24 Αυγ 2014

Επενδύσεις 25 δισεκατομμυρίων δολ. από τους Έλληνες εφοπλιστές





«Ντου από…παντού» κάνουν οι έλληνες εφοπλιστές στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία. Για μία ακόμη χρονιά πρωταγωνιστούν τόσο σε αγορές όσο και ναυπηγήσεις πλοίων αντέχοντας στον ανταγωνισμό  και ανοίγοντας την ψαλίδα ακόμη περισσότερο. 

Ενώ οι οικονομικοί αναλυτές  δεν ξέρουν προς τα πού να κοιτάξουν ως προς το μέλλον της ναυλαγοράς, οι έλληνες φορτώνουν με παραγγελίες τα ναυπηγεία της Άπω Ανατολής ενώ παράλληλα αγοράζουν σχεδόν ό,τι κινείται στην πιάτσα. Αν κάποιος γράψει για τους έλληνες «μόνοι εναντίον  όλων» δεν θα είναι έξω από την πραγματικότητα.
Επενδύουν full speed και όποιος αντέξει. Ακόμη και οι Κινέζοι που ήλπιζαν να μειώσουν την απόσταση που τους χώριζε μέσα στο 2014 από τους Έλληνες στις αγορές πλοίων, δεν βρίσκουν την ανάσα τους. 
Πιο συγκεκριμένα, εταιρείες ελληνικών συμφερόντων είχαν αγοράσει μέχρι και τα τέλη Ιουλίου   συνολικά 186 πλοία αξίας 4,68 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ναυλομεσιτικού οίκο Allied Shipbroking. Σε σύνολο 818 πλοίων που έχουν αγοραστεί  μέσα στο 2014 οι Έλληνες καλύπτουν το 22% των αγορών  και 31,% του συνολικού ποσού που έχει δαπανηθεί παγκοσμίως και το οποίο αγγίζει  τα 14,4 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι Κινέζοι είναι πολύ πίσω στην 5η θέση με 48 πλοία συνολικής αξίας 584,9 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ναυτιλιακές εταιρείες με έδρα τη Σιγκαπούρη έχουν αγοράσει 59 πλοία αξίας 1,1 δισεκατομμυρίων  δολαρίων. Όμως ακόμη και αν ενωθούν οι δύο κινεζικών συμφερόντων αγορές  πάλι δεν καταφέρνουν να πλησιάσουν τους Έλληνες. Οι Κινέζοι συνολικά έχουν αγοράσει 107 πλοία αξίας  1,6 δισ.δολαρίων.
Οι ΗΠΑ φιγουράρουν στην τρίτη θέση πίσω από την Ελλάδα  έχοντας αγοράσει 60 πλοία συνολικής αξίας 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ακολουθεί η Σιγκαπούρη, η Κίνα, η  Νότιος Κορέα με 33 πλοία συνολικής αξίας 435,5 εκατομμυρίων δολαρίων, η Νορβηγία πολύ πίσω βάση αριθμού πλοίων, 22 στο σύνολο, τα οποία όμως βάση αξίας τη φέρνουν στην τρίτη θέση, ήτοι 944,2 εκατομμύρια δολάρια.

Όσο αφορά τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες έχουν αγοράσει 112 φορτηγά αξίας 2,2 δισεκατομμυρίων δολ.,  63 δεξαμενόπλοια έναντι 2,3 δισ. και 11 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων αξίας 65,4  εκατομμυρίων δολαρίων.
Όσο αφορά τις ναυπηγήσεις οι  παραγγελίες που έχουν τοποθετηθεί μέχρι το 2016  φθάνουν τις 502 για  φορτηγά, δεξαμενόπλοια, μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, LPG και LNG, συνολικής χωρητικότητας 47,5 εκατομμυρίων τόνων. Η  αξία τους  υπολογίζεται τουλάχιστον στα  20 δισεκατομμύρια.

ΠΗΓΗ: Παραπολιτικά 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.