18 Απρ 2016

Επιστροφή στα 30 δολάρια «βλέπουν» για το πετρέλαιο οι αναλυτές

Μπορεί οι τιμές πετρελαίου και οι μετοχές να υποχώρησαν τη Δευτέρα, μετά την αποτυχία συμφωνίας στην συνάντηση τη Ντόχα για το πετρέλαιο, αλλά πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα η έκβαση αυτή είναι τελικά καλύτερη για τις αγορές.
Παρά την κατάρρευση των συνομιλιών, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι μακροπρόθεσμα η αποτυχία συμφωνίας θα ωφελήσει τις τιμές, γιατί η εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης θα συνεχιστεί με φυσικό τρόπο.

«Θεωρούμε ότι η πιο λογική απόφαση στην Ντόχα ήταν να μην υπάρξει απόφαση. Χρειάστηκαν 18 μήνες για να ξεκινήσει η εξισορρόπηση της αγοράς, με την μείωση της παραγωγής από τα μη μέλη του OPEC και την ανάκαμψη της ζήτησης, εξελίξεις που δείχνουν ότι πλησιάζουμε στο επιθυμητό σημείο, προς μια εξισορρόπηση» υποστηρίζει η Michele Della Vigna, επικεφαλής έρευνας ευρωπαϊκών μετοχών στην Goldman Sachs.
«Γιατί λοιπόν να το καθυστερήσουμε αυτό, με ένα ράλι που είναι αναπόφευκτο ότι θα ηττηθεί, και που θα φέρει το πετρέλαιο στα 40 δολάρια πολύ γρήγορα και που πιθανώς να δώσει κίνητρα στους πετρελαιοπαραγωγούς να αυξήσουν την παραγωγή;» διερωτάται.
Ο επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην Saxo Bank, Ole Hansen, διατηρεί τον στόχο των 35-36 δολαρίων για το Brent και το WTI το β' τρίμηνο.
«Οι τιμές μπορεί να αγγίξουν ακόμα και τα 30 δολάρια το βαρέλι μέσα σε λίγες μέρες» υποστηρίζει ο αναλυτής της Natixis, Abhishek Deshpande, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.
«Το βασικό τεχνικό επίπεδο στήριξης είναι τα 38 δολάρια, αν τα ξεπεράσει τότε θα δούμε μεγάλη πτώση αυτή την εβδομάδα, ακόμα και στα επίπεδα των 30 δολαρίων» υποστηρίζει ο αναλυτής της IG, Angus Nicholson.
Η ελβετική UBS πάντως θεωρεί αναπόφευκτη την πτώση των τιμών στα 30 δολάρια το β' τρίμηνο λόγω της υπερπροσφοράς.
Κόντρα στο ρεύμα, η Citi περιμένει η τιμή του Brent και του WTΙ να διαμορφωθεί στα 43 δολάρια, καθώς οι τρέχουσες τιμές.
Η Goldman Sachs διατηρεί τον στόχο για τον δ' τρίμηνο στα 45 δολάρια το βαρέλι, για το WTI, εκτιμώντας ότι η τιμή για το 2017 θα διαμορφωθεί στα 58 δολάρια.
Σύμφωνα με τον αναλυτή πετρελαίου της Barclays, Miswin Mahesh, η σταδιακή ανάκαμψη του πετρελαίου συνεχίζεται καθώς η προσφορά από τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες εκτός OPEC μειώνεται.
ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.