δημοσιότητα διάφορα ονόματα ενδιαφερόμενων, τα οποία στη συνέχεια αλλάζουν, με μόνο σταθερό να είναι εκείνο των Μινωϊκών Γραμμών, θυγατρικής του Ομίλου Γκριμάλντι που είναι μεγαλομέτοχος στην HSW με 48,5%.
Το ερώτημα είναι γιατί κάποιος, πέρα των Μινωϊκών, να ενδιαφερθεί για το 40,5% αφού δεν θα έχει τον έλεγχο της εταιρείας. Εκτός και αν πάρει με το μέρος του τους μικρομετόχους που θα του εξασφαλίσουν την πλειοψηφία.
Ο Εμ. Γκριμάλντι πάντως δεν κατάφερε να αγοράσει το απαραίτητο ποσοστό από τους μικρομετόχους. Έφθασε τόσο κοντά αλλά και τόσο μακριά συνάμα αφού δεν κάλυψε το 2% που ήθελε διακαώς. Και όχι μόνο δεν έχει πάρει τον έλεγχο της εταιρείας, αλλά στο νυν διοικητικό συμβούλιο δεν έχει ούτε ένα μέλος που να εκπροσωπεί τα συμφέροντα του Ομίλου, αν και είναι ο μεγαλομέτοχος.
Στην ουσία κανείς δεν γνωρίζει πόσοι ακριβώς και ποιοι είναι οι ενδιαφερόμενοι για το ποσοστό της Τράπεζας στην HSW. H Lazard κρατά επτασφράγιστη τη διαδικασία και τις πληροφορίες αφού η διαδικασία είναι άκρως εμπιστευτική.
«Την τελική της έκθεση η Lazard θα την παραδώσει στην Τράπεζα Πειραιώς και μόνο. Από εκεί θα γίνουν οι ανακοινώσεις. Κανείς δεν είναι σε θέση να έχει την ακριβή εικόνα» τονίζουν κύκλοι της αγοράς.
Το τίμημα
Το θέμα στη συνέχεια δεν είναι τόσο απλό αφού θα πρέπει οι προσφορές να ικανοποιούν την τράπεζα η οποία δεν σκοπεύει να «ξεπουλήσει» το ποσοστό της στην HSW. Αν δεν ικανοποιηθεί από τα προσφερόμενα ποσά δεν πρόκειται να προχωρήσει τη διαδικασία.
«Δεν έχει τόση σημασία πόσοι ενδιαφερόμενοι εμφανίζονται αλλά κυρίως το τίμημα που προσφέρουν» επισημαίνουν στελέχη της αγοράς.
Στο μεταξύ, η κόντρα μεταξύ των Ιταλών και της νυν διοίκησης της HSW την οποία στηρίζει η Τράπεζα, έχει σκληρύνει, με την πλευρά του Εμ. Γκριμάλντι να πιέζει όλο και περισσότερο αφού έχει ακολουθήσει την νομική οδό. Μάλιστα τις τελευταίες εβδομάδες έχει βγάλει ανακοινώσεις, μέσω των Μινωϊκών, που στόχο έχουν τη διοίκηση της HSW.
Το παιχνίδι μεταξύ των δύο πλευρών παίζεται πλέον και σε δικηγορικά γραφεία. Ο ίδιος ο Εμάνουελ Γκριμάλντι είχε δηλώσει τον περασμένο Οκτώβριο ότι οι Μινωϊκές έχουν καταθέσει πολυσέλιδη αγωγή σε βάρος της διοίκησης της HSW. Και ίσως δεν είναι η μόνη αγωγή.
Στην τελευταία ανακοίνωσή τους οι Μινωϊκές ζητούν τη σύγκληση ΓΣ της HSW, καταγγέλλουν το ΔΣ για αποφάσεις που έχει λάβει έως τώρα ενώ ονοματίζουν τον νυν διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Αντώνη Αγαπητό που είναι ο επικεφαλής του Συμβουλίου.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι Μινωϊκές, στην ίδια ανακοίνωση, καταγγέλλουν και τα πεπραγμένα προηγούμενης διοίκησης της HSW «φωτογραφίζοντας» συγκεκριμένο πρόσωπο χωρίς όμως να το κατονομάζουν. Κίνηση που δημιουργεί εντυπώσεις και πολλαπλές ερμηνείες.
Η τακτική του Γκριμάλντι ή για την ακρίβεια των Γκριμάλντι είναι «μία στο καρφί και μία στο πέταλο» αφού στην ίδια ανακοίνωση των Μινωϊκών, που εστάλη στα ΜΜΕ την περασμένη εβδομάδα και μεταξύ άλλων ζητάει σύγκλιση ΓΣ, η τελευταία παράγραφος είναι κολακευτική προς την Τράπεζα που στηρίζει την νυν διοίκηση της HSW την οποία διοίκηση καταγγέλλει ο ιταλικός Όμιλος:
«Παρακαλούμε περαιτέρω την Τράπεζα Πειραιώς, τη μεγαλύτερη Τράπεζα της Ελλάδας και σημαντικό μέτοχο της HSW, όπως στηρίξει το δίκαιο αίτημα μας προκειμένου να προστατεύσουμε από κοινού την περιουσία των μετόχων μας».
Και προκαλεί εντύπωση η αλλαγή πλεύσης γιατί ο Εμάνουελ Γκριμάλντι μέχρι τώρα σε δηλώσεις του, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δεν ήταν τόσο μειλίχιος με την Τράπεζα.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η υπόθεση αποτελεί το κορυφαίο θέμα της ελληνικής ακτοπλοΐας και οι κινήσεις των δύο πλευρών για το μέλλον της HSW είναι case study.
ΠΗΓΗ: newmoney.gr
ΠΗΓΗ: newmoney.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.