15 Μαρ 2017

Το «πάρτι» για τις ναυτιλιακές μετοχές τελείωσε

Αναδημοσίευση
από Bloomberg-newmoney
Στις αγορές είθισται ότι... ανεβαίνει, να... κατεβαίνει με την ίδια ταχύτητα. Αυτό, όπως όλα δείχνουν, ισχύει και στην περίπτωση των μετοχών ναυτιλιακών εταιρειών που είναι εισηγμένες στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά.

Μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις 8 Νοεμβρίου 2016, οι αποτιμήσεις των μετοχών συγκεκριμένων ναυτιλιακών εταιρειών εκτινάχθηκαν ακόμη και πάνω από το 1000%, καθώς υπήρξε η εκτίμηση ότι η αμερικανική μεταποίηση θα ανακάμψει και μαζί με αυτήν οι τιμές των εμπορευμάτων και ακολούθως οι ναυτιλιακές μεταφορές εμπορευμάτων από σιδηρομετάλλευμα έως μηχανολογικό ή τεχνολογικό εξοπλισμό.Όμως οι ελπίδες των αναλυτών έχουν αρχίσει να ξεθωριάζουν, κάτι το οποίο αποτυπώνεται με τον πλέον δυσάρεστο τρόπο στην πτώση των ναυτιλιακών μετοχών.
«Στην αρχή υπήρξε η πίστη ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να σώσει όλα τα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας», εκτιμά ο Peter Boockvar, αναλυτής της The Lindsey Group και προσθέτει «τώρα αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα, δηλαδή ότι ο προστατευτισμός made in America τελικώς θα βλάψει την παγκόσμια ανάπτυξη».
Απτό παράδειγμα των προβλημάτων των ναυτιλιακών μετοχών αποτελεί ο τίτλος της DryShips. Μετά το ράλι κατά 1.500% μεταξύ 8 και 15 Νοεμβρίου, σήμερα έχει μηδενίσει το σύνολο των κερδών της και κινείται πτωτικά.
Μοναδική εξαίρεση αποτελεί ο τίτλος της Scorpio Bulkers, η οποία συνεχίζει να κινείται ισχυρά ανοδικά, έχοντας ενισχυθεί 127% από την εκλογή Τραμπ έως και σήμερα. Η εταιρεία με έδρα τη Ν. Υόρκη, η οποία διαθέτει πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου, πρόσφατα αναβαθμίστηκε από τη Credit Suisse.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.