20 Αυγ 2014

«Επιπτώσεις της κρουαζιέρας στις επιχειρήσεις των παράκτιων και νησιωτικών προορισμών »


Έντονη  δραστηριότητα παρουσιάζει το  Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ε.Ε. Ο πρόεδρός του  Γιώργος Μπενέτος επισημαίνει: «Σε συνέχεια της δημόσιας ακρόασης που διοργάνωσε με επιτυχία το Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων της ΕΕ (INSULEUR) στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (EOKE) στις Βρυξέλλες, τον Μάιο του 2014, με θέμα την πρόσφατη Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Ευρωπαϊκή Στρατηγική για το θαλάσσιο και παράκτιο τουρισμό», θα   διοργανώσουμε διεθνές Συμπόσιο στον Πειραιά με θέμα «Επιπτώσεις της κρουαζιέρας στις επιχειρήσεις των παράκτιων και νησιωτικών προορισμών ».
Ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία ενθαρρύνει τέτοιες δράσεις.

Το διεθνές αυτό συμπόσιο θα διοργανωθεί από το INSULEUR υπό την αιγίδα του ΕΟΤ και του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά.
Ως εισηγητές, έχουν κληθεί και έχουν ανταποκριθεί θετικά και θα κληθούν και άλλοι εμπειρογνώμονες από οικονομικούς φορείς προορισμών διεθνούς κρουαζιέρας όπως Επιμελητήρια, Οργανισμούς διαχείρισης προορισμών, τοπικούς φορείς, Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα κλπ.» και εξηγεί τους στόχους του συμποσίου:
«Το διεθνές συμπόσιο θα επιχειρήσει να διερευνήσει τις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις που παρουσιάζονται στους παράκτιους και νησιωτικούς προορισμούς για τις επιχειρήσεις από την κρουαζιέρα, δεδομένης της αυξανόμενης ζήτησης, και θα εξετάσει τις μεθόδους, τους τρόπους και τις διαδικασίες για την αποδοτικότερη συμμετοχή των νησιωτικών και παρακτίων επιχειρήσεων στην προώθηση της εν λόγω θεματικής τουριστικής βιομηχανίας προσφοράς υπηρεσιών και νέων προϊόντων για την συμμετοχή τους στο οικονομικό όφελος που προκύπτει από την βιομηχανία αυτή. Επίσης, θα εξεταστούν καλές πρακτικές και συμπεριφορές σε διεθνές επίπεδο, εφαρμοζόμενα εργαλεία, καταρτίσεις κλπ. που θα βοηθήσουν τα Επιμελητήρια και άλλους τοπικούς οικονομικούς φορείς και κατ’ επέκταση τις υπάρχουσες ή εν δυνάμει επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες της βιομηχανίας αυτής».



INSULEUR

Ο  INSULEUR είναι ένας Ευρωπαϊκός θεσμός που μπορεί και παρεμβαίνει στην Ε.Ε. πετυχαίνοντας πολιτικές για τα νησιά δίνοντας τους τη δυνατότητα ισότιμα να μπορούν να αναπτύσσονται με εκείνες τις περιοχές που δεν έχουν τα μειονεκτήματα όπως έχουν αναγνωριστεί από την Ε.Ε. στα άρθρα 170 και 174 της συνθήκης της Λισσαβόνας.

Δημιουργήθηκε δε από πρωτοβουλία των Ελληνικών Νησιωτικών Επιμελητηρίων πριν από 14 χρόνια το Μάιο του 2000 και έχω την τιμή να προεδρεύω από το Μάιο του 2014.
Συμμετέχουν μόνο νησιωτικά Επιμελητήρια , σημειωτέον δε ότι οι μισές από τις χώρες της Ε.Ε. έχουν νησιά με έκταση περίπου το 4% της έκτασης της Ε.Ε. και ανάλογο πληθυσμό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.