8 Σεπ 2013

Κρουαζιέρα: Ένα καλοκαίρι γεμάτο ανατροπές

Είναι ένα καλοκαίρι γεμάτο ανατροπές ευχάριστες και δυσάρεστες για την ελληνική κρουαζιέρα. Τα μηνύματα καταρχήν είναι θετικά αφού τα δραματικά γεγονότα της Αιγύπτου  στέλνουν πολλά κρουαζιερόπλοια στην Ελλάδα, όμως υπήρξε και η παραφωνία με το black out  στη Σαντορίνη που ακύρωσε πολλές προσεγγίσεις.


Τα μέχρι τώρα μηνύματα από σχεδόν όλους τους τουριστικούς προορισμούς της  Ελλάδας για τον τομέα της κρουαζιέρας είναι πολύ ενθαρρυντικά, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς.  Μέχρι και τα τέλη Ιουλίου  σημειώθηκε  αύξηση αφίξεων κρουαζιερόπλοιων σε όλα τα ελληνικά λιμάνια  πέραν των όσων είχαν προγραμματιστεί αρχικά για το έτος 2013.

Τη μερίδα του λέοντος μοιράστηκαν τα παραδοσιακά λιμάνια κρουαζιέρας με πρώτο  το λιμάνι του Πειραιά που παρουσίασε αύξηση διακίνησης transit επιβατών κατά 11,72% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ακολούθησαν η Κέρκυρα, η Ρόδος, το Ηράκλειο, η Σαντορίνη και η Μύκονος.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα του homeporting, στον Πειραιά, υπήρξε μια κάμψη σε σύγκριση με το 2012 διότι το κρουαζιερόπλοιο ZENITH το οποίο χρησιμοποιεί τα τελευταία χρόνια τον Πειραιά ως λιμάνι αφετηρίας και τερματισμού κρουαζιέρων, υπέστη μηχανικές ζημιές με αποτέλεσμα να ακυρώσει αρκετές κρουαζιέρες.

Λόγω αυτής της αναπάντεχης μείωσης homeporting επιβατών, ο γενικός δείκτης κρουαζιέρας στον Πειραιά περιορίστηκε για το πρώτο επτάμηνο σε αύξηση 6,02%.

Οι εταιρείες που προτιμούν τα Ελληνικά νησιά, εκτός από την LOUIS Cruises που διακινεί τον μεγαλύτερο αριθμό επιβατών homeporting, είναι επίσης η CARNIVAL, η ROYAL CARIBBEAN, η MSC, η COSTA και η PULLMAN TOURS.

Η εταιρεία PRINCESS CRUISES ανακοίνωσε πρόσφατα ότι αλλάζει τα προγράμματα των κρουαζιεροπλοίων της PACIFIC PRINCESS και της DAWN PRINCESS ακυρώνοντας όλες τις προγραμματισμένες επισκέψεις στην Αίγυπτο για το υπόλοιπο του έτους 2013 και τα πλοία θα επισκεφτούν την Σαντορίνη, τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, την Κέρκυρα και άλλα Ελληνικά νησιά.

Στο ίδιο μήκος κύματος έχουν κινηθεί και οι εταιρείες HOLLAND AMERICA LINE, MSC CRUISES, SEABURN και AIDA CRUISES που καλύπτουν κατά μεγάλο ποσοστό τις χειμερινές κρουαζιέρες, δηλαδή από Νοέμβριο 2013 έως Απρίλιο 2014, και θα έχουν αρκετές προσεγγίσεις σε ελληνικά λιμάνια.

Τέλος η Γαλλική εταιρεία TAAJ ναύλωσε για το έτος 2014 το κρουαζιερόπλοιο COSTA CLASSICA και ανακοίνωσε το πρόγραμμά της που περιλαμβάνει δώδεκα Ελληνικούς προορισμούς με προσεγγίσεις, εκτός από τα γνωστά ελληνικά νησιά, στην Ηγουμενίτσα, στο Αργοστόλι, στην Μονεμβασιά, στην Κω, στην Καλαμάτα και στους Παξούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.